Покупка на имот "на зелено". Защитени ли сме?

Брокери за предимствата и недостатъците на тези сделки
19
Покупка на имот "на зелено". Защитени ли сме?
Снимка: pixabay

От няколко години отбелязваме ръст в сделките с имоти. Най-предпочитани са жилищата ново строителство. Има значително увеличаване в броя на издадените разрешителни за строеж и се надяваме, че в следващите години разрешителните ще се превърнат в нови сгради.

Предимствата на новото строителство са доста – от по-добро качество на вложените материали, енергоефективност, модерна архитектура, възможност завършването да бъде според изискванията на клиента, по-добра околна среда, умни сгради и т.н.

Ако вече сте харесали проекта за бъдещ имот на строителна (инвеститорска) фирма, вероятно си задавате въпроса - Какви са рисковете при покупка "на зелено" и може ли моят брокер да ме предпази от тях?

Предлагаме ви няколко отговора:

Вела Тотева – Тимекс 94 - София

"Да, може, но не при всеки инвеститор - респективно строител. Никога не предлагам на наш клиент покупка "на зелено" от фирма, която лично не познавам и не съм проследявала начина им на изпълнение на строителството през годините. По принцип избягвам покупката на право на строеж. Правя изповядване на акт 14 с доплащане на акт 16, записано в нотариалния акт.   

Стела Колева – Global Consult – Пловдив

"Брокерът може да защити интереса на клиента си при покупка на бъдещ имот, представен му само на проект. За целта е необходимо брокерът да направи подробно проучване на инвеститора. Не говоря само за чисто документалната част, което е задължително, а за обстойно проучване на строителната история на инвеститора - какви сгради е построил, как са проектирани, какво е качеството на изпълнение на строителството, какви материали се използват  и т.н. Клиентите стават все по взискателни вече и търсят комфорта на обитаване не само в жилището, но и в околната среда, -  паркоместа, озеленяване, зони за отдих и релакс. Много е важно инвеститорът да е подготвен, за да отговори на тези очаквания."       

Останалите мнения вижте на Imoti.net


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е общината да вземе имототе, които инвеститорите държат празни и продължават да строят нови грозни сгради. Всичко празно се взема на управление от общината и тя настанява нуждаещи се. Инвеститорите само замърсяват градската среда с грозни сгради. Тези грозни сгради са опасни, зимата образуват ледени висулки и са опасни за пешеходците. Не трябва неграмотни псевдоархитекти и мутренски инвеститори да замърсяват градовете за столетия напред.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В София и големите градове банките ,имотните агенции и строителните фирми надуха нов имотен балон по подобие на 2008 ма .
Н есе лъжете по лъскавите обяви и картинки.В момента готовите жилища са на нереални спекулативни цени ,а тези които се опитват да ви пробутат на зелено и самите брокери не знаят дали ще бъдат завършени.Имаше предупреждение за балона и от Европа/Европейската комисия/,редица финансови анализатори/не брокери/,БНБ четити пъти предупреди банките за цените на имотите само за 2018г
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пазара на имоти се държи от няколко банки и строителни фирми. Те могат да си прехвърлят имоти имитирайки развитие и цени на пазара, и го правят. А статистиката за предните тримесечия показва най-голям спад в доходите при сделките с имоти... Скоро ще има данък за празните жилища. И промяна в лихвите. Въпроса е как да се освободят от жилищата, без да се спука балона и да лъсне реалната стойност на нечии "активи".
14
0
 
7
 
! Отговори
Gost преди 8 месеца
Интересно ще е следващите няколко години. Много народ се набълбука, а повечето строежи може да да ссмо на картинка.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз след като вече съм си платил апартамента, все ми е на акъла, че ще го строи с качествени материали.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2008 изгърмяха точно тия на зелено първи.. никаква защита няма на сто процента .. тъпо ми се вижда да си вложа парите в изкоп ..
11
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 месеца
Да ама е на ,,комуникативно място''- зад пистата на летище София.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това някаква плоска шега ли , че новото строителство предлагало качествени материали и добра инфраструктура??????? Кое им е качественото на материалите? Турският цимент ли? Или шуплестото украинско желязо? Течовете ли? Или ифраструктурата с тесня кален сокак, без паркиране и без тротоари? Или избиващата канализация?
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
'' ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ!
8
0
 
29
 
! Отговори
Ivan преди 8 месеца
Брокера как точно ще защити клиента при покупка "на зелено"? Ами никак!
Не купувайте на "зелено", единствената защита.
7
8
 
12
 
! Отговори
Жо преди 8 месеца
КОГАТО познаваш добре собственика на строителната фирма, няма проблеми да купиш "на зелено". Особено, ако фирмата му е подстроила 100 сгради в София и винаги е спазвала сроковете. Синът ми си купи на преференциални цени незавършен апартамент, без акт 16, но аз бях спокоен. Всичко завърши така, както трябваше.
Не купувайте "на зелено" от непознати фирми, които не са построили нищо до сега.
6
1
 
31
 
! Отговори
мхм преди 8 месеца
Брокерчетата в Пловдив, а вероятно и другаде, са изключително нагли, некомпетентни и в голямата си част *** същества, които гледат само как да лапнат комисионната, без да ги е еня за клиента. Купувайте, но директно от инвеститор и го проучвайте сами. Не пълнете гушите на тези из.мекяри. Да си ходят на село, малоум.на с.ган! Ду.хай бро.керче гладно и гад.но!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Джедай Мастър от 2

Благодаря.
И аз съм на това мнение.
4
0
 
29
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 месеца
До Анонимен

Колкото се договорите. Днешмите строители са наглички и ако мине даже може да ти поискат и 100%. Имай предвид, че акт 14 се издава при достигане на груб строеж - т.е. стени и покрив, но още е много далеч от завършване. Може и над година и нещо да мине след грубия строеж до акт 16, зависи от строежа разбира се, може и строителят да фалира и никога да не го завърши, така че акт 14 общо-взето не значи, че риск няма.
3
1
 
32
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Nikoga ne kupuvajte na zeleno. Zalovih predi 10 godini wsichkite si pari i zagubih.
Bloka ima akt 14 no ne se stroi poveche.
Davajte pari samo pri akt 16.
2
0
 
36
 
! Отговори
Грую преди 8 месеца
Целта на брокера е само една - да прибере комисионата. А преди акт 14 апартамент няма т.е. собственици сте на въздух.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква е обичайната практика да е заплатен имота на акт 14, при изповядане на сделката?
60, 70 или 90% или колкото се договорите?