Папата се помоли за християните в Близкия изток

В общата молитва се включиха и патриарси
7 юли 2018 13:52, Петя Славова
19
Папата се помоли за християните в Близкия изток
Снимка: БТА

Папа Франциск заяви, че "съучастническото мълчание" е позволило насилието да обхване Близкия изток и да прогони десетки хиляди християни от домовете им. Светият отец каза, че отправя обща молитва за мир в Близкия изток с православни патриарси и водачи на Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

Франциск беше домакин на екуменична служба, отслужена в град Бари, разположен на адриатическото крайбрежие на Италия и смятан за мост между Изтока и Запада, защото там се пазят мощите на важния за православния свят свети Николай Чудотворец, пише БТА.

Още по темата

Франциск посрещна патриарсите пред базиликата "Свети Николай" и всички заедно слязоха в криптата й, за да се помолят пред мощите на светеца и да запалят пламъка на мира, символизиращ единството на християните.

От години във Ватикана изразяват безпокойство за съдбата на християните, които са прогонени от християнски общини в Близкия изток, водещи началото си от времето на Христос, отбелязва АП. Миналата седмица Франциск заклейми интензивните атаки в Южна Сирия, при които загинаха десетки хора, а десетки хиляди бяха принудени да избягат.

Във встъпителната си молитва Франциск заяви, че Близкият изток е изворът на християнството, където древните християнски обичаи и наследство са запазени и където "е коренът на душите ни".

Но през последните години регионът бе "покрит от тъмните облаци на войната, насилието и разрушението, случаи на окупация и различни прояви на фундаментализъм, принудителна миграция и пренебрежение", каза той.
"Всичко това стана при съучастническото мълчание на мнозина", заяви папата. "Близкият изток стана земя на хора, които изоставят собствените си земи."

По време на службата имаше песнопение на арабски, прозвуча и католическа църковна песен. Франциск заяви, че православните и католическите водачи искат да дадат трибуна на тези, чийто глас не се чува. "Безразличието убива и ние желаем да издигнем гласа си срещу това убийствено безразличие", каза той. "Защото днес Близкият изток ридае, страдащ и мълчалив, докато други газят тези земи в търсене на власт или богатства."

Сред присъстващите патриарси беше вселенският Вартоломей, както и патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Ерусалим. Биеше на очи отсъствието на Кирил, патриарха на Руската православна църква, която беше силен поддръжник на военната интервенция на руския президент Владимир Путин в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. Кирил беше изпратил своя заместник, митрополит Иларион.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
13
 
! Отговори
позорно преди 7 месеца
Когато идилците избиваха християните в Близкия изток,папата умиваше краката на ислямските нашественици.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лицемерие,това е предателство.Ръката му ще въздаде всеки му,заслуженото
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе какви ги говори папата, какъв извор на християнство? оттам е тръгнал юдаизмът, не християнството! и това преди хиляди, хиляди години. нищо общо с днешния близък изток. и ман от лицемери дето един ден спасяват терористи, а на следващия се молят за християните! това, ако не е жест сравним с този на Юда, не знам какво!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ли се карате коя версия на една измислина религия е по-вярна?
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Религиозни глупости.
13
2
 
3
 
! Отговори
11, ограничено преди 7 месеца
Православието има и двете. Явно познаниятс са ти ....,,. Немам думи.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато клаха и убиваха масово християните,не се сети,сега когато няма нужда,се сети за тях!
Само когато търсят полза се сещат.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До завистлив
За разлика от нашите попове обаче,католиците нямат право да имат семейство и секс.
А ние даже си имаме попадии.
10
2
 
7
 
! Отговори
завистлив преди 7 месеца
да му имам професията на тоя. Моли се от време на време за тоя и за оня и пари взима за тая работа
9
1
 
9
 
! Отговори
Бургас преди 7 месеца
Икуменизмът е ЕРЕС!
Икуменизмът има богоотстъпнически характер и влияе гибелно върху Православието!

Вселенският патриарх Вартоломей е икуменист, също както и отсъстващият Кирил (Гундяев) - патриархът на Руската православна църква.
8
2
 
17
 
! Отговори
Когато ИД, преди 7 месеца
извършваше зверства на православните в Сирия, посраните екуменисти и паполизачи мълчаха, но когато сганта се предава започнахте да се молите. Молитвата ви закъсня само със седем години. Защо Патриарх Кирил не бил там? Петенце защо не обясниш? И още Патриарх Кирил бил за намесването на Русия? Долни твари сте това змиите ционски. Долни.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво от това,само да ядоса амуджите ,да резнат някоя и друга тиква повече, ама поне ще са с измити крака!
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Папата сега се сети за християнството в Сирия, а преди мълчеше! И, забележете, разтревожен бил от последните военни атаки в Южна Сирия. Демек от предаването на „ бунтовниците” на САА и свобождаването на тази част от Сирия.Ей, няма да прогледнат!
5
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Тези носят повече злато по себе си от G-unit, това сега религия ли е ...бас.и ланците, бас.и чудото.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И като се помоли какво стана?
________________________

От текста стана ясно, че той страда най-вече за тези, на които изми краката преди 2-3 г.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Закъсняло лицемерие. Защо не споменавате, че само преди 2-3 дни Асад прикани десетките, стотиците хиляди сирийски бежанци да се върнат по родните си места, защото неговата СА с помощта на руските ВКС освободиха голяма част от територията на САР. Днес терористите в района на Дераа обявиха, че желаят да се разоръжат и да се предадат. Значи и в южната част на Сирия ще настъпи мир и радост за християните.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И като се помоли какво стана?
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами и вие изгонете мюсляците и ще сте квит. Онея си живеят в Средновековието. Вие срещу тях да тичате пак не можете да ги догоните по простотия.