Ердоган: Поставяме началото на нов етап в турската история!

Посрещнаха го салюти и войници в облекла от Османската империя
9 юли 2018 21:52, Анисия Иванова
39
Ердоган: Поставяме началото на нов етап в турската история!
Снимка: БТА

Реджеп Ердоган се закле като първия държавен глава на президентска република Турция, след като реформа на конституцията му даде огромни правомощия и контрол в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Това му отваря пътя към еднолично управление и го превръща в един от най-могъщите лидери в света.

"Днес, във ваше присъствие, като Турция и като турски народ, ние поставяме началото на нов етап в турската история“, заяви Ердоган по време на церемонията по встъпването му в длъжност тази вечерта в президентския дворец в Анкара, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.

По-рано Ердоган положи клетва като първия президент на Турция, който разполага с изпълнителната власт.
"Народът ме избра да му служа отново. Не само тези, които гласуваха за нас, а всички 81 милиона. Наясно съм, че съм президент на всички тях“, заяви държавният глава пред шестте хиляди души, посетили церемонията в президентския дворец.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха 22-ма държавни глави, сред които българският президент Румен Радев и 17 премиери, председатели на парламенти и представители на международни организации, предадоха турски медии.

Сред гостите бяха премиерът на Унгария Виктор Орбан, президентът на Венецуела Николас Мадуро, бившият италиански премиер Силвио Берлускони, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, съобщи Ройтерс. Руският президент Владимир Путин упълномощи премиера Дмитрий Медведев да го представлява. Германия изпрати бившия канцлер Герхард Шрьодер, определен от Анадолската агенция като “специален приятел” на турския президент.

Турски медии съобщиха, че Радев е единственият държавен глава на страна от ЕС, който присъства на церемонията. От Гърция нямаше никой. Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизия, Азербайджан, Македония, Сърбия, Украйна, Молдова и много африкански страни също бяха представени от висши държавни лица. Шефът на парламентарната комисия по култура и медиите Вежди Рашидов има специална лична покана от Ердоган за церемонията, съобщава "24 часа".

Тържествата в Анкара започнаха с полагането на клетва в парламента, която бе излъчвана пряко по телевизията. Присъстващите депутати от управляващата Партия на справедливостта слушаха думите на клетвата прави. Опозицията обаче не стана на крака. Изцяло в черно, но с бяла забрадка бе съпругата на Ердоган - Емине.

“Като президент заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята ѝ да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция”, обяви Ердоган с ръка на сърцето.

“Заклевам се да пазя независимостта и честта на тази държава. Да се подчинявам на конституцията и да бъда воден от демократични принципи. Да гарантирам сигурността, правата и свободите на всеки гражданин на Република Турция”, продължи той.

Ердоган нарече избора си за пръв президент по новата система "важен крайъгълен камък за нашата република и демокрация", предаде ДПА.

"Ние сме решени да изпълним целите на републиката, които ти и твоите приятели основахте, на стогодишнината от основаването й", каза Ердоган при посещение на мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, предава БТА.

Той обеща да "заздрави единството и братството на нацията".

Ердоган каза, че Турция е направила два "успешни избора" на 24 юни и че неговото правителство ще продължи да "развива страната и да прославя държавата".

"Нека Аллах ни помага и благослови душата ти", написа Ердоган в паметната книга в мавзолея на Ататюрк.

Същинската церемония започна в 18 ч. в президентския комплекс “Бештепе” в столицата Анкара. Освен официалните гости на нея бяха поканени и хиляди представители на различни социални среди в Турция - учители, лекари, търговци и бизнесмени, селски кметове, миньори, спортисти. Те бяха изненадани от внезапно завалял дъжд и започнаха да покриват главите си с пластмасовите столове и раздаданите им сини подаръчни пликове.

Заедно с охраната на тържествата в гигантския дворцов комплекс в Анкара се събраха около 10 хиляди души. Всички получиха юбилейна монета, изсечена специално за случая. Ердоган влезе в двореца сред шпалир от войници в облекла от времето на Османската империя и бе посрещнат със 101 оръдейни салюта. Церемонията бе последвана от официална вечеря.

В 21,30 ч вечерта се очаква президентът на пресконференция да обяви състава на новото си правителство, което вече ще е от 16 вместо 21 министри, както и да отмени извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат през лятото на 2016 г.

Турският президент реши да отмени развлекателната програма на церемонията по встъпването му в длъжност заради железопътна катастрофа в неделя, при която загинаха най-малко 24 души, а 124 бяха ранени, предаде ТАСС.

