Президентът: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави

Тръмп поставил условие: Незабавно скок на парите за отбрана
11 юли 2018 19:18, Красимир Ангелов
66
Президентът: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави
Снимка: Президентство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Още по темата
Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев, цитиран от БТА.

Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

Радев подчерта, че НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. "НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности.

Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира българският държавен глава.

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. "НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега", заяви държавният глава.

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

Той потвърди, че се очаква Македония да получи покана за преговори за членство в НАТО и това е едно от добрите събития на тази среща на върха на алианса. България има голяма роля, отбеляза президентът.

Същевременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с германският канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, часове след като яростно критикува германската политика по разходите за отбрана и по газовите доставки от Русия.

"Имахме чудесна среща. Обсъдихме военните разходи, говорихме за търговия", каза Тръмп пред репортерите, допуснати в помещението, където двамата с Меркел разговаряха.

"Имаме много, много добри отношения с канцлерката. Имаме страхотни отношения с Германия", заяви американският президент и добави, че е изложил загрижеността си от новия газопровод, планиран да свърже Русия с Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До до 11 Дано само да не дойде време да посрещаме китайците с цветя , хляб и сол.
15
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Не Тръмп ще го съсиспе туй се очакваше, не можеш да си събуеш гащите и да чакаш на едни САЩ. ,Представи си, че там се случи нещо гражданска война, потоп, отвори се оня вулкан и докато всички се чудят какво да правят някой може да се възползва и да ни оноди В НАТО можем да ъдем но трябва и резервен вариант а ако НАТО се разпадне ?
14
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Комай идва времето да се отръскат офшорните сметки и спестяванията в банките. Иначе с тия търговски войни от къде сигурност, без пари.
13
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 12Не се хващай на дългосрочни прогнози! Утре не се знае как ще осъмнем!!!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2035 Китай ще изпревари САЩ по военни разходи, икономически ще гиизпреварят 2030 г.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този си мандат Тръмп ще съсипе НОТО, в следващия под ножа ще мине и ЕС.
10
1
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Ми, аз друго чух от устата на Радев! Тръмп е поискал увеличение до 4% :-) Котката на Скрипал се подсмихва в ъгъла!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Волен и патрЕотарите да плащат на САЩ от джоба си.
8
0
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Не е борса ли ми тогава го карайте без самолети щото и без тва пари нямате.Пак сте с германия и се мислите за силни спомнете си за Дрезден обаче това чака всички нацистки с.ине!
7
3
 
7
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
НА ЧУЖД ГРЪБ БЪЛГАРИНА СЕ ХВАЛИ ЧЕ Е В НАТО.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суверенни,суверенни,ама като станат не суверенни и Кобрата да правиш ще е късно!
5
5
 
20
 
! Отговори
Радев бе, преди 5 години
Като един съюз не ти дава сигурност,няма смисъл да си в него.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква суверенност бе, Тръмп каза незабавно да почвате да заделяте средства така се държи един господар към васалите си.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо плюете САЩ, сами си оголихте *** и хвалехте САЩ сега със гол *** ще плащате на краварите и по 20% ако се наложи. Единствената грешка на Тръмп е, че иска само 2% рекет за охрана.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като оная де ми каза къде са твоите клиенти а да попитам твоите къде са комшията лити е клиент че те учи на простотии аиде гледаи си бизнеса и не ме занимаваи с глупости
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САТАНАТО е безполезна организация за прибиране на едни средства от данъкоплатеца.