Без цинизъм: Защо цял свят притаи дъх за тайландския отбор?

Защо хората съчувстват на тези момчета толкова много?
10 юли 2018 11:05, Боряна Павлова
82
Без цинизъм: Защо цял свят притаи дъх за тайландския отбор?
Снимка: архив Reuters

Защо всички се солидаризираха с тайландските момчета, но не и с бежанците, които се давят в Средиземно море? Този факт казва много за духа на времето ни, което е на път да се удави в цинизъм, коментира Инес Пол от Deutsche Welle.

С какво тези дванайсет деца и техният футболен треньор са толкова специални, че милиони хора следят по смартфоните си или пред телевизора акцията за спасяването им? Защо едва ли не цял свят се солидаризира с родителите на момчетата и със спасителния екип в борбата им срещу времето и срещу дъждовете? Дали трябваше да се рискува с тази ускорена спасителна акция или щеше да е по-добре да се изчака сухият сезон? Но дали пък децата щяха да издържат толкова дълго в пещерата, дори да им е осигурено снабдяване отвън?

Още по темата

Естествено, тези кадри ни докосват. Снимките и клиповете, до които външният свят получи достъп благодарение на спасителния екип, ни дадоха усещането, че едва ли не участваме в събитията. Чие ли сърце няма да трепне от писмата, които момчетата написаха до своите родители, за да им кажат, че ги обичат? Или пък от първото им желание, когато един ден са отново на свобода? Едно от децата, които вече две седмици са заклещени в наводнената пещера, се пожела обилно барбекю. И документира желанието си на къс хартия. Да, докосва ни тази невинност. Но не само тя.

Защото момчетата и момичетата, които се крият в руините на разрушените от бомби сгради, също са невинни. Невръстните сирийски бежанци, които се давят в Средиземно море само защото родителите им търсят по-добър живот, също не са виновни за съдбата си. Невинни са и децата, превърнати в безчувствени войници от банди жестоки убийци.

Чуват се гласове, че в това огромно международно внимание към съдбата на тайландските момчета има и доза воайорство, защото - благодарение на новите медии и на ятата репортери от цял свят - хората следят почти на живо тази борба за оцеляване. Да, репортажите в реално време от огнищата на катастрофи сигурно обслужват и някои низки човешки инстинкти. Но и това обяснение не е изчерпателно.

Съдбата на другия

Става дума за един прост факт: в тази битка може да има само победители. Ситуацията не оставя никакво пространство за цинизъм. Няма място за отвлечени разсъждения от типа „Няма как да приемем всички". И никой няма да тръгне да твърди, че родителите на децата били икономически мигранти и поради това в някакъв смисъл лично носели вината за нещастията, грозящи невръстните бежанци в Средиземно море.

Тук, при тези дванайсет момчета, заклещени в пещерата, има един-единствен враг: водата. Тъкмо тази яснота, тъкмо тази еднозначност е в състояние да сплоти целия свят. Еднозначност, която не оставя никакво място за циничния въпрос кой в крайна сметка има право на добър живот.

Би ми се искало тези напрегнати часове на надежда, симпатия и загриженост да отворят вратата към нещо по-голямо. Нещо, което надскача обикновеното медийно събитие. И когато (дано!) всичко приключи добре, под черта да остане нещо повече от обикновеното приятно чувство - да остане и прозрението, че в крайна сметка винаги става дума за конкретни хора, които не са избрали доброволно съдбата си.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
6
 
! Отговори
Защо преди 6 месеца
Защо ревяхме и викахме Же сюи и отбелязв аме годишнина от напад ение на един мост с няколко невинни жертви, а пропускаме с безразличие стотиците загинали от бомбени атентати в Близкия изток?
63
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
защото едното е случайно нещастно събитие, в което политиката има мнооого малък пръст. Хората се обединяват и си помагат по чисто човешки подбуди. Всичко зависи от тях.

