Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
12
 
8
 
! Отговори
до 100% Turk преди 5 години
Поздравления за правописа, приятелю! Сигурно 50% от днешните българи не могат и едно изречение да напишат правилно.
174
11
 
1
 
! Отговори
Антигробар преди 5 години
До Анти-бай ганчоЕй сега си лягам само да дооправя и сестра ти. Ако искаш изчакай малко и теб да не пропусна.
173
17
 
14
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българи, присъединете се към Турция! Проблемите ще свършат.
172
9
 
6
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 288 Не ме впечатляваш с напъните си да се изкараш умен. Колко умна може да е една пуйка. Пък си и повярвал той, гаргара си бил направил. Ти си един нещастен клоун и нищо повече. Хайде цункай майка си от мен. Тази вечер ще и дам почивка.
171
10
 
6
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 285Какви класи си ти бе. Само това, че си пуйка те прави много степени под всеки един българин. Само произхода ти е толкова надолу в човешката ерархия, че уличните кучета имат по-голяма стойност от теб. Къде си тръгнал и ти с мечките дренки да ядеш?
170
8
 
10
 
! Отговори
Динков преди 5 години
- А как оцеляват българите? - Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.
169
8
 
6
 
! Отговори
Стоян Динков преди 5 години
Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.
168
7
 
12
 
! Отговори
Динков преди 5 години
- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това? - Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език.
167
9
 
12
 
! Отговори
Динков преди 5 години
Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма да не си знаем историята.
166
10
 
15
 
! Отговори
Динков преди 5 години
- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност? - Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време първо, че сме славяни, сега че сме иранци. Това влияе лошо на обществото ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие.
165
7
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 274Това от собствен опит ли го знаеш? Не се самозалъгвай изобщо не си повлиял на кръвното ми. Просто се забавлявах тази вечер с теб, че ми беше малко скучно, но ти се оказа по-скучен и от съботния ми ден така, че дори не можа да ми направиш кефа толкова нищо не става от теб. Айде циба от тук кьопек. Много си си повярвал нещо. Не се надценявай, не струваш нищо.
164
8
 
5
 
! Отговори
Динков преди 5 години
Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.
163
8
 
9
 
! Отговори
Стоян Динков преди 5 години
- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец.
162
9
 
6
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 270Вас никой не ви има за хора, но и това ти е трудно да го разбереш нали?Ако бях като теб пуйка щях да се самоубия, но за мой късмет съм българин и се гордея с това.
161
6
 
10
 
! Отговори
Стоян Динков преди 5 години
- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция? - Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.
160
7
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 270Нямам желание да те питам, каквото и да било. Ти си толкова безинтересен, че дори мисля да си лягам и да не си губя времето с теб. Не си заслужаваш изхабеното ми време дори. А вашите османски извращения не ги приписвай на нас българите. Няма да ви се получи. Карайте там на кози, овце, магарета, крави и каквото там имате и не ни занимавайте с незначителното си съществуване на тази земя. Ние изобщо не се интересуваме от вас. Стойте си там в анадола, на никого не сте притрябвали.
159
5
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 268Ами да нямам сестра. Това тревожи ли те? Мен не. Явно си карал пак на коза, овца или нещо друго. Да не си оправил магарето? А и нищо не каза, хванал ли си, че да ти честитим, а ? Не се срамувай мушморок. Кажи си. Защото, ако не си хванал пак ще те опънат твоите и така докато хванеш. Лошото е, че след няколко години ще започнеш да се изтърваш от многото опити с теб и тогава, какво? Ще те изхвърлят на екирисажа бе шмундел.
158
8
 
6
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.
157
7
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 252"Плешив, нисък, дебел и с крива сплескана чyтура. Квадратна, безкосместа тиква и къси "Х" образни крака под висналия шкембак."Браво по точно описание и аз не бих могъл да напиша за пуйките. 100 % отговаря на външния им вид. За умствения капацитет вече го казах няма да се повтарям.
156
9
 
8
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо.