Ердоган с клетва за втори мандат и неограничена власт

Турция премина от парламентарно към президентско управление
Обновена: 9 юли 2018 18:13 | 9 юли 2018 17:42, Анисия Иванова
80

Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната. Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия.

Ердоган положи клетва в парламента в 16.43 часа днес, с което Турция официално премина от парламентарна към президентска система на управление, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония днес в турската столица Анкара, в страната влиза в сила нова система на управление, при която изпълнителната власт е поставена в ръцете на президента.

Ердоган бе преизбран на изборите на 24 юни с над 52 процента и получи мандат да управлява страната през следващите пет години.

След полагането на клетва Ердоган ще посети мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в президентския дворец Бештепе ще се състои церемония по случай официалното встъпване в длъжност на Ердоган.

На церемонията ше присъстват лидери и представители от 50 държави, както и над три хиляди представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, посочва в."Сабах". Сред тях се очаква да е и българският президент Румен Радев.

В 21.30 часа се очаква Ердоган да обяви състава на новия кабинет, отбелязва телевизия НТВ. Първото заседание на кабинета ще бъде в петък. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
4
 
! Отговори
Велики Славяни преди 5 години
Чудя се, нали в страната им има доста милиардери, само в Константинопол са над 30, та се чудя те как приемат всичко това?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И главен шербетчия днес е рУми-павето, докато яловата му кобила шета из капълъ чарши за някоя алтън рокла
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната. Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия."Джурналята обикновено наричате такива "диктатори", а мустака го наричате "президент"? Странна работа. Кой ви е сипал в паничката днеска?
6
9
 
8
 
! Отговори
Ердоан Бир Домуз преди 5 години
Дано ПКК и ФЕТО да освободят Турция от диктатора!
5
6
 
13
 
! Отговори
сбогом,ЕС преди 5 години
Там,където има неограничена власт,там няма демокрация!
4
5
 
14
 
! Отговори
келеш долен преди 5 години
Кво ще правиш в мавзолея на Ататюрк бе ?!Дано Ататюрк възкръсне и ти тегли куршума ! На такива като тебе трябва един Ататюрк !
3
7
 
0
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
На комшиите: Хади, гюле гюле кулан! (С ирония, разбира се).
2
7
 
14
 
! Отговори
не го е срам преди 5 години
Дори ще посети и мавзолея на Ататюрк ,който се е борил турската нация да бъде светска и образована ! А тоя *** въвежда шериата , пък ще ходи на мавзолея на Ататюрк ! Ни си намери някой смел турчин да го гръмне т кухата глава !
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството че ще приключи зле!