Алъш-вериш: Пробутват ни китайски стоки за европейски

Зачестявят случаите на излъгани потребители, казват от ЕПЦ
10 юли 2018 09:44, Петя Славова
28
Алъш-вериш: Пробутват ни китайски стоки за европейски
Снимка: pexels.com

Зачестяват случаите на зарибяване на потребители с ниски цени на луксозни стоки в различни сайтове, предупреждават от Европейския потребителски център (ЕПЦ).

Най-често това става с китайски сайтове, които се представят, че се намират в държава от Европейския съюз (ЕС), като използват разширение .co.uk, .de или .it, като така клиентите смятат, че съответните магазини са английски, немски или италиански и най вече, че предлагат качествена стока, предупреждава "Монитор".

Накрая обаче се оказва, че въпросните интернет страници не са регистрирани в общността, а в Китай. Експертите от ЕПЦ обясниха, че получават сигнали за поръчани и платени, но недоставени поръчки. Понякога дори търговецът изпращал тракинг номер, според който стоката е доставена на адреса или на съседите, но потребителите твърдят, че нищо не са получили.

"Преди 2-3 месеца имахме няколко случая на поръчани детски колички за по около 600 евро, които обаче в последствие изобщо не пристигат при потребителите. В някои от случаите от клиентите се иска плащане на митнически такси, при което те разбират, че става дума за пазаруване извън ЕС. Част от сайтовете месец или два след поръчката спират да работят", категорични са от потребителския център.

От ЕПЦ забелязали, че в повечето случаи интернет магазинът е на български език, а цените са значително по-ниски от други места в мрежата. В съответните сайтове има всички видове маратонки във всички размери. Ако предлага дрехи - то предлага всякакви варианти във всички размери. Когато сайтът е за домакински уреди или инструменти - те са безброй. И най-важното - всяка една от стоките е намалена.

Плащането пък е възможно само с кредитна и дебитна карта или в краен случай - по банков път, т. е. опцията за наложен платеж е изключена. Ако обаче все пак пристигне нещо, то идва от Китай – най вече Хонконг, Шънджън. Често по време на доставката потребителят получава имейл с искане за допълнителни плащания - разходи за митница или куриер. Като друга индикация за измама е, че на сайта има само контактна форма за връзка с продавача, но липсва информация за фирма, нито пощенски или друг адрес.

От потребителския център съветват, преди да поръчаме желания артикул, да проверим търговеца в Scamadviser.

Така ще научим кой е продавачът, а може да открием и коментари на други потребители за него. Важно е да обърнем внимание и на това, което фирмата разказва за себе си. Според законодателството в ЕС трябва да обяви физически адрес за връзка, телефон, имейл. Ако сайтът е на български език, проверете за правописни и смислови грешки, съветват експертите.

Изключително ниската цена, особено за по-луксозните продукти, също често е индикация, че артикулът е фалшификат. Добре е да проверим на какви цени се предлага същата стока в мрежата на официалния доставчик или производител. Попаднат ли на фалшив портал за е-търговия, то потребителите могат да се обърнат към банката, чиято карта са използвали за плащане, и да поискат оспорването му.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една я слушам как се издържат хората в тоя град.Вярно питам тия де работят как се издържат отговор за сметка на другите и на такива подобни сметкажии сме на това ниво в ловеч че мислеики нереално и злобно е така
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От евтиното боли глава от лъжата два пъти ама какво ли мога да очаквам от хора които не ме обичаха като ученик та сега ли нали американски дидко що ли нема да питам сети се
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 19
Като ажат "немско качество", чудо голямо) Всичките ми арматури и закчалки в новата баня са немски, пълен бо.луk! Закачалките падат, сапуниерките - също, душчето се счупи

Аз за това си купих български.Материала вложен в тях е 1.4301.Може да провериш какво значи това.Само плочките са ми италиански.Всичко друго е българско.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И къде на пазара видяхте европейски стоки произведени след 2010 г? Всичко е оригинално китайско, произведено в Китай.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕПЦ - Евангелистка протестантска църква.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 15
Ти къде се буташ? Не разбра ли, че това е икономическа борба на фармакобароните? Валсартанът е превъзходно лекарство!
За да намериш български домати, трябва да отидеш в родното си село и да се примолиш на някоя баба!
19
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европйското е фалшименто! Като ажат "немско качество", чудо голямо) Всичките ми арматури и закчалки в новата баня са немски, пълен бо.луk! Закачалките падат, сапуниерките - също, душчето се счупи.
Китайците рязко подобриха качеството на изделията си!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами то и смилянския боб го правят в Китай
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че то едно 60% от българските онлайн магазини, включително и "големи дизайнери" като оная раковчанка с конската физиономия зареждат китайски стоки, които после пробутват за собствени модели или оригинал, и ги продават с 300-400% надценка
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашите сайтове съм ги разбрал отдавна . Засичам надценки на една и съща стока с 400-500%. Нямам причина да пазарувам от нашенските
АКО ИСКАМ Китайски стоки , знаете сайтовете като Aliekspres
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заменям тир с китайски валсартан срещу кило домати тип "биволско сърце", български.
Изгодно!
14
1
 
10
 
! Отговори
Яна преди 8 месеца
В заглавието има нещо вярно, но то не е във връзка със текста. Китайците не отдавна са го измислили, около Болония е пълно с фабрики собственост на китайци, и работещи вътре китайци, даже там и спят.. Материали, платове китайски. И накрая излизат с етикет Произведено в EU. И българските магазини са заляти с тази стока, китайското италианско. Ма то защото хората са си прости, не искате китайско, ми на ви италианско..
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АМА ТЕ ВСИЧКИТЕ СА КИТАЙСКИ !!!! :D
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко вече е мнете, света е менте, цялата Система е едно голямо менте!
И най-страшното е, че забързано се върви го най-голямото менте - т.н. "изкуствен интелект", което дефакто не е нищо "живо" и няма никакъв "интелект", да не говорим за "съзнание" и "самосъзнание". Една хипер бърза програма на квантов процесор, работеща на на базата на математически итерации и алгоритви от типа на "монте карло", при което се получава ефекта на "самообучение".
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българина друго не заслужава, само китайски *** му стигат.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
"безмислена", "пазарил" и "Пулицар" да се четат безсмислена, пазарувал и Пулицър
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както винаги тук,някой е преписвал от някъде и работата е като развален телефон :)Повече от 5 години пазаря онлайн(главно от китайски сайтове) и мога да кажа едно-няма по-коректни търговци от китайците!Нямам загубена стотинка заради измама и т.н.Случва се да не ми пристигне пратка или да се изгуби,но ако си прочел правилата на сайта и ги спазваш,всичко е наред!А за "наложен платеж" и "оспорване в банката" за онлайн-нямам думи,човека който го пише,е гледал "непреведени" филми,хахааха!
8
5
 
4
 
! Отговори
Пърчови гащи преди 8 месеца
Че какво им е на китайските стоки?
Пращят от качество, с перфектен дизайн, не са опасни за здравето и портфейла...Да изброявам ли още плюсове?
Ха ха ха ха
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Алъш-вериш: Пробутват ни китайски стоки за европейски"

Че то остана ли нещо "европейско" или "американско", което да не се произвежда в Китай?
6
9
 
7
 
! Отговори
Либералист преди 8 месеца
нормално - по време на съветското робство ни пробутваха, че и Ленин е създал кирилицата ... все менте, все пак си е азия!