Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан

Турция се отдалечава от демокрацията все повече, ще се отдалечи ли и от Запада?
9 юли 2018 21:40,
202
Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан
Снимка: архив Reuters

Ердоган, който с годините ставаше все по-краен националист и ислямист, сега застава начело на нова форма на управление в Турция. Няма друг турски политически лидер, който да е притежавал повече правомощия от него.

Днес (9.7) президентът Реджеп Тайип Ердоган полага клетва пред парламента. С това Турция официално преминава от парламентарна към президентска форма на управление. Изминаха 13 години, откакто Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният основател и лидер Ердоган започнаха присъединителни преговори с ЕС. По онова време изглеждаше сякаш демокрацията, свободата на мненията и общественият мир са скоро достижими.

Още по темата

Днес обаче Турция се готви да постави Ердоган, който с течение на годините ставаше все по-краен националист и ислямист, а и все по-авторитарен, начело на една нова система на управление. На изборите на 24 юни той спечели 52,5 процента от гласовете. С полагането на клетвата Ердоган получава по-големи правомощия от който и да е друг политически лидер преди него. След отмяната на парламентарната система в неговите ръце ще се съсредоточи цялата изпълнителната власт в страната, а и не само тя. В съюз с ултранационалистическата Партия на националното действие (MHP) той ще контролира съдебната система и правосъдието.

Огромна концентрация на власт

Професор Ерсин Калайджиоглу от университета "Сабанджъ" в Истанбул обръща внимание на факта, че в днешна Турция на практика се отменя цялата досегашна система на управление.

"Все още обаче не е съвсем ясно какви точно ще са промените, защото нито обществеността, нито учените са запознати с детайлите", казва той.

Ердоган винаги е повтарял, че президентската система на управление съществува във всички важни демокрации. В действителност обаче системата в Турция се различава значително от президентската система в САЩ и от полупрезидентската форма на управление във Франция. Така например американският президент няма право да разпуска Конгреса. Ердоган обаче може да разпуска парламента и да свиква нови избори. Френският парламент може да определя членове на Конституционния съд, а в Турция президентът ще може да взима решенията, засягащи тази висша съдебна институция.

Професор Калайджиоглу обръща внимание и на автократичните черти на президентската система в Турция: "Във Франция и в САЩ съществува силна средна класа, има добре развити обществени сили, докато в Турция средна класа на практика няма. Затова нашата президентска система не може да се сравнява със системите в САЩ и Франция", казва политологът. Според него, в Турция не е възможна президентска система с независимо и надпартийно правосъдие.

Професор Догу Ергил е социолог и политолог. Той обръща внимание на това, че с президентската система Ердоган съсредоточава в ръцете си изпълнителната, съдебната и законодателната власт. "Демокрация може да съществува както в страни с парламентарна, така и с президентска система, но най-важната предпоставка за това е да има разделение на властите и независимост на правосъдието", казва политологът.

Открит въпрос е дали съюзът на Ердоган с ултранационалистическата  МНР ще увеличи напреженията в страната. Мнозина се опасяват, че твърдата позиция на МНР по кюрдския въпрос и отхвърлянето на някои демократични ценности ще създадат още по-националистическа атмосфера в Турция.

Ердоган има нужда от МНР, за да си осигури мнозинство в парламента. Това може да се окаже най-голямото препятствие пред мирното решаване на кюрдския проблем и пред сближаването на Турция с ЕС. "Спокойно можем да кажем, че в Турция започва нова, още по-националистическа ера", казва проф. Ергил.

Криза в отношенията със Запада

От интерес е и въпросът как ще се развиват отношенията между Турция и Запада. През 1999 година Турция подаде официална молба за пълноправно членство в ЕС. На 3 октомври 2005 година започнаха и присъединителните преговори. През изминалите 13 години обаче не бе постигнат голям напредък. След обявяването на извънредното положение в Турция преди две години преговорите бяха замразени. Докладчикът за Турция в Европарламента - Кати Пири заяви в разговор с ДВ, че е настояла присъединителните преговори на първо време да бъдат прекратени.

