Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан

Турция се отдалечава от демокрацията все повече, ще се отдалечи ли и от Запада?
9 юли 2018 21:40,
202
Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан
Снимка: архив Reuters

Ердоган, който с годините ставаше все по-краен националист и ислямист, сега застава начело на нова форма на управление в Турция. Няма друг турски политически лидер, който да е притежавал повече правомощия от него.

Днес (9.7) президентът Реджеп Тайип Ердоган полага клетва пред парламента. С това Турция официално преминава от парламентарна към президентска форма на управление. Изминаха 13 години, откакто Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният основател и лидер Ердоган започнаха присъединителни преговори с ЕС. По онова време изглеждаше сякаш демокрацията, свободата на мненията и общественият мир са скоро достижими.

Още по темата

Днес обаче Турция се готви да постави Ердоган, който с течение на годините ставаше все по-краен националист и ислямист, а и все по-авторитарен, начело на една нова система на управление. На изборите на 24 юни той спечели 52,5 процента от гласовете. С полагането на клетвата Ердоган получава по-големи правомощия от който и да е друг политически лидер преди него. След отмяната на парламентарната система в неговите ръце ще се съсредоточи цялата изпълнителната власт в страната, а и не само тя. В съюз с ултранационалистическата Партия на националното действие (MHP) той ще контролира съдебната система и правосъдието.

Огромна концентрация на власт

Професор Ерсин Калайджиоглу от университета "Сабанджъ" в Истанбул обръща внимание на факта, че в днешна Турция на практика се отменя цялата досегашна система на управление.

"Все още обаче не е съвсем ясно какви точно ще са промените, защото нито обществеността, нито учените са запознати с детайлите", казва той.

Ердоган винаги е повтарял, че президентската система на управление съществува във всички важни демокрации. В действителност обаче системата в Турция се различава значително от президентската система в САЩ и от полупрезидентската форма на управление във Франция. Така например американският президент няма право да разпуска Конгреса. Ердоган обаче може да разпуска парламента и да свиква нови избори. Френският парламент може да определя членове на Конституционния съд, а в Турция президентът ще може да взима решенията, засягащи тази висша съдебна институция.

Професор Калайджиоглу обръща внимание и на автократичните черти на президентската система в Турция: "Във Франция и в САЩ съществува силна средна класа, има добре развити обществени сили, докато в Турция средна класа на практика няма. Затова нашата президентска система не може да се сравнява със системите в САЩ и Франция", казва политологът. Според него, в Турция не е възможна президентска система с независимо и надпартийно правосъдие.

Професор Догу Ергил е социолог и политолог. Той обръща внимание на това, че с президентската система Ердоган съсредоточава в ръцете си изпълнителната, съдебната и законодателната власт. "Демокрация може да съществува както в страни с парламентарна, така и с президентска система, но най-важната предпоставка за това е да има разделение на властите и независимост на правосъдието", казва политологът.

Открит въпрос е дали съюзът на Ердоган с ултранационалистическата  МНР ще увеличи напреженията в страната. Мнозина се опасяват, че твърдата позиция на МНР по кюрдския въпрос и отхвърлянето на някои демократични ценности ще създадат още по-националистическа атмосфера в Турция.

Ердоган има нужда от МНР, за да си осигури мнозинство в парламента. Това може да се окаже най-голямото препятствие пред мирното решаване на кюрдския проблем и пред сближаването на Турция с ЕС. "Спокойно можем да кажем, че в Турция започва нова, още по-националистическа ера", казва проф. Ергил.

Криза в отношенията със Запада

От интерес е и въпросът как ще се развиват отношенията между Турция и Запада. През 1999 година Турция подаде официална молба за пълноправно членство в ЕС. На 3 октомври 2005 година започнаха и присъединителните преговори. През изминалите 13 години обаче не бе постигнат голям напредък. След обявяването на извънредното положение в Турция преди две години преговорите бяха замразени. Докладчикът за Турция в Европарламента - Кати Пири заяви в разговор с ДВ, че е настояла присъединителните преговори на първо време да бъдат прекратени.

В същото време и отношенията на Турция със САЩ се намират в крайно трудна фаза. Проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган смята за основен подбудител на опита за преврат през 2016 г., все още си живее в САЩ. Америка оказваше и подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, които Турция смята за терористи. Напрежение породи също фактът, че Турция смята да закупи ракети S-400 от Русия, независимо че НАТО ясно изрази отрицателното си становище.  Всичко това доведе американско-турските отношения до задънена улица.

