Експерт: Турция тръгна по пътя на държавите от Близкия изток

Страната рязко е прекъснала своя път към европейска интеграция
10 юли 2018 11:50,
60

Реджеп Eрдоган положи клетва като новия-стар държавен ръководител на Турция със значително обаче увеличени правомощия. С този акт страната официално премина от парламентарна към президентска република след 95 години.

"Най-големият риск е, че този модел на конституционна промяна беше "ушит" по личността на Ердоган. А когато знаем, че той е изключително авторитарен тип, който умее да сменя маските си като добър популист, това е опасно", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Иво Иванов.

Според него тази система сама по себе си едва ли ще издържи дълго.

"Целта на турския държавен глава е помпозно да отбележи през 2023 г. 100-годишнината от създаването на републиката. А най-смешното е, че той се кълне в Ататюрк и успоредно с това върви смело срещу него", допълни още Иво Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев каза, че след вчерашните събития в югоизточната ни съседка, страната рязко е прекъснала своя път към европейска интеграция и е влошила отношенията си с Европейския съюз, които и преди това са се намирали в точка на замръзване.

"Турция пое по пътя на държавите от Близкия Изток и бившите съветски републики, където президентът назначава зет си за министър на финансите и най-близкото си обкръжение на всякакви ръководни длъжности", подчерта Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари