Опасни лекарства в аптеките: Какви са рисковете от валсартана?

Хиляди пациенти останаха без лекарства
9 юли 2018 11:00, Боряна Павлова
24

8410 гледания   |  Още видео

Стотици хиляди български пациенти попадат в капана на потенциално опасни лекарства, съдържащи канцерогенен примес. Изпълнителната агенция по лекарствата блокира 62 продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради рисковата съставка.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов не смята, че има опасност пациентите да останат без важни медикаменти, тъй като по думите му има множество други терапевтични алтерантиви.

Още по темата

За последните 12 месеца 3,5 млн. са опаковките, които съдържат веществото валсартан, посочи той в "България сутрин". Костов добави, че от 2012 г. на пазара са лекарства  с опасни примеси, като според него става дума за системен пропуск.

"Проблемът засяга твърде много хора. Засегнати са 2300 партиди, наистина милиони хора. Само в България са засегнати 390 хил. човека. Този канцероген е един от най-изследваните и не съм сигурен, че е безопасен", каза още Николай Костов.

Д-р Николай Брънзалов, който е общопрактикуващ лекар и зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз, посочи пред Bulgaria ON AIR, че валсартан е много известна и добра молекула. С нея се лекува основно артериална хипертония, особено когато е комбинирана със захарен диабет.

"Бяхме изненадани от тази новина, защото формулата наистина е много добра. Притеснявам се за колослания труд, който трябва да се положи, за да се замени това лекарство", коментира той.

"Силно се надявам, че разумът е надделял, защото не мога да си представя какво ще се случи, ако тази формула даде явен канцерогенен ефект", уточни д-р Брънзалов.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
инспекторРЗИ преди 8 месеца
NDMA се съдържа във всички салами, кренвирши, луканки и прочее гaдocти, които се продават тука, при това в мнгого по-големи колечества, отколктото в лекарствата, съдържащи произведен в Китай валсартан. Това между дргуото ви го казвам.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Към автора на статията
Типично за журналистическата гилдия представят нещата, такива каквито не са с цел да се всява смут в обществото. Мили хора, не Валсартана е канцерогенен, нито пък се съдържа в храните. Веществото, което е канцерогенно и се съдържа в част от храните се казва N-нитрозодиметиламин. И тъй като ние сме държава, която всякак се опитва да се саморазруши, ползваме съставки , произведени в Китай!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 19
===========================
Втора икономика ли. Въздух под налягане са китайчетата.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5
Продължавай да си вярваш, че втората икономика в света се прави в гаражи! Гуньо провинциален, забрави да напишеш, че го правят изпосталели китайчета за купичка с ориз!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Доктор Сър Пичук
Не мога да повярвам - сложих ти +!
17
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 8 месеца
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКВА Е КИТАЙСКАТА ТЪРГОВСКА ВОЙНА ??? В СЛУЧАЯ ,ЧРЕЗ КУПЕНО-ПРОДАДЕНИ ДУШИЦИ ...70 % НА ЖУРНАГЪЗОВЦИ - ЖУРМАНГЕТА !!!! ДЕЙСТВИЕТО Е ПОДОБНО НА ИЗСТРЕЛЯНИТЕ ОТ САЩ КРИЛАТИ РАКЕТИ ПО ВЪРХОВЕТЕ НА ХИНДОКУШ И ПОРЪЧКАТА НА НОВИ / ВРЪТ -ВРЪТ ПАРИЧКИ/ !!!!!!!!!!!!!!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Потенциално опасни...вероятност да са канцерогенни...предстоят изследвания... Шменти капели! Това е игра на фармацевтичната мафия, за да се пласират други сартани! Чудесно избран момент - точно когато тук е китайският премиер със 700 бизнесмени! Защото субстанцията валсартан е китайско производство! Да съм на тяхно място, щях да обясня на туземците нещата от живота и да ги оставя с пръст в....устата! Бай-бай (цай тиен!), няма инвестиции, няма тунел под Шипка, няма скоростно ж.п. и т.н....
15
1
 
7
 
! Отговори
доц. д-р Първа.. преди 8 месеца
Държавата трябва да наложи едни поне 40-50 % данък в/у всички продажбит на всички видове лекарства у нас и то над сегашните такси и данъци И ДА ЗАКРИЕ ДО КРАК МАЛOYMHИЦИTE ОТ ЗДРАВНА КАСА източващи бюджета на Здравеопазването.Държавният Бюджет и без това е тотално банкрутирал.Вдигайте цените на лекарствата ,а данъчните да влезнат в Аптеките за да си съберат данъците от фармацевтичната мафия.
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тъй като тук някои говорят капитализма.
Да ви обясня, другарки и другари, за какво иде реч!
Тъй като и в любимият ви китай вече е "капитализъм", но там цената на труда на работника е МИЗЕРНА, та алчността на някои хора ги кара да си изнасят там производството, УЖ със същото КАЧЕСТВО на продукта - но срещу МИЗЕРНО ЗАПЛАЩАНЕ на местния работник!
Докато в КАПИТАЛИСТИЧЕСКА Европа - ОК, но качеството има ЦЕНА, и трудът на РАБОТНИКА е ДОБРЕ ПЛАТЕН!


Безплатна консултация - дотук!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аптеките са частни и докато ги спрат от ХЕИ, лекарствата са вече пласирани и консумирани.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе вие три дена спахте ли че днес пишете по темата
11
1
 
12
 
! Отговори
гого преди 8 месеца
все ми мирише като удар по китайците които произвеждат осн съставка. На бай Дончо игрите...
10
1
 
3
 
! Отговори
:):) преди 8 месеца
абе какъв Марешки бе, тук говорят за 62 разновидности на лекарство имаща и българска такава. В цяла Европа се продава това лекарство....
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парите, парите, парите!!! Тъпо ми е...От 2012 год. пия Валтензин, а последните 2-3 год. Сартег. Зная, че на живия човек може да му дойде отвсякъде, но все пак...
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Капитализма бога са парите ! Тъй че вие си го избрахте
7
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
Селяни прости, за вас единственото лекарство е лихвата, само тя може да ви излекува болният мозък!!!
Сега идете да пиете една студена чиста водица, защото няма да ви навреди!!!
И кой ви е казал, че така както е създадена и функционира НЗОК защитава вашите интереси???
Питайте и Марешки, той е осведомен по въпроса!!!
Агент Йънг Боулз!ЦРУ!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
Много амидофен преди 8 месеца
Кои са аптеките продаващи лекарствата?

Марешки замесен ли е?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължавайте от АЛЧНОСТ да вкарвате субстанции, произведени в някой китайски ГАРАЖ, и вервайте....че ще ви се размине.
4
0
 
7
 
! Отговори
Хипертонична дружина преди 8 месеца
...планини повдига!
А да видим дали,когато ножа е до кокала,когато уж сме в гражданско общество, европейци,натовци и демократи КАК ще реагираме?
Както с Чернобил,урановите снаряди,кобалтовите бомби в Югославия,урановата вода,канцерогениоте опаковки,въздуха от дизеларки,ГМО продукти и т.н.?
Дааа,по същия начин.
А рака е мъчителен,страшен.
Умиращите се радват,а лекуващите тъжат.
Ех,защо не пушех Кемъл-имало най-добра полза за роднините,като се тръшнеш?
Нека приветстваме Грижовната ни Република!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трийте, трийте....като видите истината