Световно и политика: Макрон ще се срещне с Путин на финала

Двамата президенти вероятно ще гледат един до друг финалния мач
11 юли 2018 21:38, Красимир Ангелов
5
Световно и политика: Макрон ще се срещне с Путин на финала
Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще разговаря в неделя с руския си колега Владимир Путин по време на финала на световното първенство по футбол в Москва, съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от Франс прес.

Срещата между двамата лидери беше уговорена снощи по време на кратък телефонен разговор между тях в края на полуфиналната среща Франция-Белгия (1-0) в Санкт Петербург, на която президентът Макрон присъства.

Засега подробностите около срещата не са уточнени, като не е ясно дали тя ще се състои в Кремъл или на стадиона, където се очаква президентът Путин да наблюдава финалната футболна среща.

Путин и Макрон ще разговарят в навечерието на срещата на руския лидер с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки - първа историческа среща на високо равнище между двамата държавни глави, отбелязва БТА.

Малко по-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че отслабването на трансатлантическите връзки ще струва в дългосрочен план много по-скъпо на членовете на НАТО.

Макрон "призова" лидерите на останалите държави от пакта "да не отслабват алианса", по време на първото заседание в рамките на срещата на върха, която беше открита в ранния следобед в централата на НАТО в Брюксел.

Закритото заседание започна в "по-скоро добра и конструктивна атмосфера", подчертаха от Елисейския дворец.
В краткото си изказване там френският президент предупреди, че липсата на единство в НАТО "в крайна сметка ще бъде причина за още по-големи разходи" за членовете му, изправени пред "още по-несигурна обстановка" в Европа.

Макрон заяви, че макар медиите да говорят много за разединение, "НАТО демонстрира способността си да действа и да успокоява" и, че "реакцията на съюзниците беше в съответствие с предизвикателствата, поставени от стратегическата среда" през последните години.

Що се отнася до бъдещето на организацията, Макрон настоява за четири приоритета: "доверие в средствата за колективна защита", "ефективност в борбата срещу тероризма и в операциите", "съвременно управление на ресурсите", в което НАТО трябва да е образцова, и "единство на алианса", уточниха от френското президентство.

2025 г. военните разходи да достигнат 2 процента от БВП, както се ангажираха страните членки на алианса.
Макрон изтъкна също "усилията, положени в рамките на "Европа на отбраната", по-специално инициативата за намеса, поета наскоро от 9 държави от ЕС, сред които е и Франция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Европейският съюз: "сложен жив организъм"? Звучи твърде напудрено, за да означава нещо. Европейския съюз има значение ако се спазват основните принципи, в съответствие с които е създаден. Ако те се изпразнят от съдържание, ако няма свободно движение на хора, ако няма възможност всеки гражданин на държава от ЕС да работи и живее където поиска в ЕС, какво ще бъде тогава ЕС? Пакета за мобилност на Макрон беше илюстрация докъде може да се достигне по пътя на националният егоизъм.
2
8
 
1
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
та срещи, та заявления,та новичок, кой колко пари дава, кой трябва да дава, да повторим-пълна изолация, тотален бойкот, санкции, а като погледне и помисли човек, май конците ги дърпа умния, прави ги на луди, на ред се записват да му кажат какъв е бойкота и санкциите...цирк