Помните ли този миг? 12 г. от удара на Зидан срещу Матераци

Италия стана световен шампион, а Зизу изигра последния си мач
Обновена: 9 юли 2018 16:33 | 9 юли 2018 16:20, Красимир Ангелов
24

Снимка: Reuters

На днешния 9 юли се навършват 12 години от финала на световното първенство по футбол в Германия през 2006 година.

Тогава Италия спечели 4-ата си световна титла, след като надви с 5:3 Франция след изпълнение на дузпи. Финалът обаче бе белязан с един от най-скалдалните и запомнящи се моменти в историята на световните първенства – прословутият удар с глава на Зинедин Зидан в гърбите на италианския защитник Марко Матераци.

По този начин един от най-елегантните и фамозни халфове в историята на футбола приключи последния мач в кариерата си - с червен картон, а постъпката му бе увековечена дори с бронзова статуя. Петметровият паметник бе поставен в парижкия музей на модерното изкуство “Помпиду”.
 
Инцидентът между Зидан и Матераци стана продълженията на финала, в 110-ата минута. След това Зидан се извини за постъпката си, но обяви, че действията му са били продиктувани от обидна реплика на Матераци.

А днес, 12 години по-късно, мнозина не си спомнят кои вкараха дузпите на самия финал. Но главата на Зидан остана в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
6
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Дори бях забравил името на Матераци и не се интересувам от неговата кариера. От Зидан се интересувам, симпатизирам му и се радвам за постигнатите успехи. Няма база за сравнение между тях - джудже и великан. Просто е.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зидан е алжирец.
16
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зидан е един от най-големите във футбола. Кой е шМатараци?
15
13
 
17
 
! Отговори
Тошко Петков преди 5 години
МАТЕРАЦИ Е ***, А НЕ МЪЖ !!! ЛИГЛЬО. ВИДЯ СЕ КЪДЕ Е ЗИДАН, къде е мътераци
14
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отборът на Франция отдавна е сборен отбор на Африка. Много черен, много араб.
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се срещнал с умиращата кралица. Веднага след това ще се среща с Путин. Ще му предаде искането на кралицата отровителка Великобритания да стане световен шампион преди да се възнесе на небесата (по скоро да падне в ада) Англия - световен шампион
12
16
 
28
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Зизуто трябваше да му разбие зъбите с тая главичка...гадното *** Матераци беше срам за футбола и това беше върха в смешната му кариера...впоследствие и Италия стана най-слабият и незаслужен световен шампион откакто гледам футбол...баси катеначото измислено :)
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 14 Че тя майката на Матераци к'ва е? Да не е чиста арийка? Същинска.................
10
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Даже и да не е Англия световен шампион, може и Хърватска да стане - но за теб остава здраво втъкнатият ***** в пиздеца ти - Слава Украине!
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 2 Барселона,Кантона ако беше на мястото на Зидан, Матераци да беше нокаутиран.
8
40
 
17
 
! Отговори
Мача на живота преди 5 години
Това е мачът на живота на Марко Матераци. Първо, направи дузпа, после изравни, после дразни Зидан и онзи изпуска нервите си и му удря една глава в 110-тата минута, като оставя Франция без лидер и капитан в най-важния си и последен мач. След продълженията Матераци вкарва и една от дузпите. Велик Матераци! В началото на първенството беше резерва.Години след това стана ясно, че казал на Зидан нещо за сестра му и майка му. Каквото и да е, онзи не трябва да си изпуска нервите... Стана за смях Зидан.
7
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекето Матераци напсува Зидан тогава.Аз ако бях на мястото на Зидан, не с глава щях да го ударя, а щях да му избия зъбите на този жаббар с един юмрук.
6
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световен шампион ще бъде Англия. Абсолютно съм убеден че ще дадът едно рамо на ингелезите. Съдията ще е американски. Нали за това толкова много измишльотини имаше напоследък срещу Русия и толкова реваха за да ги ухажват съдиите. Лобито ще им помогне така става в демократична Европа
5
20
 
19
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
оооо да ще го помня тоя удар на арабския французин - мулат ли е какъв е... остави грозна диря и на терена и като човек... сегашния им отбор е все от тъмни субекти... слабо световно, никакъв футбол - от 1998 насам гледаме талаш, то и затова толкова гледаме...
4
6
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Деца не трябва да коментират.Недей!
3
6
 
19
 
! Отговори
не е французин преди 5 години
Зинедин Язид Зидан Зизу е с алжирски арабски родители както Мбапе с майка арабка и баща камерунец и волейболиста Нгапе.
2
8
 
28
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Матераци имаше късмет че не беше Ерик Кантона...за да изкараш извън нерви Футболист като Зидан представяй си какви глупости му е говорил....
1
4
 
8
 
! Отговори
2006 преди 5 години
Помня го!Бяхме с приятели на бистро Троя в Сл.Бряг и ядохме бекон на скара,сафрид и ПКС.