Цялата власт в ръцете на Ердоган - опасно ли е това?

Коментар на Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин
9 юли 2018 22:45, Анисия Иванова
23

Турският президент Реджеп Ердоган официално встъпи в длъжност, като положи клетва на първото заседание на новоизбрания парламент на страната.

Той постави началото на нова система на управление - цялата държавна власт в Турция сега е в ръцете на президента, премахвайки длъжността премиер и намалявайки броя на министрите.

"Основният въпрос е дали и докога Западът ще си затваря очите при този турски тип демокрация", заяви бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

По думите му причината за това са икономическите интереси.

"Турция осъзнава, че не може без Запада. Турската икономика е експортно ориентирана. Над една трета от външната търговия на Турция е със Запада. След изборите имаше известни сигнали от Европейския парламент: първо - преобладава мнението да се премахне безвизовото пътуване на турски граждани и второ - имаше изявление, в което се предложи да бъдат замразени преговорите с Турция за членство в ЕС, които започнаха 2005 г. Преди референдума миналата година имаше предложение направо да се прекратят преговорите", каза още Георги Димов в "Денят ON AIR".

Бившият генерален консул напомни, че Ердоган получи над 10% от националистите и подчерта, че опозицията "се предаде, "полегна" пред Ердоган".

Според Димов трудно ще се решат проблемите с кюрдите както вътре в страната, така и зад граница.

"Кюрдският проблем съществува, но не съм любител на конспиративни теории. Въпреки това в тежката влакова катастрофа от вчера, може да има и друго обяснение", предположи Георги Димов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Дипломатът подчерта, че въпреки шумните тържества покрай победата, за пръв път Ердоган е принуден да работи с националистите.

Според него извънредното положение в съседната страна няма да бъде отменено.

"Във Франция също имаше извънредно положение, но вие чували ли сте да са заглушавани медиите, или пък в САЩ някой от президентите да е бил шеф на демократите? Всичко отива в едни ръце и това е много опасно", предупреди Димов.

Бившият консул увери, че при това положение не можем да очакваме никаква промяна във външнополитическия курс на Турция, като допусна дори изостряне на диалога със Запада от турска страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8И вашия ред не е далеч
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАтатюрк беше диктатор
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е показала , че такова еднолично управление няма бъдеще, много по-велики от него виснаха на въжето, та и нуговото време не е далеч.
9
7
 
8
 
! Отговори
Минаре преди 5 години
А чакалът вие ли вие...В Европа сте.100%
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гордият народ на юг от Капитан Андреево сам се избра за роб на Ердоган.Даде му цялата власт да ги коли и беси както му се харесва.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо загатва нещо от родът на ,,....щом ЕС не взима Турция,..Турция ще вземе ЕС..'' Вече може да прави каквото си иска,дори и Европейски Халифат,и никой не може да му каже и копче вече.От неговият първи заместник,до първият новобранец в армията,командирът е той.Тотално узурпиране на властта,без да нарушава ничии закони. Да се молим само да е в добро ментално състояние по дълго, иначе .....кофти
6
18
 
23
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Не знам какво е в Турция, но европейските лидери са в паника. Турция расте по населанние. В повечето европейски държави турсико говорящите са на особена почит. Те са призвани да спасят умиращото европейско население. Маса надписи в Германия и пр. са дублирани на турски. В ЕВропа не смеят вече да кажат, че ислямът не принадлежи на Европа. Дали това е заслуга на турците като нация или на Ердоган не мога да кажа. Но бъдещето на Европа засега се чертае в Турция.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитът на ЕС да покори Турция се провали.
4
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охлювофрените от ЕС си помислиха, че Турция е член на съюза и почнаха да се държат като господари. Нека не забравят, че евроробите живеят не по на юг от Капитан Андреево. От там насетне живее свободен непокоряван от никого горд народ.
3
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооу, западаААА...Анкара не е София да и казвате как да развива демокрацията. Имате си достатъчно васални столици да да им диктувате.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Основният въпрос е дали и докога Западът ще си затваря очите при този турски тип демокрация",.Че работа на запада ли е да се меси във вътрешните турски дела?
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Балканите е така в Турция цялата враст в ръцете на Ердоган тук не е нещо по различно.