Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?

В НАТО притеснени от евентуални преговори между двамата президенти
184
Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?
Снимка: Reuters

Организаторите на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел изразяват сериозни опасения, че руско-американските разговори след нея в Хелзинки може да се отразят неблагоприятно на европейската сигурност, пише британският "Сънди телеграф".

Още по темата
Според изданието, високопоставени източници, участващи в подготовката на срещата на върха на пакта, са обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне преговори с руския си колега Владимир Путин "за прекрояване на ландшафта на сигурността в Европа". Това би могло да стане, ако лидерите на страните от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта.

Военни и дипломатически източници изказват "опасения от възможно предложение", с което Тръмп може да излезе пред Путин на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли.

Въз основа на тази информация вестникът посочва, че "Доланд Тръмп може да заплаши да изтегли военнослужещите на САЩ от Украйна и да се откаже от американското участие в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и другите европейски страни не съумеят да поемат задълженията си за увеличаване на разходите за отбрана".

Изданието отбелязва, че засега Обединеното кралство е една от едва петте страни в НАТО, чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната.

В същото време Испания, както и Белгия дават за тази сфера едва 0,9 процента, а Германия - 1,2 процента от БВП, отчита БТА.

Вестникът посочва, че САЩ имат военно присъствие - от военнослужещи до авиация - в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
ченгис хан преди 5 години
Тръмп ще бъде Горбачов за ЕС
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един немец каза,че руснаците имат техника "с която могат да накарат и врабчета да ходят по земята",т.е. да направят така,че нищо да не лети в небето и това се видяло в Сирия.И сега ако се ритат по кокалчетата,ние ще страдаме,по-добре да се разберат по човешки помежду си,за да не страдат хората.
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам вместо да даваме пари за НАТО,парите да се влагат в наука,в човешки капитал и социални дейности!
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво плюене срещу ФАЩ;)
93
2
 
9
 
! Отговори
Tarikat преди 5 години
Нали се сещате,че каквото и да се договорят , ще трябва партията да Ви свие малко сармите на Вас да не плюете толкова против ФАЩ !
92
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ТАЗИ СРЕЩА СА НЕО-ЛИБЕРАЛНИТЕ ТРАНСЕКСУАЛНИ *** КАТО МЕРКЕЛ МАКРОН,,НПО ШАЙКАТА НА СОРОС И ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИТЕ РУСОФОБИ КОИТО НЕ СПИРАТДА СЕ ИЗЯВЯВАТ ПО МЕДИИ И В ИНТЕРНЕТ ФОРУМИ,,ТИЯ СА ЗАПЛАШЕНИ ,А ЗА СВЕТА РАЗВЕДРЯВАНЕТО И ПОДОБРЯВАНЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ЯДРЕНИ СУПЕРСИЛИ Е ШАНС ЗА МИРА И РАЗБИРАТЕЛСТВОТО МЕЖДУ НАРОДИТЕ.
91
0
 
13
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
На срещата може да се договорят за делбата на европа но това не е заплаха само бизнес
90
2
 
27
 
! Отговори
Б преди 5 години
Три пъти сме били с Германия , три пъти губим! Този път ще е последният! Защото повече няма да ни има за четвърти път!!!
89
37
 
8
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До болните русофили, това е болест иначе няма логическо обяснение, и един въпрос към болните Колко руснаци живеят на територията на САЩ и колко Американци на територията на Русия, допълнително няма да задавам въпрос за живеещите руснаци в западна Европа и реципрочно, така че въобще нямате думата болни които трябва да се лекувате, освен ако се обърне тренда след 1000 г. тогава може да пишете за любимата си *** но надали.
88
1
 
9
 
! Отговори
Tiko преди 5 години
Боко колко % дава за НАТО или май само прибира
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп и Путин:- Трепери, Европо! Идеме!
86
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
БУЙчата, който не го е пожелал не го е имал.
85
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много се говореше за президента Радев и руския патриарх какво са говорили.Вижте какво говори Борисов пред Путин и сравнете кой се е унижавал.Извиняваше се Борисов като дете, оправдаваше се че ЕС го принуждавали за Южен поток.Само че онзи не му се върза на евтините номера.
84
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могъщата САЩ беше в периода Горбачов-Путин.Разликата между онази Русия и сегашната е един Путин.Който е ходил в Русия наскоро знае за какво става дума.Това което драскат разни активисти на ГЕРБ ***, е пълна глупост и пропаганда срещу Русия.За което на Борисов му се изсмяха в Москва.И му дадоха урок.Никога български държавник не се е молил като него на чужда държава.
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117ЕС сам таботи усилено над разтурянето си. Достатъчно е да се спомене, че немската фондация Ханс Зайдел ни натресе гербавото правителство. Ако германия покрепя корупцията в колониите си, какво бъдеще може да има съюзът?
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Римската империя по голяма от САЩ за времето си, се е разпаднала.Така че и САЩ са тръгнали натам.Тръмп и тези зад него са го разбрали и се опитват да спасят САЩ в близко бъдеще.Китай работи по въпроса с помощта на Русия да разтурят ЕС и САЩ.Пътя на коприната бил уговорен между Путин и Си Дзинпин да заобиколи Ирак и Иран, Средиземно море и да бъде през Русия.Търговските пътища са финансовите потоци.Рано или късно САЩ и предстои вътрешен конфликт.А там те са най уязвими.
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и Люксембург има БВП по голям от някои доста по-големи страни в Европа...и кво? Това не е критерият за сила.Даже и България може да я превземе Люксембург за 2 часа.Това с БВП е много остаряла опорна точка на ГЕРБ.Съответно на нейните ***.Освен това запада се държи на печатането на долари и на съответните възможности с това да се подържа стандарт.Чисто икономически Южна Корея превъзхожда доста някои сили в Европа.Печатането ще свърши когато им спрат кранчето-войните.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми халал да са ти парите, които взимаш на ден, защото си в ЕС. Само да не плачкаш скоро.
79
3
 
18
 
! Отговори
плашила и корупция преди 5 години
Европа прогнива от корупция и джендаризъм, но ЕС-корумпетата си намерха плашило, с което да отвличат вниманието на хората от реалните проблеми.
78
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Покупателната ми способност е долу-горе следната: Дневната ми заплата е колкото твоята месечна:) И това е точно защото живея в ЕС:)