Професор Догу Ергил обръща внимание на факта, че последните социологически анкети сочат силно нарастване на антиамериканските настроения в Турция. В момента те са дори по-силни, отколкото в Иран. В турското общество в момента се засилват както антиамериканските, така и антиевропейските настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАйде стига! Турция е република колкото аз съм Айнщайн. Това вече няма нищо общо нито с демокрация нито с това което символизира президентската институция. Просто няма как да го наречем с истинското му име, че ще стане много очевадно. Даже разбрах че си назначил вице. Познат сценарий. как ли да го наречем реално вицето? Боже, ти вземи върни държавата си в Средновековието и се тупай в гърдите че си го направил. И има хора които това много ги радва. направо да се хванеш за главата
88
7
 
13
 
! Отговори
пълна диктатура преди 5 години
Защо изобщо полага клетва след като законите ще ги измисля той и естествено няма да изневерява на собствените си закони ?!
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Galipoly1915..Дойде времето на тъпата безпросветна сганизирана Турция, за която друго освен религия близане на подметки и страх няма да има нищо друго. А да не забравя, и красиви сънища. Майната й!Продължавай да си бълваш, но това е истината. Турция вече е едно нищо. Пише на турски нашия, да го разбират само определени хора. Това говори много. Същият фанатизиран *** . Ужас!
86
10
 
8
 
! Отговори
Радев-глупака преди 5 години
Аз бях единственият действащ президент от ЕС, който бе на откриването на новия султанат. Това е моята огромна заслуга към демокрацията.....
85
4
 
13
 
! Отговори
@ преди 5 години
Пак има развихряне кой е по най най... Ердоган диктатор, турци, българи, баш пехливани... даже Русия е намесена! Турция беше светска мюсюлманска държава след Ататюрк.Сега е ислямска държава, контролните демократични светски основи са премахнати, управлявана е еднолично от фамилия Ердоган. Както много други ислямски държави.Това гласува турския народ.Същото като с нашият Цар Слънце, ние си го избираме. Той управлява еднолично. Само не го е формализирал в конституцията още.
84
4
 
2
 
! Отговори
Чакал минаре преди 5 години
Аууууууууууууууууууууууууу...
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има някои неточности според мен в статията на професора.Първо Турция не е християнска държава, а примерите, които Ердо дава за президентски републики са все на християнски държави.Второ ислямистите не станаха националисти,а националистите се ислямизираха.Тези глупости на Ердо,който води Турция към федерация едва ли бяха възможни при предишните националисти.Ердо по принцип всички свои идеи ги взаимства от християнски държави, а Турция е ислямска държава.В Турция няма тези неща кой да ги каже
82
16
 
11
 
! Отговори
Абе,159 преди 5 години
Каква Раша ти е влязла отзад?Ще ти хареса ли да те ашладиса някой резак, защото психопата Ердоган смята да прилапа Източните Родопи,които открито смята за свой вилает?
81
13
 
25
 
! Отговори
к преди 5 години
До Andreshkoв САЩ президента е една обикновенна марионетка на евреите който притежават Федералния Резервеврейската диктатура в САЩ и западна европа е по-страшна и от най-черните времена на комунизма !
80
7
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #159. Да в САЩ има президентска република,но разликата е в това,че Констируцията разрешава на президента САМО ДВА МАНДАТА по четири години тоест 8 години и толкова няма право да разтурва Конгреса,а не както в Турция пожизнен президент,тоест султан с пълната изпълнителна власт и с право,когато си поиска да разтурва парламента. В САЩ има контрол на властите,ако Президентът издаде някой указ,всеки съдия от който и да е щат може да го отмени,а в Турция няма да е така. В това е разликата...
79
5
 
19
 
! Отговори
л преди 5 години
цялия тоя еврейски хленч е защото Ердоган обеща да разрита еврейската централна банка в Турциякрайно време е да се изправим срещу еврейската състема от централни банки, който печатат хартии без покритие и си ги раздават между еврейските кланове, а ние го ду...
78
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв "султан" дрънкате бе???? Формата на управление сега просто е ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. Също както САЩ е от векове.Пък също и в любимата ви Раша.
77
18
 
20
 
! Отговори
До турчалята преди 5 години
Цял свят ви знае, че практикувате инцес от 5-6 годишни, но имате и наглостта да се дъpвите на по-цивилизовани народи като българския?Не ви е срам !
76
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квадратните турски глави въодушевено тропат с късите си космати крачета. Между ушите им тече боза, в която се мяркат видения за красиви кози и световно господство.
75
9
 
8
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
АКО ПРИЕМА ЦАРИГРАД ЗА МОЙ ГРАД КАКЪВ Е КЕЛИПИРА.НИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ.НЕ СЕ ЗАГЛЕЖДАМЕ В КАФЯВАТА ТОЧКА НА КОМШИИТЕ.
74
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шанса Турция да превземе България се увеличава с всеки изминал ден
73
10
 
16
 
! Отговори
ДО GaliPo.... преди 5 години
Като Турция е 99 % ислямска и това е върхът , защо тичате към Европа , а не към Анадола , Саудитска арабия и един куп подобни държави а ? Да ви пренасочи Ердо натам ,има и Индонезия , НИгерия .....
72
18
 
13
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
Раббим Елаалемиинн....!Най накрая се случи. Води ни Реис. Нека волята на Аллах, 82 милиона в Турция и стотици милиони по света ти помагат и мотивират....
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрахте ли за новата сензация - Сашо Диков днес по Евроком разпространи информацията, че Бойко Борисов има 6-годишно дете от испански модел. Тиквун дава личен пример. Мухахахаха.
70
7
 
15
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 116 Българин/само че фалшив/. Какви демократични избори е направил Ердоган,че нещо не разбирам? Половината народ вкаран в затворите,че били гюленисти. Централната избирателна комисия негова и цялата държавна машина е него. Кой знае колко изборни протокли ли са подменени.