Разбраха се: Коалицията в Берлин със споразумение за бежанците

Споразумението слага край на разрива между Меркел и партньорите й
Обновена: 6 юли 2018 10:53 | 6 юли 2018 10:35,
20
Разбраха се: Коалицията в Берлин със споразумение за бежанците
Снимка: архив Reuters

Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище, предадоха световните агенции.

То бе договорено от лидерите на трите партии, които са част от правителство - Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, традиционния му баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС) на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) начело с Андреа Налес. Те се ангажираха до края на годината да бъде приет закон за имиграцията, пише БТА.

Още по темата

ДПА определя споразумението като облекчение за Меркел, след като спорът за миграцията заплаши управляващата коалиция с разпадане. Германският канцлер бе подложен на натиск от дългогодишния си съюзник ХСС да засили контрола по границите на страната.

Споразумението на две страници, постигнато след кратка среща в историческата сграда на Райхстага в Берлин, слага край на един свиреп спор, който заплаши с разпадане голямата коалиция на Меркел броени месеци след нейното създаване и отслаби политическите позиции на канцлера, който е на поста вече четвърти мандат, отбелязва Ройтерс.

Източници на ДПА казаха, че на преговорите в Берлин е било договорено споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище. Те не дадоха подробности.

Имиграцията в Германия намаля драматично след пика на мигрантската криза през 2015 г., отбелязва ДПА. Въпросът обаче остава приоритетен в политическия дневен ред в страната, още повече че ХСС се готви за регионални избори в своята провинция Бавария, на които позициите му изглеждат застрашени от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес потвърди, че е постигнато споразумение, предаде Ройтерс.

Трите партии от управляващата коалиция в Германия са се договорили да бъде ускорен процесът на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на ЕС, в съответствие с правилата на съюза, съобщи Налес. Тя обаче уточни, че Германия няма да предприема едностранни действия в тази насока.

Германия ще връща такива кандидати за убежище само в държави, с които е сключила съответни споразумения, отбелязва Ройтерс. Налес освен това подчерта, че няма да бъдат създавани никакви транзитни центрове за мигранти, както искаше вътрешният министър Хорст Зеехофер. Въпреки това лидерът на ХСС заяви, че е много доволен от постигнатото споразумение.

По-рано Зеехофер предложи кандидатите за убежище в Германия да бъдат връщани още на границата - идея, която заплаши управляващата коалиция с разпадане, отбелязва Ройтерс.

Споразумението предвижда случаите на кандидатите за убежище, регистрирани в други страни, да бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци, а не в специални транзитни центрове, ако те не може да бъдат транспортирани до летището на Мюнхен, откъдето да бъдат върнати в държавата от ЕС, където първо са били регистрирани, отбелязва Ройтерс. Франс прес припомня, че държави като Италия и Австрия възроптаха срещу плановете на Германия да им връща мигранти.

Споразумението бе постигнато в момент, когато ново проучване на общественото мнение за обществената телевизия А Ер Де показа, че огромното мнозинство от германците, 78 процента, са недоволни от правителството на Меркел, отбелязва ДПА.
Делът им се е увеличил с цели 15 процента само за един месец.

Само 21 процента от германците са доволни от своето правителство - с 16 процента по-малко от юни.

Спорът в управляващата коалиция е навредил според проучването повече на Зеехофер, отколкото на Меркел. Рейтингът на канцлера се е понижил с 2 процента до 48 процента, а този на вътрешния министър - с цели 16 процента до 27 процента.

Според две трети от анкетираните обаче Меркел губи контрол над двете по-малки партии в управляващата коалиция.

