Данък FB - постъпления в хазната или контрол? В Уганда

В страната с надница 2 евро, налогът е 5 евроцента
10 юли 2018 20:10, Бойчо Попов
9
Данък FB - постъпления в хазната или контрол? В Уганда
Снимка: Reuters

Сякаш приливът на живота бе изключен, макар че светлините все още са запалени. В столицата на Уганда Кампала хората се взират в смартфоните си, пишейки и разтърсвайки ги, което в повечето случаи помага малко. В началото на месеца правителството на източноафриканската страна въведе данък върху използването на социалните медии и спря достъпа на онези, които не са платили таксата.

Около половината от 40-те милиона жители на Уганда имат достъп до интернет. И тъй като там почти няма фиксирани линии, изключително достъпът е през смартфона. Сега правителството иска около пет евроцента за ежедневната употреба на Facebook, Twitter, WhatsApp и други социални услуги.

Немалко пари в страна, в която средният доход е малко под две евро на ден.

И тъй като много хора вече не могат да си позволят да влизат онлайн в социалните мрежи, те губят контакт с роднините си в провинцията, пише в свой материал Sueddeutsche Zeitung.

"Настроението е мрачно, хората се ядосват", казва парламентеристът Боби Уайн, член на опозицията. Той и няколко организации за защита на човешките права критикуват правителството, че иска да ограничи чрез данъка свободата на изразяване.

"Вечният" президент на страната Йовери Мусевени управлява от 1988 г. насам

Президентът на Уганда Йовери Мусевени е на 73 години и няма смартфон, но има неясна представа за това, което се случва в социалните мрежи.

"Потребителите на социалните медии нямат право да раздават на чуждестранните компании доларите, които печеля с отглеждането на кафе, с производството на мляко. Ползвайки социалните мрежи, те често лъжат, а освен това са алергични към скромния принос към страната, с чието богатство злоупотребяват", е написал той на своя финансов министър.

Малко по-късно правителството вкара новия данък в сила. Целта е двойна – не само да се държи опозицията под контрол, но и да се внесат свежи постъпления в държавната хазна.

Подобно на много африкански страни Уганда няма ефективна система за събиране на данъците, а половината от държавния бюджет се генерира от чуждестранна помощ. Много от парите влизат в тъмни канали, държавата е хронично в несъстоятелност.

Ето защо Мусевени решава да обложи не само социалните мрежи, но и мобилните разплащания. Те са много успешни в Африка, след като разработчици в Кения преди години изобретиха система, в която телефонният номер заменя банковата сметка. Така можете да платите за всичко - от такси до нова кола, като е нужен само номерът на получателя.

Годишно около 16 млрд. долара се превеждат по този начин в Уганда, или около четири пъти повече от държавния бюджет. Първоначално Мусевени възнамеряваше да облага всяка трансакция с 1%, но след ожесточени протести таксата падна на половин процент. Приходите ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти, твърди правителството.

Населението обаче не вярва на това. За следващите дни са обявени протестни събития, много хора искат да се откажат от своя смартфон. Поне за няколко часа. В повечето случаи пристрастяването не допуска по-мащабен протест.

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва и в България да го направят, такса 5 лева на ден. Току виж по-голямата част от безделниците ще получат стимул да изкарват пари, вместо да мажат с пръст из кафенетата.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сего остава Мурксул да ни кара да им плащаме фейсбука на шибиецит.
1
2
 
20
 
! Отговори
трагедия преди 5 години
Дори в Уганда можеш да платиш всичко само със смартфон, а тук още се разкарваме по касите на всички държавни институции