Всеки трети с алергия. На какво се дължат и как да ги лекуваме?

Те могат да се отключат дори от храната, която ядем
10 юли 2018 20:50, Екип на Bulgaria On Air
5

През последните 25 години страдащите от алергии са се увеличили и всеки трети човек по света е засегнат от подобно заболяване. Много малко хора знаят, че алергии могат да се отключат дори и от храната, която консумират.

Броят на алергиите расте все повече - появяват се все по-странни алергични реакции, сред които към дърво и дори вода. Хората, алергични към определени храни или дори някои видове лекарства, пък застрашават и собствения си живот.

Обикновено алергиите се появяват в абсолютно безобидни състояния, а причините могат да бъдат различни. Най-често срещаните са поленът и домашният прах. Как се прави тест за алергии и как можем да се преборим с тях - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира д-р Симеон Узунов от Александровска болница.

"Този тип изследвания трябва да се правят от лекар-специалист в кабинет или стерилна среда и не могат да се извършват в домашни условия", посъветва специалистът.

Тестът за алергии включва убождане с няколко вида алергени, като най-често срещаните са към микрокърлежа, който се съдържа в домашния прах, към треви и брезовия полен. Как разбираме, че сме алергични и каква е статистиката?

"В настоящия момент статистиката показва, че около 30% от хората страдат от алергии. След около 20 години се очаква броят им да стигне 50%", алармира д-р Узунов.

С какви оплаквания идват най-често пациентите и какви са тенденциите през последните години? Колко е фатално неглижирането на симптомите?

"Често хората с астма не обръщат внимание на симптомите си - задух, кашлица. Бавят консултацията си и при нас често идват с вече твърде тежка форма на астма", коментира специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Алергиите се дължат на нередовното пиене! А, наздраве и бъдете здрави!
4
1
 
2
 
! Отговори
до яверт преди 5 години
Населението се увеличава заради милиярдите хора спасени от ваксините,хигиената, антибиотиците и съвременната медицина.Преди това столетия подред не е мръдвало над милиярд.Едно време е имало малко хора с алергии или често и продължително боледуващи просто защото не са оцелявали.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се редуцира популацията на Земята под 4 милиарда, както преди 70-те години.Тогава бях млад, здрав и ми беше корав. Сега за нищо не ставам.
2
3
 
4
 
! Отговори
яверт преди 5 години
Някой ваксини предизвикват възпаление на червата,поради което се нарушава чревната микрофлора и така се отслабва и разбалансира имунната система,което води до автоимунни заболявания,алергии,както и аутизъм и синдром на дефицит на вниманието при децата.Нарушаването на чревната бактериална микрофлора може да се получи и от химичната храна и много лекарства,най-вече антибиотиците.
1
1
 
2
 
! Отговори
Zx S преди 5 години
Да не храните бебета с "неалергичната" храна и всичко ше е по-добре