Форумът 16+1: Ще раздели ли Китай Европа на Западна и Източна?

Срещата в София събра 11 държави от ЕС с 500 китайци от бизнеса
10 юли 2018 18:30, Екип на Bloomberg
25

3059 гледания   |  Още видео

Иска ли Китай да раздели Европа на Западна и Източна с формата "16+1"? Това е едно от опасенията по отношение на форума, седмата среща от който се проведе миналата седмица в София.

Форматът вече натрупа определена логика в своето развитие, различни проекти започват да бъдат финансирани. Това коментира журналистът Николай Кръстев, съводещ на предаването "Светът е бизнес"  на Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

На форума "16+1" в София присъстваха 11 държави от ЕС и 5 държави, които са в процес на интеграция с ЕС.

"Пет западнобалкански държави и техните високопоставени представители присъстваха тук, на срещата в София. Имаше близо 700 китайски високопоставени представители, от които 500 бяха от бизнеса и 200 – представители на китайската държава, които придружаваха премиера Ли Къцян в София", каза Кръстев.

Още по темата

Според него всички тези цифри говорят за една наистина много сериозна мащабна подготовка на срещата.

"Неслучайно тя се проведе в София – през изминалата година България беше председател на инициативата "16+1" от българска страна. Обикновено има двама съпредседатели – Китай като страната, организатор на този формат, и ротационно всяка една от страните от Централна и Източна Европа, които имат интерес и са се включили в развитието на тази инициатива", каза още журналистът.

Той коментира и притеснението, че Китай иска да раздели Европа на Източна и Западна, използвайки този формат, защото тук акцентът е именно върху ЦИЕ. Кръстев припомни думите на премиера на Китай Ли Къцян, че "ако Европа бъде отслабена, то това ще бъде лоша новина за Китай".

"От друга страна пък коментарите, които предшестваха срещата в София, бяха и в другата посока – че евентуално Китай се опитва да спечели на своя страна Европа в глобалната търговска война срещу САЩ", каза журналистът.

По време на форума Кръстев зададе въпроси на някои от представителите на западнобалканските държави.

В едно от интервютата му министър-председателят на Сърбия Анна Бърнабич коментира:
"По време на срещата "16+1" в София Сърбия подписа различни договори в областта на търговията със селскостопанска продукция. Най-сериозните са свързани с износа на месо, което показва значителен ръст на продажби на тази продукция в Китай".

Зоран Заев, премиерът на Македония, от своя страна заяви:
"Подписването на договора за добросъседство с България стимулира процеса за подписването на договора с Гърция. А на 11-12.07 очакваме покана от НАТО за присъединяване. ЕС за нас е това – исторически момент. Сред гражданите на Македония 80% са за НАТО, а 75% - за пълноправно членство в ЕС".

Денис Звиздич, министър-председател на Босна и Херцеговина, посочи:
"Босна и Херцеговина постигна през последните 3-4 години сериозен прогрес по отношение на европейската интеграция и икономическото развитие. Всички жизнени показатели се движат нагоре. БВП расте с над 3% годишно. Развиват се индустрията, туризмът, износът. Откриваме и много нови работни места, така че всички икономически данни се движат нагоре".


 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че то остават 16 държави и от западняците 27-11=16 да си направят и те с Китай същия икономически форум 16 плюс 1,ама кой ли знае ще го правят ли или са го направили и дружно да пристанем на Китай щом пращат толкоз делегати ще им излезе ефтино на всички страни,а и политически ще се изглади или ще се изгладят отношения щом тоз 1 води.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е Китай който разделя Европа на източна и западна а самата западна Европа че и САЩ. Утрепаха се да провеждат двоен стандарт и да ни го навират в очите. Китай е алтернатива, която трябва да опитаме. Още повече че ноу - хауто Китай го получи от самите алчни европейци които създадоха Хонг - Конг а сега го оставиха на китайците. Кой е г ....кът?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 606

ДА! Китайците и руснаците ни приемат за равни!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Двойните стандарти на Меркел разделят Европа, гледайте си вашата паница не Китай.
19
3
 
