Британската полиция: Може да има и още жертви на Новичок

Предупреждават хората да не докосват необичайни предмети
Обновена: 9 юли 2018 22:59 | 9 юли 2018 22:40,
21
Британската полиция: Може да има и още жертви на Новичок
Снимка: БТА

Ръководителят на британското подразделение за борба с тероризма Нийл Басу заяви днес, че детективите не могат да установят дали веществото "Новичок", на което са били изложени двама британци, е същото, използвано срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

44-годишната Доун Стърджис почина вчера след като на 30 юни е била изложена на "Новичок" в Западна Англия, само на няколко мили от мястото, където преди 4 месеца бяха нападнати бащата и дъщерята Скрипал.

"Последният ужасяващ развой на събитията усили решителността на нашия разследващ екип, докато работим за установяване на отговорните за този скандален, дързък и варварски акт", каза пред репортери най-високопоставеният офицер в контратерористичното звено.

По думите му разследващите засега не са в състояние да кажат дали нервнопаралитичният агент, открит при този инцидент, е свързан с нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Според контратеррористичната полиция двамата британци, пострадали от "Новичок", са пипали шишенце с отровното вещество, отбелязва Асошиейтед прес.

Басу каза още, че починалата вчера Стърджис и партньорът й Чарли Роули са били изложени на "висока доза" от бойното отровно вещество.
За момента работната версия е, че инцидентът със Стърджис и Роули е свързан с нападението през март срещу полковник Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Повече от 100 полицаи претърсват всички места, които двамата британци са посещавали, преди да се разболеят преди 9 дни. Претърсването е концентрирано върху домовете им и в парк в Солсбъри.

Роули остава в критично състояние в болница в Солсбъри.

Представителят на британската полиция подчерта, че "не може да гарантира", че няма да има и други жертви на "Новичок", отбелязва Франс прес.

"Не мога да дам гаранции" за обществената сигурност, заяви той и призова хората да не докосват спринцовки или "необичайни предмети" с течност, ако случайно попаднат на тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Тука големи специалисти по шпионаж.Отивайте да зяпате нудистите на плажа в Бургас и не се занимавайте с глупости.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото упражнение беше да се покаже БОВ разработено в бившия СССР. Кой *** ще трови шпионин с БОВ? Да им бяха дали иприт поне да са ясни симптомите и да ги видим тогава кой оцелял, кой не. Ако службите не знаят как се симулира случайна смърт, егати службите - да гледат филми от 60-70-те със стъклени парченца и ДМСО на дръжката на вратата. Живеем в нанотехнологиите, а те се надлъгват и трепят като в Ренесанса. Сега ако умре бивш британски шпионин в Русия от "мьйшак" едва ли някой ще топи Англия
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Ще има още жертви - колкото е нужно, за да повярва света на инсценировката...?!
13
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Като е шпионин не могат ли да го гръмнат или да го ликвидират като Георги Марков? Защо трябва да използват такава отрова че и срещу дъщеря му на всичко отгоре? И сега какво? Хем шпионина жив, хем невинните хорица мъртви. Това показва какво бяха руснаците на времето и какво са сега едно нищо.
12
3
 
20
 
! Отговори
Странно преди 5 години
Сто процента има някакво изтичане от лабораторията им в близост.Дали някакви отпадъци не изтичат във вода, околна среда.Ясно е, че руснаците не са виновни.Някой или продава подобни вещества от лабораторията, или има някакво изхвърляне.Никой няма да убива обикновени хора.Как си убиват собствените граждани от немарливост.Нищо чудно и някаква терористична организация да е.
11
3
 
23
 
! Отговори
да преди 5 години
както се разбра..всичко е британска постановка!!!!и то от най-евтините
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има шишенце,да го покажат на светът! Сигурен съм че на него пише "Сделано в Росия"
9
2
 
29
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Тайните агенти разпръскват новочок вместо да разстрелят Скипалите или да ги удошат, както други подобни случаи. След това не ги убиват, а жертвите нищо им няма. И за да си замажат следите хвърлят отрова в затворени шишенца из съседен град. Само на мен ли тази история грам не ми се връзва.
8
3
 
34
 
! Отговори
Шофер преди 5 години
Тези сериозно ли си мислят, че някой ще им повярва на плоските лъжи.Някои нискобюджетни книминалки имат по-добър сценарии от това...
7
3
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Британци и американци имат опит със странни предмети във вид на гърмящи играчки.България помни,господа.
6
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според традициите на сибирската империйка - др. путинчо черпи инакомислещите с компот "новичок" и радиоактивен чай , който лично той е варил ! :)
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според контратеррористичната полиция двамата британци, пострадали от "Новичок", са пипали шишенце с отровното вещество, отбелязва Асошиейтед прес."Ами пипането на оръжието, с което е извършено престъпление, обикновено уличава извършителят. :)
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да,да, Руснаците са виновни, спор няма...А някой кара колело :D
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предупреждават хората да не докосват необичайни предмети"Какво ще рече "необичайни предмети"? Нали не очаквате да повярваме, че руските тайни служби първо са отровили Скрипал, а след това са разхвърляли улики и мостри на отровата из целия град? Алооо!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засега да се изтеглят от полуфинала в Русия. После други строги мерки.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при разлика от 5 часа, интересно как двамата са го пипали, аба тия англичани на колко време си изхвърлят кофите за смет??? че и такова нелепо обяснение имаше. По добре да си погледнат своите лаборатории, да не излезе от там накрая някои сериен убиец