Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС

Европа предупреди Русия за Украйна и Черно море
9 юли 2018 19:43, Екип на Dnes.bg
96
Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС
Снимка: БТА

Европейският съюз потвърди позицията си на непризнаване на анексията на Кримския полуостров и Източна Украйна от Русия, по време на среща на върха ЕС - Украйна, проведена днес в Брюксел.

"Потвърждаваме нашето осъждане на актовете на нарушаване на суверенитета и териториална цялост на Украйна, чрез актовете на агресия от страна на руските въоръжени сили от февруари 2014 г., както и на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Руската федерация, провеждането на руски избори и влошаването на ситуацията с човешките права в Крим“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата.

ЕС порицава още строителството на мост над Керчкия пролив, без съгласието на Киев и както и задълбочаващата се "милитаризация на Кримския полуостров и на Черно и на Азовско море".

От името на европейските лидери Туск настоя Кремъл да освободи незабавно политическите затворници, включително режисьора Олег Сенцов, който прави от 50 дни гладна стачка в затвор в Сибир. Брюксел призова Москва да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет МН-17 над Източна Украйна през юли 2014 г, при който загинаха над 283 пътници и 15-членен екипаж. Международното разследване излезе със заключение тази пролет, че ракетата, която свали самолета, най-вероятно е изстреляна от Русия.

"Имиджът на Русия не зависи само от организацията на Световната купа“, подчерта Туск, който е известен футболен запалянко.

Той добави, че разчита "макар да не съм сигурен" американският президент Доналд Тръмп да постави пред руския президент Владимир Путин въпросът за незабавното освобождаване на политическите затворници при срещата им в Хелзинки след седмица.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко настоя "за координиран отпор" с Европа и благодари за удължаването на европейските икономически санкции срещу Русия, което влиза в сила от днес, както и за продължаването на кримските санкции през юни. Порошенко нарече действията на Русия "брутална агресия" и заяви, че "въпреки фалшивите оценки, Кремъл плаща висока цена за международните си престъпления и ще продължи да плаща, докато не промени престъпната си политика".

По искане на Киев на срещата е било обсъдено и строителството на газопровода "Северен поток" 2, който трябва да свърже Русия с Германия под Балтийско море. Новата тръба ще осигури газ за Западна и Централна Европа, заобикаляйки сегашния маршрут през Украйна.

Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Европейската комисия поиска от страните членки миналото лято мандат за преговори с Русия по условията за доставка през тръбата. Те обаче още не могат да приемат единна позиция. Въпреки това Туск заяви днес, че според него "строителството на "Северен поток" 2 е грешка", както и че не е в интерес на ЕС.

"Северен поток“ 2 е начинание, обединяващо капитали и собственост на руската "Газпром", холандската Royal Dutch Shell, германската E.ON, австрийската OMV и френската компания Engie. Германия започна изграждането на терминала край Лубмин през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток няма защото ЕС може да пляска Бойко по врата, но на германците тия простотии не минават и сега ще си имат газ , а ние не.
37
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като погледнеш какви хора управляват ЕС да ти стане лошо чак. Туск го обявиха за национален предател и го викаха в съда за държавна измяна и съучастие в смъртта на полския президент Качински, докато беше премиер. Другият- алкохоликът Юнкер се спаси от дело за корупция в Люксембург, ставайки председател на ЕС. И тези престъпници са тръгнали да обясняват какво било в интерес на ЕС?
36
2
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
фатална грешка е транзита да минава през украина и турция винаги ще бьдем изнудвани за какво ли не аз сьм за директен внос русия германия и русия бьлгариябез посредници така газта ше е по евтина бьлгария намправи фатална грешка сюжен поток
35
2
 
25
 
! Отговори
6 преди 5 години
Алкохолик потрошенко остава на него няколко мес
34
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поддръжката на Порошенко в самата Украйна спадна но 8%. Почти колкото беше на Плевнелиев накрая. 87% от украинците НЕ харесват правителството на Украйна.Това интересува ли ги Брюкселските зелки?Докога ЕС ЩЕ РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ?
33
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Domagoj Vida :SLAWA UKRAINI!
32
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туск е огромна грешка и не е в интерес на европейците!
31
2
 