1
 
! Отговори
ззз преди 8 месеца
До Доктор Сър Пичук
Пълни глупости дрънкаш.
Даже на Тръмп двете му жени идват от ЕС. А ти разправяш, че не щял да има нищо общо.
18
5
 
2
 
! Отговори
606 преди 8 месеца
До 909
А ти мислиш, че китайците те приемат за равен ли?
Или руснаците?
17
2
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 месеца
До ззз
От Германия и Франция не е излязна нито една иновация вече 70 години, всичко идва от САЩ.. А САЩ е против тях и не иска да има нищо общо с тези 2 страни вече... САЩ е съвсем различен тип страна и култура, която нищо общо Западна Европа в нито едно отношение. Разликата между САЩ и европейския съюз е по-голяма от разликата между ес и путиновата Русия. Германия не е била по-изолирана никога от времето на Хитлер.
16
4
 
2
 
! Отговори
меркелката преди 8 месеца
До Доктор Сър Пичук
колко да е изолирана?
Ердоган от колко години се натиска за ЕС? Ама не го искат.
путин пък уж не се натиска ама много иска да си продава газчицата там.

Къде си промиваш болния тролски мозък?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ззз

Халифите се интересуват от това колото ти от на дядо ти жертвите за д имаш имущество и да не живееш под наем.
14
5
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
До Доктор Сър Пичук
Който има само врагове, означава че е силен, и всеки се страхува от него!!!
ЕС е силен,Германия е велика,еврото стабилно!!!
Агент Рейджи Милнър!ЦРУ!!!
13
5
 
3
 
! Отговори
ззз преди 8 месеца
До Доктор Сър Пичук
Не се интересувам много от история на китай, ама факт - великите географски открития са дело на западноевропейци.
що е западнал китай, не знам, ама не съм им виновен.
12
5
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 месеца
Западна Европа е напълно изолирана и никой не я иска, Тръмп ги кастри нонстоп, Великобритания ги напуска, Путин е тотално настроен срещу германистан заради Крим и Украйна, Ердоган и той не ги понася лебералите. Западна Европа няма нито един съюзник по света. Като за за капак половината членове на ес се бунтуват срещу статуквото... Скоро ес ще се присъедини към своя съветски побратим ссср, който се разпадна...
11
2
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 месеца
До епохата на Ренесанса 2/3 от световния БВП се е намирал в Китай, а това повече от целия останал свят взет заедно...
10
2
 
13
 
! Отговори
909 преди 8 месеца
Ами че тя отдааааааааааааавна си е разделена, особено що се отнася за Балканите . Ако някой си мисли ,ч е Германия , Франция , Ингландия и т.н ни приемат за равни , този човек е в грешка
9
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
Китай и китайската икономика беше напомпана, от банкерите евреи , за да смазва средната класа в Европа, и за да унищожава индустриални производства!!!
Агент Родж Патерсън!ЦРУ!!!
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа се наводни с дупедавци. Освен пред Русия сега ще заголват задник и пред Китай. Русия се провали с гръм и трясък и дупедавците хукнаха към Китай, сега е ред на Китай да изгърми, тогава дупедавците ще направят рязък завой към Западна Европа и САЩ. Заради тези цветарки сме на този хал.
7
3
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 месеца
Страните от Източна Европа трябва да спешно да излязат от прогнилия европейски съюз и да продължат да търгуват по между си след това както и да си партнират с останалия свят. Ние нямаме нужда от германистан и франконегрия да ни поучават какво да правим. България трябва да бъде заедно със велики сили като САЩ и Китай, а не с германистан...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията е изсмукана от пръстите!
5
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стойте по далеко от Китай. Там липсва мисъл.
4
1
 
12
 
! Отговори
До патките от Блоом. преди 8 месеца
Ами ако имате още малко сиво вещество под плитката ви мозъчна мътилка,
тя Европа си е от кога ли не разделена на западна и източна, Китай не е нужен да се намеси