Демокрацията като трамвай - когато пристигна до целта си, слизам от него!

Отсега нататък важи следното: Ердоган назначава, Ердоган уволнява
11 юли 2018 22:00, Елка Василева
39
Демокрацията като трамвай - когато пристигна до целта си, слизам от него!
Снимка: БТА

Ердоган отново встъпи в длъжност като президент. Но вече разполага с (почти) безгранична власт. Той назначава, той уволнява. Съдии, министри, учители. За турската демокрация започва мрачна ера, коментира Гунар Кьоне в материал, публикуван от Дойче веле.

Говори се, че през 1990-те години, още като кмет на Истанбул, Ердоган бил заявил следното: "За мен демокрацията е като трамвай. Когато пристигна до целта си, слизам от него". Ето че 64-годишният Ердоган достигна своята цел. Като нов държавен глава със своя собствена конституция той има почти безгранична власт. Парламентът вече няма да играе почти никаква роля. Защото Ердоган може да управлява с декрети.

Отсега нататък важи следното: Ердоган назначава, Ердоган уволнява. Съдии, министри, учители. Уволнените от него в края на миналата седмица над 18.000 държавни служители явно няма да са последните.

В една редица с Египет и Русия

Турската република всъщност никога не е била кристално чиста демокрация. С обезвластяването на парламента обаче Турция сега се нарежда окончателно в редиците на държави като Египет и Русия. И все пак: днес политическата опозиция в Турция има поддръжката на почти половината турско население.

Още по темата

Ердоган поема голям риск, ако вярва, че със своите поддръжници може да управлява срещу всички останали. Вярно, че той може да уволни всеки либерално мислещ учител и да наложи още повече часове по ислям в училищата. Той може също така да превърне и последните университетски професори в изпълнители на неговите заповеди. Може да прогони от страната западноориентираните напредничави предприемачи и да осигури държавни поръчки за своите довереници.

Ердоган може да продължи да действа срещу Запада, може да накара своите медии да продължат да облъчват народа и да посрещне исканията на кюрдите с още повече насилие. Да, Ердоган може да направи всичко това. Но тогава той няма как да осигури обещания икономически и политически подем на своята страна. Тъкмо напротив. Стремглавото понижаване на стойността на турската лира и галопиращата инфлация са първите предвестници на една дълбока криза.

Освен това изобщо не е ясно как ще функционира новият режим. Ердоган обеща на турците да премахне старата бюрокрация и да я замени с ефективна нова система. Същевременно назначи десетина вицепрезиденти и създаде консултантски институции, чиито компетенции остават неясни. Всъщност Ердоган иска да контролира всичко сам. Той обаче има нужда от сътрудници, които да са способни и на нещо повече, а не само да са съгласни да му се подчиняват.

Да не изоставяме турската опозиция!

Ердоган може да прокара плановете си само с твърда ръка. Ако отпусне юздите само за малко, страната ще стане неуправляема. И Ердоган го знае много добре. Може би затова излъчва и сигнали на помирение - като намерението си да назначава безпартийни експерти на министерски постове. Тези изявления обаче служат само за успокоение на Запада и на чуждестранните инвеститори.