36
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
"Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия."Смех, знае истината, ама много отворен пред Русия. Смех! Сега ходи американски газ да транзитираш, Потрошенко!
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този лицемерен евробюрократ, като му свърши мандатът, трябва да си остане в Брюксел. Защото в Полша няма да го пуснат тоя предател.
29
2
 
33
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия."Че СП2 ще лиши Украина от приходи е вярно, но няма да увеличи енергийната зависимост на ес от Русия, а ще намало зависимостта на ес от Украйна, след което ес съвсем ще загуби интерес от Украйна и от единствената й експортна стока- русофобиятя.
28
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кеф ми е когато слушам рубладжии плач, че няма от къде да вземат нужните им като слънцето и въздуха евро и долари!Само Бойко банкянското слънце се смили и им наля грешни 680 000 000 евро по Коледа миналата година, като ги взе от залъка на българския пенсионер!А и неговия авер и партньор по карти В. Златев не остава по-назад като краде от българите и праща на рашките ! Срам.
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Театър ! Германски лакей ! Нищо хубаво не сме видяли от тях ей така ! Всичко си плащаме ! Те нямат нужда от конкуренция пазар им трябва .
26
3
 
44
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен: Браво на Туск? Утре все едно че нищо не е казал. Северен поток 2 ще го има, защото Германия има нужда от него. А Порошенко може да си приказва колкото си иска. Украинците сами са си виновни за Крим - искаха да го дадат за американска военна база, но не мина номера. Гориха живи хора в Одеса, за тези престъпления няма давност.
25
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От името на европейските лидери Туск настоя Кремъл да освободи незабавно политическите затворници"Като стана дума за политическите затворници, не чухме Туск да повдига пред Порошенко темата за ареста на Надежда Савченко.
24
2
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Две тръбички тръгват. Евромедиите пак са пропуснали да съобщят. Ама ти си дочул? А аз дочух, че в последната пратка за булхурфъшагите, англетата сложили от новия препарат "ТЪПИЧОК".
23
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не било в интерес на ЕС??!! Украйна вече нямало да може да краде газ и после да обвинява Русия, че спирала газта??!! Какво не схващам? Какво общо има между престъпните намерения на Украйна и интереса на ЕС? Накрая ние мръзнем. Ние не сме ли в ЕС? Не било в интерес на ЕС сигурни доставки на газ? Или на САЩ с шистовия газ?
22
31
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
"Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна за Крим, дори докато търсим нови допирни точки" каза вицепрезидентът Пенс . Това е отношението на САЩ към Русия . Путин очевидно вече е клекнал на Тръмп. Това е положението...
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против Туск беше цялата му държава,помните ли?Голям морален(американски)стожер се извъди и той
20
2
 
31
 
! Отговори
Порохобота преди 5 години
Порошенко пак е отишъл да моли за парички. Какъв кеф ми беше да гледам тоя ***, как възхвалява TANAP. Ердо му ръкопляскаше както се ръкопляска на скудоумник научил четиристишие. Защо? Защото част от газта от Азърбайджан се транзитираше през Украина, а сега ще транзитира дуки. Ама 30 мин. дрънка колко TANAP бил добър за европейската, енергийна сигурност, а сега реве, че ще краде по-малко.
19
37
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Туск, бой по ушанките!Да стоят гладни, те разчитат само на това което природата им е дала и нищо друго не произвеждат! А без долари и евро умират, рубли никой не иска.А между другото какво стана със "Сила Сибир" с които ушанките щяха да взимат долари от Китай а?!Питам само! Ха ха.Дочух че китайците искат само да цоцат без много да плащат! Та разликата пак с пръст в уста .Китайците знаят как се прави търговия и си гледат интереса!