Според друго проучване на общественото мнение в Германия, блокът ХДС/ХСС би получил на избори 30 процента - спад от 1 процент. Подкрепата за ГСДП се запазва на равнище от 18 процента.
Сред опозиционните партии АзГ и Зелените печелят по 1 процент - съответно до 16 и 14 процента. Левите губят 1 процент до 9 процента, а подкрепата за либералната Свободна демократическа партия (СвДП) остава 8 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Ще ги качат на самолет в Мюнхен?! Чуват ли се изобщо? Как ще излети самолет с насила вкарани там хора? Кои ще го пилотират, над кои територии ще прелети, къде ще кацне? Това си е жива БОМБА! Виждам ги само в бронирани ТИР ремаркета по релацията Берлин-Лисабон. Или да им дадат по един дизел на ФауВе и им платят семейната екскурзия. Ама ще трябва немски сервизни центрове да отварят в Афганистан, че току виж се пропукал мита за "немското качество". Пък тъкмо закрепиха/платиха след дизелгейт
16
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не се заблуждавайте!-С това "споразумение" просто спасиха зад-ника на спижурясаната Шмеркелина,но ЗАПАЛИХА ФИТИЛА НА БОМБАТА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ!!!!!Само стойте и гледайте!..."Шоуто" ...
15
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
така:...-И отново:-Вина има,виновни-нема?!?!?!тая-оная-никаквица ЗАБЪРКА КАШАТА,но сега ДРУГИТЕ да поемат а-китата,които тя из-ака!!!?!?!......-ВИЕ /НИЕ/ ще й сърбаме попарата,която ТЯ ЛИЧНО забърка,но тая ще продължи да си "канцеларства"..Какво ви става бе хора?!?!?!?!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малее,да те е страх да пътуваш със самолет през Мюнхен,то холера,въшки,ебола...то инженери,физици..
13
1
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 години
разкажете ни малко и за срещата меркел - орбан. с какъв резулат завърши, че не можах да я гледам, толкова бързо отшумя от централните теми на либерално-болшевишкия печат. :-)))
12
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Който и каквото да ви лъже, Европейския Съюз в тази си прокажена форма на слугинаж на световния неоционистки заговор е обречен на разпад. Merkel Muss Weg!
11
1
 
3
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Който и каквото да ви лъже, Европейския Съюз в тази си прокажена форма на слугинаж на световния неоционистки заговор е обречен на разпад. Merkel Muss Weg!
10
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
на тези данни от "проучванията" може да се вярва толкова, колкото резултатите от проучванята за брекзита и избора на клинтън :-))), но и на това, че се били разбрали. и кои са се разбрали? онези 14 страни, които били приели плана на меркел, който не съществува и от които най-накрая останаха три (една от които е берлин :-)))? плановиците от щазито и цоцитата на меркел пак са безпланови. :-)))
9
0
 
17
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Поканиха тези в едно общество доказало, че не може да понася другите, а сега като го разбраха се чудят на кой да ги дадат. Вие си ги поканихте, вие си ги отглеждайте. Толкова *** не знам как могат да бъдат спрямо собствената си нация. Какво си въобразяваха. Че тези ще прегърнат немските ценности?!
8
2
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Целият този процес с мигранти придоби такива истерични измерения, че и що годе разумни политици яхнаха вълната за спечелване на наплашения електорат и започнаха да мутират, като Зеехофер. И докато ЕС има сериозни проблеми с двете империи и отстояването на хуманизма, тежката корупция и деградация в Източна Европа, акцентът се мести върху един феномен, който е от десетилетия. Тероризмът от Близкия Изток е също от 60те. За Бг няма кво да говорим. Мизерия и разложение, обаче на Европа акъл даваме.
7
1
 
29
 
! Отговори
точка преди 5 години
Единственото правилно решение за ЕС е РЕКОНКИСТА и започване на незабавно депортиране на всички които се домъкнаха тук по покана на Меркел и сие.И въвеждане на ЗЕЛЕНА КАРТА както е в САЩ.Меркел аут.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дедо ви тръмп дето принципно не мога да го понасям, даде старт на програма за "денатурализация" на емигранти - да се чете вредни елементи. Крайно време е и в Европа да се случи
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споразумението на коалицията Меркел/Зеехофер/Налес засега спаси канцлерката.Но набутва нежеланите мигранти на страни нямащи нищо общо с поканените от нея "гости".Българите не желаем никакво връщане на преминалите през България близкоизточни и африкански навлеци.
4
3
 
20
 
! Отговори
мак преди 5 години
Да беше мислила преди 3 години, сега е късно за крути мерки.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е решено,тепърва ще има раздори,докато това нещо е на власт!!Докато не спрат окончателно тези пара//питеци,напрежението ще продължи да се натрупва!И на следващите избори и 5-странна коалиция няма да ги спаси-ще дойде на власт някоя крайно-дясна партия с абсолютно мнозинства и циркът ще започне!ОТНОВО!МАХАЙТЕ БАБАТА ОТ КОНЯ И ЕВРОПА ДА СИ ОТДЪХНЕ!!!!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теа като нас, никой не харесва управляващите, ама само се блее...Дали найстина не сме облъчвани с нещо?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!