За турските демократи започва доста мрачна ера. Никога досега те не са се сблъсквали с толкова могъщ противник като Ердоган. Въпреки поражението на последните избори обаче турската опозиция скоро ще набере нови сили. А Германия и Европа не бива да я изоставят: ние трябва да продължим да приемаме избягалите от Турция дисиденти и да засилим политическия натиск върху Анкара. ЕС постъпи правилно, като реши първоначално да прекрати всякакви разговори с Турция за разширяване на митническия съюз. Всъщност, и присъединителните преговори могат да бъдат прекъснати. Защото от вчера насам от тях вече наистина няма никакъв смисъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Manson преди 5 години
Майтап, да не е някои да си увеличат фона на снимката и мирогледа си ,не бъдете релсови ,цял живот бря ...братя бълхари!
32
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 5 години
ПРОЧЕТАХ 1 2 3 4 КОМЕНТАР И СПРЯХ ДА ЧЕТА !ПЪРВО И ЕСТЕСТВЕНО МАТЕРИАЛА Е НА НАШАТА ЛЮБИМА НЕМСКА АГЕНЦИЯ !ВТОРО - АМИ БЪЛГАРИНО ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ПЛЮЕШ И КЛЕВЕТИШ ! ОТ ТВОЙТА УСТА НИЩО ХУБАВО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ , ВЕРОЯТНО ЩОТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА А СИ Е ПРОСТО ВИЛАЕТ НА ТУРЦИЯ И ЗА ВСИЧКИТЕ НЕСПОЛУКИ НА БЪЛГАРИНА Е ВИНОВНА НЕ ТУРЦИЯ А ЕРДОГАН !ВЪПРОС КЪМ НЕМСКИЯ ПРОВОКАТОР :МЕРКЕЛ ВЕЧЕ Е 4 ТИ МАНДАТ В ГЕРМАНИЯ ?ТЯ ЗАЩО НЕ КОЛИ И БЕСИ ?ВЕРОЯТНО ЩОТО ВИНАГИ Е В КОАЛИЦИЯ ?
31
0
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Какво всъщност е демокрацията? Ами нещо много просто.Привиден хаус ,зад които стои една много добре подредена система (капитализма), която работи единствено и само в полза на богатите олигарси,не на обществото или на така наречената "средна класа".В Р. Турция обаче пирамидата е обърната за разлика от тази в западните демокрации. и това Президента Ердоган не веднъж го е споменавал. Затова и клаустрофобията им е насочена срещу него.Съветвам ги да слушат класическа музика .
30
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 години
Алчността не прощава! Тя замъглява съзнанието на болния от алчност и не знаят кога да спрат. Обикновено след това е вече късно!
29
2
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре не знам *** знам, че след всеки диктатор "страната" му се е оказвала в такива гуйна, че не могат да се изчистят със столетия! Виждали сме го виждаме го и май май ще продължаваме да го виждаме! Инак нека си управлява ердуганя, само да не се изказва, че искал да завземе целия балкански полуостров щото тогава мое да види кон боб яде ли!
28
0
 
5
 
! Отговори
Ерджолан преди 5 години
Мустакатия диктатор си мисли че ще е вечно жив и здрав и на върха ама само да покаже малко слабост което е неизбежно един ден и всички репресирани от него ще скочат и ще го стъпчат като *** както Садам и Кадафи, ще има голям късмет ако избяга да си харчи парите нейде в изгнание като омразния му Гюлен.От най-високо падането е най-болезнено!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
материалчето е с пропагандна цел и цели русия и египетв двете страни обстановката е съвсем другаи ако не бяха египетския и руския президент държавите сега щяха да са като сирия и ирактова устройва най-много американците и това им е целтаа от ердоган те няма да се откажат и той го знае много добрезащото нямат избор- освен турската армия друга в европа дето е на нато нямаи ще говорят едно а ще вършат друго както винаги- а разни лЕлки ще преписват за да докарат някой лев - гнусно
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ИСТАНБУЛ СИ Е, РОЖБО, НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ МАЙ.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досущ като в бойколандия - въпросът е га баце ще слезне от трамвая?
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя им го вкара четвъртит и го завърте.А тия се радват ли радват..Интересно, ердо им го вкарва на турците, пък ревеш ти :)
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2020 г Проливите минават под международен контрол..Това пък кога го измисли?
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал ДжемиловНе, виждам едни леваци, които при Лепанто ядоха бой от венецианците.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те с турските условия няма как да се съобразяват след като 2020 г Проливите минават под международен контрол.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е този град "Истанбул"?
19
9
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До ЧеститоТо от 25 милиона 5 са българи, 5 са гърци, 5 са арменци, 5 са кюрди и пет са араби.А честито!
18
5
 
9
 
! Отговори
Честито преди 5 години
Истанбул - 25 милионаБългария - 5 милиона
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 МИЛИОНА РОБИ СИ ИЗБРАХА НАЧАЛНИК.Браво, машалла, ашколсун и пр. и пр.Да ви е честито е.ане до живот.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е там където си е. На най-важното от геостратегическа гледна точка място. ЕС ако иска да разширява влиянието си ще трябва да се съобразява с турските условия. В противен случай си остава затворена там където си е и пътят и към новият център на изток остава затворен. Това се отнася не само за ЕС, но и за всички сили борещи се за надмощие в най-важният и ключов регион на света.
15
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Напълно нормално и естествено развитие за Турция,отговарящо на същността и!Какво друго да се очаква?Тя си е азиатска страна и ТАМ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ!Всъщност тия,които искаха да я натикат в Европа са сгрешилите,тука няма място за Турция!Добре че стана така,та и слепите да го разберат!Good luck,Erdogi!Turkey in Asia forever!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган бил заявил следното: "За мен демокрацията е като трамвай. Когато пристигна до целта си, слизам от него"Че само за него ли?