Екологична катастрофа застрашава Балтийско море

Загуба на кислород се наблюдава през последните 100 години
7 юли 2018 14:08, Петя Славова
6
Екологична катастрофа застрашава Балтийско море
Снимка: Reuters


През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са били подложени на безпрецедентно голяма загуба на кислород, съобщи Лента. До този извод стигнаха финландски и германски учени.

Специалистите установиха, че последният период на загуба на кислород в Балтийско море е започнал не през 50-те години на миналия век, както се смяташе досега, а в началото на 20-и век. При това особено интензивен процес, обусловен от човешки фактори, имало в края на века.

До тези заключение стигнали учените, след като изследвали седиментна проба от дъното на Балтийско море, между Ботническия и Финския залив. Пробата позволила да се преценят колебанията в нивото на кислорода в региона през последните 1500 години, пише БТА.

Специалистите отбелязват, че антропогенният натиск е основната причина за намаляването на кислорода в Балтийско море през последните 100 години. Учените признават, че въпреки намаленото човешко въздействие през последните няколко години съдържанието на кислород във водата на практика не се увеличава.

Според тях причината за това са глобалните климатични промени. До увеличаване съдържанието на кислород във водата в подобни условия може да доведе още по-голямото намаляване на антропогения натиск.
Резултатите от изследването са публикувани в Biogeosciences
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екологична катастрофа застрашава целия свят. Ако човечеството не промени начина си на живот до 100г Земята ще бъде негодна за живот. Във момента се наблюдава безпрецедентно измиране на животински видове, изсичат се горите със бързи темпове, океана е замърсен със микропластмаса и химия, въздуха е замърсен...Вече сме изсекли 80% от горите в света. Поради недостиг на дървесина сега масово изсичат дъждовните гори във Бразилия и централна Африка.Увеличава се площта на пустинните.
5
2
 
6
 
! Отговори
Зилен Пуритан преди 5 години
Да се гръмнат в такъв случай, за да намалят антропогенния натиск.
4
1
 
15
 
! Отговори
Шиши преди 5 години
Сега остава да обясните какво е туй "антропогения натиск" и ще ви разберем статията, но имам съмнението че Пепито също не е наясно с този термин защото упорито преписва от гоглето!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотРазбира се, че имат. Та Дания откога чака тези изводи на тези учени да и послужат за повод да откаже разрешението за строителството на СП-2.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотЗа тях не знам, но виж за Костов - без съмнение!
1
12
 
6
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
A дали Путин и Русия нямат нещо общо с това ???