докато бежанците са продукт на политиката, планирано користно действие, няма нищо човешко там, и да искаш не можеш да помогнеш, всичко е до пари и само пари за сметка на бедни хора
62
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
озаглавили сте статията "без цинизъм", но си е точно цинизъм да сравняваш тези деца с т.нар . бежанци. Ще ви кажа първата и основна разлика. ИЗточните народи са дълбоко трудолюбиви, честни, почтени. Тяхната култура и религия няма нищо общо с онези брадатите, които в повечето случай само се представят за бежанци, а всъщност са тръгнали за да се устроят на по-добър живот. Няма как да стане някой от тези деца утре да нарами бомбите и да тръгне да се взривява, нали така?. Тъй че замълчете!
61
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво трябва да ти има за да напишеш подобно нещо и да го публикуваш? Какво трябва да ти има за да преведеш същото това нещо и да го публикуваш отново?
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече 11 спасени, остана съвсем мъничко! Дано да успеят да изкарат и треньора и доктора още днес.
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не прочетох статията(too long didn't read lel). Фактът, че всеки може много лесно да намери нещо общо с тези деца също има голям ефект за масовото обединяване. Като деца всички полудавяхме като чуем за "експедиции". А 9 дни да оцелееш под земята без храна си е най-малкото достойно за възхищение.
Да са живи и здрави децата и спасителите им, и всички, които се опитват да помогнат.

10 спасени, остават 2 +1 :)
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защото в целия свят е пълно с паплач, която отчаяно се нуждае от повърхностна декорация, и се реди на опашка да се прави, че и дреме...

Да се изтъкват неща, които се предполага, че се подразбират значи че не е искрено.
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България дори руло тоалетна хартия има по-голям авторитет от дойче веле. Не знам защо продължавате да ни занимавате с мозъчните пръдни на тези жалки немски писарушки.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАЙЛОНЧЕ ВЕЛЕ
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А заблязвам и друго, до сега даже и в този плювалник(коментарите на днес.бг) нямаше много отрицателни мнения за този случай :) Свикнали сме помия да се излива под всяка новина, но не и този път. Всички се радваме, всички сме обнадеждени, някак нереално хубаво е... Обичайте се хора, омразата, ненавистта само ни изморяват и са вредни за всички ни! Усмихнат ден на всички :)
54
2
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Като цяло Дойче веле трябва да бъде забранена със закон, а централата им изравнена със земята.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Защото момчетата и момичетата, които се крият в руините на разрушените от бомби сгради, също са невинни. Невръстните сирийски бежанци,"

Айдеее дойчо веле употреби случая за талибанската си пропаганда.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАЙЛОНОВИТЕ ТРОЛЧЕТА
51
4
 
39
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
самото сравняване на децата от пещерата с "бежанците мигранти", е цинизъм! децата се борят да оцелеят, другите се борят да видят и пипнат заголен крак, и да живеят безплатно! за това и цял свят се вълнува за децата, а от другите се вълнуват брюкселските милионери, но то не е безкористно, милиинерите от брюксел очакват печалба!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До българин

Точно това е глупако - не по техния акъл (на англичание), но ти нямаш такъв за да разбереш!
49
8
 
6
 
! Отговори
taa преди 6 месеца
тайландия - страна пълна с будисти и мюсюлмани. боклука там е в изобилие. спят с деца. масово жени и деца са продавани. масово мъже си правят операции, тоест още като малки ги объркват и променят самосъзнанието им.

Заради обещанието Му, днес все още съществува тази страна.
Никой нищо не казва за това, че всеки час изчезва дете в Тайлант. Всеки час жена е изнасилена в Тайланд. Всеки час там има грабежи, убийства, мизерия, извръщания.

БУДА И АЛАХ СА ПСЕВДО ОТ ВСЯКЪДЕ. ФАЛШИФИ ИДОЛИ И ФИЛОСОФИЯ!
48
4
 
0
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
До 28
Точно това казах , глупако - не по техния акъл ( на руснаците ) , но ти нямаш такъв , за да разбереш !
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДА СИ ПРИБЕРЕ НАЙЛОНА ЗА ДА НЕ ЗАМЪРСЯВА ПРИРОДАТА
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Боби

тези с найлона искат да дойдат у нас да изцеждат социалните
45
2
 
27
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
Защото едните искат да дойдат у нас и да изцеждат социалните,на без това изцедената хазна.да си налагат културата и да искат Ние да се нагаждаме според тях.А онези момчета искат да си идат у дома.не у нас. ЯСНО????