Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думите на Ердоган и поведението на бизнеса на Турския елит са във съвсем различни посоки.Дори във филмите които правят,бизнеса се самоцензурира и на преден план играят само бели актьори,актьори се с БГ корени,черни няма
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ аз така си мисля,не само европейски комисари,но и някой американски си е купил,затова е толкова сигурен в себе си.Но това е негова работа,държавата си е негова.Де и ние да можехме да си купуваме,но с гол *** няма какво да купим.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2-1 за Русия
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак са в НАТО и прибират пачки за да държат силна армия срещу Русия.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган може си е турил 5-6 врокомисари в джоба нещо ог ЕС много го обсипват с милиарди какво като не е в ЕС.
10
8
 
12
 
! Отговори
No comment преди 5 години
1 лев-3 лири.Все още са в орбита.
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак ще има,като герберите изгониха туристите,най-много руски и румънски туристи имаше там.И освен това,в хотелите във Варненско ни сервираха някакъв отвратителен хляб в закуските сутрин.Нямаше нормален български бял хляб.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган не го командват чрез еврокомисии и си върти алъш-вериш със ЕС, Юнкер и да иска не може да му спре турския поток на нас могат да ни спират Южния поток и да ни затварят реактори. Отде знаете, че Ердоган не е бутнал на некой еврокомисар нещо за за се развият тъй събитията.
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е много прям. Нищо дипломатично няма в него. На пресконференция в Англия с Тереза Мей британски журналист го попита във връзка с "подкрепата на Турция за Идил" отговорът на Ердоган:"Не знам как подкрепяме ИДИЛ но нашите военни избиха над 3000 терориста от ИДИЛ. Попитайте Вашия Премиер колко терористи убиха вашите военни? Нула."Тереза Мей го погледна много криво докато Ердоган се подсмихваше под мустак.
6
20
 
14
 
! Отговори
Турция е преди 5 години
Фередже,имамбаялдъ,потури,коч байрям,Мюмюн,джамия,Диарбекир,гюленист,фетва,кози,пандиз,Ориент,бежанци,пилаф,органи,маслинови клонки,бурки,кюрди,ментета,минаре,шербет,инфлация,краста,преврат,сюнет...
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия - хърватсия 1-0 Черешев
4
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази Турция.Само потурнаците ги четат тези материалчета да величаят Ердоган за некоя и друга девалвирала турска лира, ама стискат здраво българските паспорти,не отиват в неговия рай.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долара спря галопа си след изборите но еврото продължава да печели позиции.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименв турция ли са всички, това ли е тезата ти?
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази година туристи във Варна почти няма