Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
3
 
7
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българи, присъединете се към здравната и пенсионна система на Турция! Проблемите ще свършат.
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано нашите политици прочетат тази статия и след това да изчезнат от медийното пространство. Да се засрамят, върнат откраднатите пари и да започнат да работят за обикновените граждани, а не за мутри и братовчеди
213
5
 
1
 
! Отговори
До Левски преди 5 години
Yмpи!
212
3
 
1
 
! Отговори
До Левски преди 5 години
***!
211
6
 
8
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българи, присъединете се към Турция! Проблемите ще свършат.
210
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова за кой път го пишеш днес?
209
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПросто сименс продадоха техника която струваше 100 000 еуро, за която корумпираните турци платиха над 1 222 000 еуро. Но това е познато и в други краища на света!!
208
12
 
10
 
! Отговори
Турция ще е Иран преди 5 години
Турция ще е като Иран и всяка друга ислямска република , с богати управници , беден народ ,който ще робува на законите на шериата !
207
5
 
9
 
! Отговори
кукла преди 5 години
То май е нормално. Броят на турците в Германия и Европа като цяло расте. Та тия нови европейци си ходят при любимия Еродоган. Освен това в Турция има много младо население, свикнало на труд и малко заплащане. Предполагам че не могат да ползват болнични с години поради модерни европейски диагнози като бърн аут или емоцианални смущения. И затова бизнесът отива в Турция.
206
2
 
4
 
! Отговори
Чакал ходжа преди 5 години
Аууууууууууууууууууууууууууууу...
205
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ КГ ЛУК БЕШЕ 10 ЛИРИ.СЕГА Е 1 ЛИРА И 50 КУРУША?---- tolkova si tip ce ne moje da pomislis ce polovin bilgariya e v edirne i horata znayat kolko e luka sega otisil si v evropa da lijes nemski gizove i se pravis na velik patriot kato si patriot eli v tr kato mene da te vidya s liji rodina ne se brani istinata vinagi tryabva da se kazva ako ste da e gorciva a tya e ce erdogan sisto kato borisov vlaci stranata ni kim propasta
204
4
 
2
 
! Отговори
Ахмет преди 5 години
Турция е далеч от ЕС, но съсед на ***, при тези демографски тенденции ще се видим след 30 години.
203
3
 
5
 
! Отговори
татарин преди 5 години
турция е в голяма криза корабът потъва идвайте на почивка да пазарувате у нас всичко е евтино влагайте парите си в турски банки лихвата е 5 процента при големи суми за евро и долари
202
6
 
3
 
! Отговори
ZULU преди 5 години
До Турчин-Mnogo si smesen a kolko kopeyki e lirata v bg, na 113 mesto ako kajes po moje da se povarva.
201
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има една политическа класа, която се научи, че може да не се съобразява с хората, защото всички бунтове досега бяха инспирирани(разбирай отганизирани и платени) от определени евроатлантически посолства в София. Това накара Боййко да се чувства комфортно ако изпълнява повелите на посолствата. Но не и на народа. Защото народа е неумен и протестира само по нареждане на чужди посолства, но не и за да защити собствените си интереси и себе си. Както и бъдещето на децата си. Неумен народ...
200
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчетата има още един вариант на развитие. Сега като се позамогнат от руските пари и заграбеното от Сирия да се почувстват велики и да скочат на Израел. И тогава да ядат баницата с всички дупки. И пак ще се върнат там, от където са тръгнали преди 100 години.
199
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците сами по себе си са нищо. Сега руснаците ще ги направят икономически независима държава и в момента, в който турчетата гъкнат и руснаците ще им спрат туристическия поток и транзита, ще спрат да им купуват некачествените стоки и нитратните канцерогенни зеленчуци и всичко пак ще си дойде на мястото. А нашия дерибей от Банкя ще става все по - богат и все по - нагъл и никога няма да започне да се съобразява с мнението на хортата, освен по телевизора, както досега.
198
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските туристи, дето идваха в България и няма да дойдат тази година отидоха в Крим и в Анталия, дфа ви кажа ако не знаете. Защото Турция пусна Турски поток и ще печели и от него, а Боко пусна оная крава да краде паша от съседни държави и сега я чака да пусне газ, за да напълни хъба...
197
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999Що, ти там ли си свикнал да ти го навират? ***, защо се питам и аз!
196
4
 
3
 
! Отговори
Фердо преди 5 години
До АнонименГръмна ти балона в главата. А стига с тази шпакловка на всичко, що е турско!