Залезът на зрелищното технологично превъзходство на армията на САЩ

И Русия, и Китай може да се окажат по-силни
6 юли 2018 22:38, Елка Василева
225
Залезът на зрелищното технологично превъзходство на армията на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Когато Америка влиза във война, нейните войници, матроси и летци отдавна са свикнали да имат зрелищно превъзходство в технологично отношение. Тези дни обаче бързо вървят към края си, пише Питър Апс* за Ройтерс.

От Южнокитайско море до Източна Европа - и дори до Корейския полуостров - американските командващи вече разглеждат възможността за война с врагове, които да са способни да разгърнат по-голяма огнева мощ и усъвършенствани нови технологии.

Конфронтациите с Русия и Китай ескалират много по-бързо от предвиденото - и съществува реална възможност в началните етапи на всякакви възможни конфликти близо до руските или китайските граници всяка от двете държави да се окаже с превъзходство над САЩ.

Расте и безпокойството на Пентагона от разпространението на китайски и руски противокорабни и противовъздушни системи, което поставя американските военни плановици в непозната ситуация. Последният път, когато силите на САЩ влизат във война, без да имат смазващо превъзходство, е срещу войските на нацистка Германия в Северна Африка през 1943 година.

Междувременно хибридната и информационната война сами по себе си променят правилата на конфронтацията между държавите по начин, с който Западът все още не се е справил - и който развиващите се технологии правят по-сложен.

През 2014 г. Пентагонът обяви своята "Трета стратегия за компенсиране" (Third Offset Strategy), предвиждайки, че ще може да се възползва от технологичното превъзходство на Америка, за да запази военното си превъзходство. Все по-често обаче командващи и аналитици се съмняват дали новите постижения в области като кибервойната, безпилотните самолети и изкуствения интелект няма да облагодетелстват поне също толкова и американските противници - не на последно място, защото те се оказват по-склонни да ги изпробват в действие.

Почти всяка седмица носи някакъв нов развой на събитията. Наскоро германските власти обвиниха Русия за извършени серия кибератаки, целящи да се проникне в електроенергийната мрежа на Германия, след като САЩ изказаха подобни твърдения. Си Ен Ен цитира американски военен източник, според когото има подозрения, че китайците стоят зад поредица случаи с използване на лазери срещу самолети на Вашингтон, прелитали над спорните райони в Източнокитайско море. Като по правило Москва и Пекин отрекоха да са замесени, в който и да било от тези случаи.

Технологии, които доскоро бяха единствено в ръцете на САЩ и най-близките им съюзници, сега са много по-широко разпространени. Към момента на войната си през 2008 г. срещу Грузия Русия нямаше никаква значима военна програма за безпилотни самолети, но вече ги използва редовно в Сирия и Украйна. Чрез планове, които както се предполага, са били хакнати или откраднати, Китай построи свои изтребители по технологията "стелт" и свои адаптирани нови системи като например балистични ракети, конкретно разработени за удари по самолетоносачите на САЩ.

Трудно е да се каже доколко добре ще сработи това ново въоръжение при война с американската армия. Това, което обаче е по-ясно, е, че в повечето от конфронтациите си САЩ са изправени пред един конкретен проблем.

Макар и американската армия да остава по-силна от всяка друга, тя е пръсната по целия свят. Въоръжените сили на нейните врагове обаче - било то Русия, Китай или по-малки държави като Иран и Северна Корея - почти изцяло са предназначени за водене на боеве в задните си дворове. В случай на война това ще постави разположените наблизо войски на САЩ и съюзниците им в доста неизгодно положение, като нищо чудно те да бъдат и напълно превъзхождани.

Бъдещи пробиви в технологичната област може да влошат още повече нещата.

Военните експерти все повече говорят за надпревара във въоръжаването между големите страни в областта на изкуствения интелект, която този век може да се окаже също толкова решаваща, колкото и надпреварата за създаване на ядрено оръжие през Втората световна война. Някои представители на американските власти открито изразяват безпокойство, че Вашингтон е възможно да изостава в тази надпревара, особено при положение че някои големи компании от Силициевата долина като Google не искат да работят с Пентагона по военни поръчки.

На голяма военна конференция в Лондон преди дни един висш офицер заяви, че първата страна, която внедри на бойното поле електромагнитните импулсни оръжия, за да изважда от строя системите на врага, ще промени облика на войните. И отново е далеч от ясно дали САЩ ще спечелят тази надпревара.

Повечето големи държави като Великобритания са на мнение, че неотдавна направените вложения във важни оръжейни платформи като самолетоносачи и самолетите F-35 ще са гаранция, че превъзходството ще остане на тяхна страна. Но и тук експертите се опасяват дали новото поколение технологии - като например роботизираните машини на сухопътните войски - ще се окажат работещи при голям конфликт, в който противник, разполагащ с усъвършенствано въоръжение, ще може да ги изважда от строя. И което е по-сериозното, западните аналитици се притесняват, че критична национална инфраструктура може вече да е била пробита от хакери, които да са в състояние още на първия ден от даден конфликт да изключат жизненоважни системи.

Дори само това равнище на несигурност може да направи избухването на конфликт по-вероятно, защото отделните страни ще е по-вероятно първи да нанесат удар, за да се сдобият с тактическо предимство, а и защото ще имат трудности да направят реалистична оценка на способностите и желанията на враговете си. САЩ и потенциалните им противници надали могат да си позволят да пренебрегнат тези ускорени тенденции и ако не намерят някакви допирни точки, поне за да ги обсъдят, последствията може да са катастрофални.

