По пътя към ERM ІІ: Какво обеща България за банковия сектор?

Страната ни се ангажирала със заздравяването му
10 юли 2018 20:30, Екип на Investor.bg
36
По пътя към ERM ІІ: Какво обеща България за банковия сектор?
Снимка: архив, Ройтерс

България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на Европейския съюз (ЕС) два дни преди срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще хвърли известна яснота върху напредъка на страната към приемането на еврото.

Още по темата
Агенцията припомня, че България изпълнява официалните критерии за присъединяване към еврозоната, тъй като левът е обвързан с еврото, инфлацията е ниска, а публичните финанси – стабилни.

Страната обаче остава най-бедната в Европейския съюз, а широкоразпространената корупция и проблеми с някои банки хвърлят сянка върху перспективите за членство.

Страните членки и институциите на еврозоната поискаха от София да засили проверките на кредиторите си и да приеме тяхно външно наблюдение, преди да се присъедини към механизма на обменните курсове ERM-2 – т.нар. чакалня, която продължава около 2 години, преди да се пристъпи към реално членство.

След първоначалните несъгласия България е предложила някои ангажименти от своя страна в писмо до властите в еврозоната.

Конкретните обещания не биват разкрити, но според двама представители на ЕС, поискали да останат анонимни, писмото е положителен ход, а според единия – включва ангажименти по отношение на банковия сектор.

"Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз", заяви говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену във вторник.

Еврогрупата включва финансовите министри на 19-те страни членки на еврозоната, които са и членове на проекта за банков съюз, целящ да укрепи финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са правно задължени да бъдат част от банковия съюз. Европейските власти обаче поискаха това от България, за да получат повече гаранции от страната и да се опитат да наложат модел за други бъдещи членки.

България е някакъв „вид опитно зайче“ в този процес, казва представител на ЕС.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е приемането и усвояването на еврото от резерва на валутния борд. За целта им трябва друго евро да обменят левовете.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо ми слагате минуси? За никола Малинов чували ли сте? за мушанов? за Ляпчев? за сТ.Стамболов? за Кьосеиванов който връща Южна Добруджа на българия? за един министър на просветата като Ив. Шишманов, а после- и като М.Арнаудов? имали сме славно минало имаме и доказани управници. това че сега нямаме не значи че ги е нямало - просто са избити от Народния съд.
22
0
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
До Анонимен 24 - Що не ходиш другаде да самозадоволяваш нихилизма си?
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българската история наистина е славна - имаме Освобождение, Съединение, Независимост. Националните катастрофи идват защото няма кой да озапти Фердинанд в амбициите му, но това не значи че сме нямали велики управници.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разбойническата шайка на арменският поп яко натиска да се скрие "на топло" у еврото и от там насетне каквото и да стане - "ецб решава" и "спасява"!знаят го това в ецб, но каква ли тлъста хапка им е обещано в замяна, за да поемат риска от гърция-2? това е въпроса? ще се разпищолят нашите, уверен съм! досега 20 г борда ги държеше ипак ограбиха хората с ктб-то, а като се гмурнат в еврака, не ми се мисли...затова германците не ни щат, но явно са получили оферта на която "не могат да откажат"!
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е обещала да фалирва Цеко, Маджо и Варненските клоуни.
18
4
 
9
 
! Отговори
Шофер преди 5 години
Защо ли да ни питат, кои сме ние, че да избираме съдбините си...
17
5
 
13
 
! Отговори
Нещо така преди 5 години
Нещо така, допитване до народа или референдум. Глупости говоря, то това не е демократично, пък и к'во ще го питаме матриала, нали си го правим за нас.
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото трябва да се вкара. Какво пречи най-бедните и най-корумпирани да платят още една сметка?
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските банки не търсят пъгя към обикновенните частни земледелци , фермери, рибари, не стимулиран инициятивата на едноличните превозвачи, научни инициативи.Те си знаят едно и също слугуване на партии.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да погледнем какво става в полицейския сектор - полисмените дето пълниха бензин в туби се оказаха невиннни и са върнати на работа. Сега изпълняват перфектно служебните си задължения... Как да не гласува човек за ГЕРБ
13
5
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
до 1С всичко написано от теб съм напълно съгласен. Не наричай обаче БЪЛГАРИЯ ***.Дори да не си етнически българин това е нашата родина.България има славна и дълга история, с която може да се гордее.Това, че шепа *** и чужди слуги съсипаха държавата и народа ни, не ни дава право да говорим с неуважение към родината.
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може да сме с отвързан лев ерм2 и шенген друго не ни трябва особено ЕЗ.
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България сме обслужващ персонал на развитите страни.
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама то има ли икономика в България
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причините са две;1 малко желаещи за спестовни сметки2 отпускане на кредити се засили2то дава тласьк на строителството което мотора на задвижване на цялостния пазар на икономиката.
8
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е някакъв вид опитно зайче в този процес, казва представител на ЕС."Ама ако ни рухне икономиката, заради експериментите ви, вие Брюксел ще станете някакъв вид "златна кокошка" и ще плащате сметката, щото в противен случай ще дойда да ви взривя парламента.
7
12
 
12
 
! Отговори
комунист преди 5 години
Ех колко по-стабилни бяхме при жан Виденов, когато нямаше нито ЕС, нито НАТО, нито ЕРМта, нито ЕЦБта.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е някакъв вид опитно зайче в този процес, казва представител на ЕС, "България е опитна мишка".
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са правно задължени да бъдат част от банковия съюз. Европейските власти обаче поискаха това от България, за да получат повече гаранции от страната и да се опитат да наложат модел за други бъдещи членки.България е някакъв вид опитно зайче в този процес, казва представител на ЕС."Естествено, само малко ще поекспериментирате с нас, за да видите какво ще стане и дали ще е безопасно и за други кандидати.