Четири вида: Какво задвижване на автомобила да изберем?

Четирите основни вида си имат и предимства, и недостатъци
Обновена: 8 юли 2018 13:12 | 8 юли 2018 13:08, Елка Василева
33
Четири вида: Какво задвижване на автомобила да изберем?
Снимка: архив, Reuters

Споровете за това какво задвижване е най-подходящо за автомобилите със сигурност ще бъдат вечни. Някои хора обаче все още не знаят защо малкият и евтин модел има предно предаване, а не задно. Както и че AWD и 4WD не е едно и също.

Заради тях публикуваме кратко упътване, което на мнозина може да се стори скучно. Идеята му е да отговори на основните въпроси, още повече че съвременните технологии – хибриди, електромобили и специални материали навлизат все по-бързо и променят превозните средства.

Предно предаване (FWD)

Това е най-разпространеният тип задвижване, предлаган на пазара. При него връзката между двигател и скоростна кутия е разположена отпред (обикновено напречно), като цялата енергия се предава на предните колела.

Защо е добро?

Най-вече това е икономическо решение, тъй като няма нужда да се предава мощността на задната ос. Колата не се нуждае от карданов вал, който минава през центъра. Отсъстват „тунел” на кардана и на задния диференциал, които обикновено изяждат пространството за пътници и багаж.

Комбинацията е добра особено през зимата, тъй като тежестта на двигателя е върху водещите колела и това дава по-добро сцепление при заснежен път. Загубата на мощността, както и разходът на гориво са по-малки, а освен това ремонтът е по-евтин.

Продължението на материала четете на Automedia.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: автомобилзадвижване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами какво задвижване-дизела го анатемосаха,бензина и той трепере в очакване на линч,та остана парният двигател.Него още никой не го е анатемосал!Е сега този производител дето пусне авомобил с парен двигател ще е номер 1!
29
1
 
1
 
! Отговори
Бауди преди 5 години
До До БаудиКой върви и кой бута е отделен въпрос. AWD и 4х4 е едно и също при четири колесните. Това, че проходимостта в зависимост от системата е различна е друго нещо.Уазката и витарата са едновременно AWD и 4x4, тъй като двете значат едно и също.Същото се отнася за всеки SUV, subaru, quattro, x drive и каквито троници и драйвове там има като системи.Дали е full time, all time или предния мост се зацепва ръчно - все тая.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако караш, като нормален човек е все тая ...
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ас па имам едно 4х3. Три джанти стоманени, една лята! Мноу върви!
26
1
 
5
 
! Отговори
ади бе 4 вида преди 5 години
Аз имам в гаража едно 2х2 и го карам всеки ден.А иначе имам и 8х8.И все пак се чудя дали 4х4 е AWD
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърди на keнeфи чак през монитора! Аре спрете да възхвалявате коли 2005/2010!!!! Това са вехти изврели бapyтници! Все едно някой да ми рекламира храна втора ръка.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре моля, навалица с автомобили над 15-20 летА да не се изказва? Карате масово нyжници, а разбирате от всичко!!!!! Нема как да стане!
23
8
 
0
 
! Отговори
Dizels преди 5 години
Най добре е твърда връзка преден заден мост ,с лост за изключване и блокажи на двата моста ръчни или на вакум може и шпер всичко друго е ***
22
4
 
0
 
! Отговори
Потребител преди 5 години
Много е е грозна таз Г класа дори и AMG да е има много лоша аеродинамична форма иначе да проходима е ама все едно с теслата са я делали тез шваби.А пък с Уазката е пълен *** въобще не може да се сравнява по проходимост с Г класата тоз *** ли е дето прави такива сравнения.
21
10
 
4
 
! Отговори
4Х4 преди 5 години
audi quattro и всички останали
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с колите сте по зле и от децата с конзолите. На кого ламарината била по-добра и колко глупави били всички останали, че не били със същата ламарина. Я се стегнете, бе !
19
12
 
1
 
! Отговори
АЗ до Бауди преди 5 години
Хdrive съотношение преден-заден 38-62; 4matic 40-60; quattro 52-48; impreza 50-50 symetrical. По тестове, по мнения и по ютюба от номер 1 назад са както следва: quattro, xdrive, impreza и 4matic. Можеш сам да провериш. От мен глас за quattro а субарото го слагам даже след 4matic и 4motion. Всички изброени съм ги карал през зимата и то все със зимни гуми. Голф 5 2007-*** 4motion 2.0 tdi върви повече и харчи по-малко от импреза 2010-та 2.0 R. За цена ремонти да не говорим. Даже Cherokee'99>>Imprez
18
8
 
2
 
! Отговори
user преди 5 години
A4 Quattro комби, без значение дизел или бензин = перфектната семейна кола за зиме и лете. Love Quattro ^^^^
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много верващи има още в клатрото ей... AWD-то за коли е Subaru, набийте си го в тиквите. кЛатротата им гледаме редовно сеира зимата
16
13
 
3
 
! Отговори
До Бауди преди 5 години
И аз се чудя каква е ама явно я има защото зимата Куатрото върви а останалите бутат.
15
6
 
7
 
! Отговори
Бауди преди 5 години
А каква е разликата между X Drive, quattro, 4 motion, 4 matic и други?Стига глупости, AWD, 4WD и 4x4 е едно и също, до колкото говорим за 4 колесни возила.Дали има шаси, раздадка, как се зацепват колелата, какви тракшъни и други асистанси има - това са подробности.
14
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До ЛюбопитенМоже бе, само че отпред на въглища а отзад на пeдaли....още по-евтино!!
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво може да ти обяснява руснак в Ютуб на тебе ?!Как се пие боярищник - те само това могат.А за друго - само им виж обора в който живеят и до там ;)
12
2
 
16
 
! Отговори
Айде стига преди 5 години
Е то в Сибир остава да видиш и ферари ...
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГАЗ, УАЗ, УРАЛ мотоцТи почна като оня във вица с трабанчето и бентлито - "...Не виждам да ги карат много".И аз на пето авеню в Ню Йорк съм виждал ферарита, ягуари и линкълни, *** ни една лада или москвич немаше.