---
*Питър Апс е коментатор на Ройтерс по въпросите на глобалната политика. Изразените тук мнения са негови лични - бел. на Ройтерс

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
0
 
! Отговори
Увредиха ноосферата преди 5 години
Около 1 април 2018 се появи странно проникващо увреждане /вижте снимки и филми засича с е по присвитите очи на облъчвани жертви.Констатиран е остър електромагнитен смог. Причинил проникващо облъчване през биосферата.Започнаха прочистващи дъждове ..Заради новата нагло вредна човешка техника за няколко слънчеви дни се появиха нови тежки пробиви.Инсталирват ноосферични смутители маскирани като фотоволтаични станции.възможни са древни и нови тежки пандемии
202
0
 
0
 
! Отговори
Увредиха биосферата преди 5 години
Заради ударно внедряване на нови технологии подавани чрез наркотизирани и обсебени имаме специфични тестове за ликвидация на човечеството.Нови нагло вредни оръжия увредиха тежко биосферата ,повредени са много важни охрани изграждани с живота и смърт а на трилиони трилиони създания последните 9 000 000 000 интерполирани години.подават наблюдатели от горе.
201
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
До Анонимен "Добре де, в *** като сички са бели и пухкави, откъде се взимат такива азиатски мутри и в отбора, и по трибуните?" - ти явно не си се сблъсквал с руснаци. "Пухкави"??? Извинявай, но да не би ти да си от другия бряг? ...
200
0
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Тук всеки селянин заема страна, сякаш е американец или руснак. Хей, ***, имаме собствени проблеми за поправяне.
199
3
 
3
 
! Отговори
usa = на джудже преди 5 години
Русия и Китай са новите властелина на Земята. Русия е военна сила номер едно. Китай е икономическа сила номер едно. КРАВАРИСТАН и Евростан са васали.
198
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската идея в основата си носи демокрация, или свободни и независими нации. Руската империя в основата си носи свобода но на печалба,или ние ще ви помогнем но ще трябва да си платите,кой раздели Германия какво стана след втората световна война,нека бъдем реалисти!
197
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, в *** като сички са бели и пухкави, откъде се взимат такива азиатски мутри и в отбора, и по трибуните?
196
0
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
50 милиона афро-американци,100 милиона латиноси.150 милиона други етноси.Какво бъдеще има американския народ?
195
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
40 милиона кюрди,40 милиона турци,5 милиона други етноси.Какво бъдеще има турския народ?
194
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нема толкова грозни като руснаците. Такива отвратителни ***, е биму мамата.
193
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Ак 47 208 Явно много те боли от истината.Живей си в заблуда.На никого не пречиш.
192
3
 
2
 
! Отговори
Ак 47 преди 5 години
До ком. 200 от ТАКА Е - този генерал е бил нашмъркан също като тебе . На вас са ви правили пластика с по 4 ноздри като прахосмукачки сте - Бог да ви е на помощ !
191
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет милиона българи, два милиона други етноси.Какво бъдеще има българския народ?????
190
2
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 193. Не, искам да си живея в България,но с влагането на китайски инвестиции тук,скоро и България ще заприлича на Китай,не че и сега не си приличаме по заплатите,които получаваме...
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ МИСЛЯ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ЗАПОЧВАТ, ЧЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА СЕ РЕШИ СПОРЪТ КОЙ Е ПО-ПО- НАЙ.
188
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
@199 ти какви специални умения научи в казармата, военни стратего?
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На два пъти обикновени контейнеровози пробиваха американски есминци, трабва да обърнат внимание на тенекията, че много е слаба.
186
2
 
2
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 193. Не искам да живея в България,но с влагането на китайски инвестиции,скоро и България ще заприлича на Китай,не че и сега не си приличаме по заплатите,които получаваме...
185
3
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТЕХНОЛОГИИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СВЕТОВНОТО ГОСПОДСТВО !!! ЕВРЕИТЕ ЩЕ ЗАГИНАТ БЕЗ ИЗМИСЛЕНОТО /ОТ ТЯХ/ ГОСПОДСТВО НА ДОЛАРА !!! ГОСПОДСТВОТО НА ЕДИН НАРОД НАД ДРУГИТЕ Е СВЪРЗАНО С НАЛОЖЕНАТА НА ЧОВЕЦИТЕ -ЕВРЕЙСКА ФИНАСОВО-ЕКВИВАЛЕНТНА СИСТЕМА -ОСНОВАНА НА ДОЛАРА !?!? КОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ??? НО И ИМАМ ЛЮБИМ ПИСАТЕЛ-/АТЕИСТ КАТО МЕН/ -САМЮЕЛ КЛЕМАНС /МАРК....Т. / -" ОТЛЪЧЕН" ОТ ПАПУНЯКА ВЪВ ВАТИКАНА !!!!
184
19
 
9
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Не я мислете Америка. Всичко е при тях. Пари , водещи технологии , иновации. Те никога няма да се оставят някой да ги превъзхожда, дори в миенето на чинии.Преди месеци американски генерал каза: Никой не може да се доближи поне малко до възможностите на нашите ракети.САЩ са в състояние да са справят едновременно с Русия и Китай. Ами сега?