Пътнически влак, пътуващ от Капъкуле за Истанбул, дерайлира вчера в окръг Текирдаг заради проливните дъждове, които са предизвикали ерозия на почвата под железопътната линия и това е довело до образуване на луфт под релсите.

"Отменихме развлекателната част на нашата церемония, включително лазерното представление и народните игри, заради аварията на влака недалеч от Чорлу", каза Ердоган на церемонията в президентския дворец в Анкара, предава БТА. След речта на президента имам прочете молитва за загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
3
 
! Отговори
ханъмата БОЙКО де е преди 5 години
На Ердо му требва една по-млада ханъма. Предлагам Боко Тиквата да се яви за кандидатка. Толкоз много обича Турция, нищо,че знае само Аферим Ердогане. То Друго като се омъжи за турчина не му трябва и да знае,няма да му дадат думата да не се излага.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се тревожете за турците,те винаги ще победят,защото стоят от двете страни,която и да победи,ще са на кяр,ами да си гледаме положението в нашата кочинка,че хич не е на добре положението.
26
8
 
3
 
! Отговори
Чакал гиби преди 5 години
Важното е койотът от минарето да не спира своя вой!Така всички европейци ще се впечатлят много и веднага ще пожелаят пуйкия в ЕС!Добре, че в тия ваши квадратни чутури няма нищо, та ви е леко.
25
12
 
11
 
! Отговори
Тия двамата преди 5 години
от снимката ги чака съдбата на сем.Чаушеску
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не отива на добре. Изтърваха турците влака яко. Вече няма сваляне или гражданска или диктат.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 То и с Германия от 30те год. не можехме ,да се сравняваме,но високия стандарт на германците не им помогна ,да не загубят 30% от територията си и да предотвартят смърта на14млн.германци!А Турция не е Германия и мноого повече ще ги боли!
22
8
 
9
 
! Отговори
В Турция преди 5 години
хванаха птичи грип защото в някои райони спят в курници
21
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам Ердоган какъв е на комшиите президент, султан или фараон но фактите говорят 410? минимална пенсия която имаш право да придобиеш след 25 години трудов стаж. А при нас как Е?
20
17
 
9
 
! Отговори
Ердуан бир домуз преди 5 години
Всяко нещастие за турция е истински празник за България!
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От президенстването на Ердоган Турция ще дерайлира като пътничическия влак само ,че жертвите ще са милиони турци.
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си умрете на мъка, че няма да ви вземат в ЕС.НО СЪС СУЛТАН-УБИЕЦ ТОЛКОЗ.Общината не смогва да им изрива *** на турците. Минавах с роднините навремето покрай турски квартали в Германия и ми разказваха, че общината не смогвала да изчести. Хвърляли *** направо от прозорците. Накрая се отказали да чистят.
17
2
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Защо Турция не се напълни с германци?
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ми твърдиш, че по мpъсни не си виждал при положение, че живееш в българия е инфантилно. Поне два пъти месечно минавам през нея и мога да те уверя, че по-занемарена държава в Европа няма.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но е там, колкото и да не ви е приятно. .Защо да ни е неприятно? Все ни е тая. България е толкова незначителна, и нищо в политиката на ЕС не зависи от нея, че да привлече нечие внимание...
14
5
 
10
 
! Отговори
Devam 2023 преди 5 години
До Анонимен 12Германия се напълни с турци благодарение на решение на немското правителство от 60те години с цел набиране на евтина работна рака в началото на индустриалния век. Ако не бяха турците днес германия нямаше да е това което е
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли значение от кога се занизаха турците към Германия. Ходил съм там още преди 89-та и съм виждал на какво приличат турските квартали. Същите като при нас Факултето.Много се хвалят тук колко се къпели турците, но по-мръсни квартали не съм виждал.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са тези, които искат турско гражданство?....В пъти повече отколкото искат българско. Ако извадим от желаещите българско тези които го искат само за да имат достъп до ЕС сравнението става гротескно..
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не искат, щото и България е там. Но е там, колкото и да не ви е приятно. А вие си отглеждайте султанчето.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Германия се напълни с турци? .Германия е пълна с Турци от 50те години на миналия век. Не от сега. Ама ти как да ги знаеш тия работи.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За гражданство в ЕС, където е и България има много кандидати. .И сигурно искат в ЕС защото и българия е в него. Хахахаха. Заради нея? Оди раздавай ляба, не се мори с неща които не вдяваш....