Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
8
 
8
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Как става така че една дума отпреди векове IYI аз днес след стотици години й разбирам занчението. Даже жена ми като ме пита "Nasil olmus yemek" - как е станала манджата аз й казвам "iyi olmus" - добре е станала. IYI olmus. Станало е добре. Нали сте ДРЕВНИ защо не ми кажете значението на IYI на български? Ама много сте нагли бе!!! Хем нямате нищо общо с лошите турци хем ползвате техни думички валидни и днес които нямат никакъв смисъл на вашия език.
134
7
 
5
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
Вие турците сте една сбирщина,но това не е наш проблем. Ние не се интересуваме от вас изобщо и не знам,защо вие ни се натиквате пред очите та да ви забележим.Ами приемете го веднъж за винаги,че не ви искаме и толкова.Колкото и да се напъвате да ви забележим и да се присламчвате към нас няма да ви се получи.Нямаме нищо общо нито като религия,нито като обичаи,нито като външен вид.Запомнете едно,вода и масло никога не могат да се смесят това е. И да ви харесва и да не ви харесва това е положението
133
6
 
5
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
Чета ти аз постовете.Както и да е.... за днес стига толкова истини.... Съдбата на българите е в техните ръце. Те си знаят!Народ който не си тачи миналото, няма бъдеще. Е го там "терминал 2".
132
6
 
4
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Искам някой българин да ми напише какво е значението на IYI на български да ми го обясни или преведете. На турски е ДОБЪР. Понеже вие сте най древните искам да ми обясните значението на тази думичка. Чакам.
131
5
 
6
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До ОсманВие турците много неща не разбирате, но това не е наш проблем.
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт партийни книжки
129
8
 
7
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Турците ги имаше и преди Османската Империя. Грешите много. IYI е добър на турски. Дори днес след толкова векове има смисъл тази дума но на ТУРСКИ. Aspa на турски дори днес е НЕПОКОРЕН ако го преведем на български. Ruh e ДУХ на турски. Аспарух е Непокорен Дух дори днес когато го преведеш на турски. Как става така че една дума отпреди векове има значение и смисъл на турски днес а пък вие сте най "древните" това не го разбирам
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Za razlika ot BG.No tam niama Sudjuci.
127
3
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До 100%TURK 185Вече го написах един път не искам да се повтарям. Като искаш върни се и прочети поста ми.
126
5
 
1
 
! Отговори
До ислямиста Анти преди 5 години
А антиислямист как се пише Анти?
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много славянски групи и държави.Българите сме славяни,говорим на славянски език,пишем на Кирилица,имаме древна култура от около 5 век в Европа до сега и никой не може да ме убеди,че някакви турци имат нещо общо с произхода ни,защото те се появяват около 13-14 век и са смес от народи.Знакът IYI е много по-стар от Османската империя,типично български знак.Ханове никога не сме имали,но сме имали титла КАНАС СЮБИГИ.
124
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОсманБългарите не могат да го разберат. Децата трябва да знаят еднакво добре и Български и Турски.
123
4
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 181 Ми дай поне едно доказателство за *** си твърдение бе смешнико. То празни приказки всеки може да плещи.
122
8
 
3
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
Но мизи и Тракия е имало, нали.Всъщност, след Борис е почнала деградацията.След касаплъка през 855 та година, българската държава е започнала да губи своята държавност.По време на Крум (курум....кара курум), законите са били железни,понеже държавността е била абсолютно прабългарска.
121
4
 
4
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ердоган си го харесвам. Той държи здраво юздите на соросо питеците. Той е като Волен Сидеров преди избори. Казва истината. Казва това което трябва да се каже. И след избори продължава да казва това което е казал преди изборите. Не си променя вижданията. Кога в БГ ще се появи такъв не знам. Вие ако разбирахте турски и как говори пред Макрон и Меркел ченето ви щеше да падне. Този човек е "луд" .
120
5
 
5
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 179Както казах когато държавата ви стане на 1000 години тогава може и да ви обърнем някакво внимание, но преди това не. Не ние, а вие сте тюрлюгювеча, защото сте отмъкнали една камара хора от Европа, за да си подобрите гена, но дори и така пак не мязате на нищо. Защо слагате само бели говорителки по телевизиите си и защо актьорите ви ги подбирате да са само бели,а? Срамувате ли се от черния си космат вид с нисък ръст и криви крака?
119
4
 
3
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 175Ми няма какво да оставя, защото съм безпартиен. Никога не съм принадлежал към която и да е партия. Не знам за какво говориш.
118
4
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До 100%TURKМи то никога не е имало държави като Мизия и Тракия. Това са географски понятия и обозначения на области, на които са живеели тези племена. Същото е като географската територията Македония, която днес вече се има за държава и население. Това е все едно утре да измислят държавата Добруджа с народ добруджанци. Стига вече сте тиражирали лъжи.
117
5
 
1
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Асимилираните турци са доста в БГ. Аз също съм един от тях. Мисля на български. Често. Имам приятелско семейство турци..детето им знае две думи на турски. Говори на български. Каква е файдата. Като стана българин какво? Пак същата мизерия. Братовчед ми е управител в голяма българска банка. Друг мой роднина е собственик на интернет доставчик. Бг турчинИма дълга коса, татуировки и обеца. И какво. Асимилиран?
116
6
 
4
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 170И от къде съдиш, че "всички ни смятат за тюрки"? А мен като българин не ме е срам, че не съм тюрк, а дори се гордея.