В същото време и отношенията на Турция със САЩ се намират в крайно трудна фаза. Проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган смята за основен подбудител на опита за преврат през 2016 г., все още си живее в САЩ. Америка оказваше и подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, които Турция смята за терористи. Напрежение породи също фактът, че Турция смята да закупи ракети S-400 от Русия, независимо че НАТО ясно изрази отрицателното си становище.  Всичко това доведе американско-турските отношения до задънена улица.

Професор Догу Ергил обръща внимание на факта, че последните социологически анкети сочат силно нарастване на антиамериканските настроения в Турция. В момента те са дори по-силни, отколкото в Иран. В турското общество в момента се засилват както антиамериканските, така и антиевропейските настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
11
 
! Отговори
Султан Мурад преди 5 години
Турците са по-комплексиран народ и от българите. Така се радват и надуват, че ги води силен лидер, че не знаят къде са. И си мислят, че са много добре. Абе идете на екскурзия във Франция и си затваряйте устите миризливи. Хиляда години няма да ги стигнете, и с Ердоган и без Ердоган.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом народа иска такова управление тяхна си работа. Ние си искаме Бойко и имаме Бойко. Искат си Ердоган имат си Ердоган турците. Важното е че евро председателството беше изключително успешно.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз залагам 500 лева че Еродоган ще управлява до 100 годишна възраст.
26
7
 
8
 
! Отговори
Devam 2023 преди 5 години
До Анонимен 29И Хитлер и Сталин и Мао са примери за уважение, има много неща които останаха скрити от новата история на света! Пий си кока-колата и си яж хот-дога и не коментирай неща които не разбираш
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПутин го избраха със 76.67%$Кой е самодържецът тогава?
24
16
 
8
 
! Отговори
Devam 2023 преди 5 години
Единственият диктатор в официалната история на република Турция е М.К. Атаюрк - евреина
23
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не случайно няма такава политическа система в 21 век. А има турци, които се задъхват от радост, че един човек ще управлява всичко. Последните такива примери са Хитлер,Сталин и Мао.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Devam 2023Аз не държа турците да уважават ББ. То изборите се печелят с медиина манипулация. Ако имаше независими медии в Турция и България тези двамата никога нямаше да вземат власта.
21
11
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
До 14Турците за разлика от българите имат и религия и история, едва ли има народ който да иска да стане като българите
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоганчо , Путинчо и Кимчо -> вечна дружба ! :)И сега ще громят запада , загниващия капитализъм и тнт :)Нали така другари русофилчета ?
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа не са ни нужни диктатори като Путин и Ердоган. Трябва да се основе нпо и на следващите избори да се раздават флаери против гласуването за тези двамата и да се пишат милиони постове в туитър.
18
9
 
11
 
! Отговори
Devam 2023 преди 5 години
До Анонимен 21Щом уважаваш турците трябва да уважаваш и техния избор, останалото е лицемерие!
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Devam 2023Аз немразя турците. Ердоган е диктатор и манипулатор.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сме либерален святДнес гледам изкуфялата Кристалина Георгиева по Блумбърг ТВ ломоти за икономически моделиЗа Световната банкаЗа премахване на търговски бариериЗа ръста на Световната икономикаБеше доста жалка. ..И още по жалка ще става на фона на новотоЧиновниците от ООН и т.н. организации ще ядат дървото
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция като забрави религията и историята ще се освободи от политическата манипулация..Напротив, трябва да ги помни. Турция е мюсюлманска страна с велика и славна история. Непокорена от никого до сега.
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Devam 2023Да излязат на протест останалите умни 48 процента и да протестират.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция като забрави религията и историята ще се освободи от политическата манипулация.
12
6
 
16
 
! Отговори
Devam 2023 преди 5 години
До Анонимен 7Че нали турците си го избраха с 52%, Днес Меркел е канцлер само с 30% кой протестира срещу нея ***?
11
16
 
7
 
! Отговори
Жалко за преди 5 години
младите и интелигентните турци. Фанатизираното стадо ги превзе. Ако искате да сте свободни давайте на запад, или се молете аллах да раздаде възмездие на самозабравилия се диктатор.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган спечели. Вече може да го свали само този който го издигна-турският народ. Всякакви опити за външна намеса вече са изключени.