Столтенберг: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"

Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите
11 юли 2018 21:27, Елка Василева
8
Столтенберг: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Не е работа на НАТО да решава за разширението на газопровода "Северен поток", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че сред съюзниците има разногласия по този проект.

Има различни виждания, това е добре известно, но НАТО не решава. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е свързана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, за да има устойчивост, поясни Столтенберг пред журналисти.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп порица Германия, че иска разширяване на газопровода и плаща милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия.

Още по темата

По думите на Столтенберг в НАТО има разногласия по различни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи. Очаквам да постигнем съгласие по основното - че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник, посочи той преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Изправени сме пред невиждани заплахи за сигурността, имаме и разногласия. Много е важно да покажем, че НАТО напредва и е в състояние да постига повече. Уверен съм, че въпреки разногласията, ще приемем решения и ще постигнем напредък по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем готови за целта с осъвременяването на командните структури, заяви Сталтенберг.

Най-важният ще бъде може би въпросът за разходите за отбрана. След десетилетия на бюджетни ограничения, равни на стотици милиарди долари, сега виждаме поемане в обратната посока. Всички съюзници увеличават разходите, очакваме Европа и Канада да постигнат разходи за отбрана от 266 милиарда долара до 2024 г., на прав път сме, каза шефът на НАТО

По повод днешната си закуска с президента на САЩ Столтенберг коментира, че президентът говори прямо. Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите в НАТО, посочи генералният секретар. Очаквам открит и честен разговор за разходите, препотвърждение на обещанието да харчим повече за отбрана, както и да се признае постигнатият напредък, добави той.

По повод Афганистан генералният секретар посочи, че посланието към талибаните е, че НАТО остава в страната. Ще останем и ще продължим да подкрепяме местните сили за сигурност. Посланието ни е, че талибаните няма да спечелят на бойното поле, затова трябва да седнат на масата за преговори, каза Столтенберг.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето ние сме отличници- със загубите от спрения Южен поток вече сме на 4% военни разходи!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да разходите ще се делят по равно а дивидентите от операциите на НАТО не.
5
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В случая Тръмп е прав! Много прав! Ще плащат за отбрана луди пари а путин ще печели от газ и ще произвежда нови оръжия!!!
4
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
аз пък съм против сащ да дават годишно 2 млрд на израел за да трепят палестинците! израел дори не е член на нато израел не е член на нищо, богопомазаните са над всеки всичко но ще си го получат
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Северен поток е единствено необходим повече за Русия за да имат финанси и да си закърпват бюджета.
За ЕС НЕ Е ОТ ТАКОВА ЗНАЧЕНИЕ.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смърт на ЕС задето ни спряха реакторите и Южния поток и да живее САЩ Меркел на въжетo.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А работа ли е на ЕС да решава за Южен поток Германия плаща миарди за една тръба а не може да плати на САЩ няколко трилиона за отбрана на туй му се казва лицемерие.