Гладът като наркотик и храната като враг: Как убива анорексията?

22-годишна жена почина в Банско, боледувала от анорексия
12 юли 2018 10:15,
33

Млада жена почина от полиорганна недостатъчност, след като дълго време боледувала от анорексия. 22-годишната Жанет Маджарска беше открита мъртво на работното си място в 5-звезден хотел в Банско. Нейни колеги намерили безжизненото ѝ тяло в тоалетната.

За нея разказват, че била усмихната и работлива. Трагичният случай отново повдигна на дневен ред въпроса защо млади момичета гладуват до смърт.

Още по темата

"Това е зависимост. Гладът дори може да бъде сравнен с пристрастяването към наркотиците. Причините за отключването на анорексия при всички са строго индивидуални, но момичетата, страдащи от болеста, с които съм се срещала, винаги са били изключително амбициозни. Обединени са от едно - всички те имат мания за перфекционизъм, която пренасят в храненето си", коментира "Мис Свят-България" Вероника Стефанова.

Красавицата, която е преживяла анорексия, подчерта, че заболяването почти винаги се отключва през пубертета, когато момичетата започват да се оглеждат за външния си вид.

"Храната може да ни бъде враг единствено, ако имаме неправилна оценка и отношение към нея. Това от своя страна обаче се проявява вследствие на неправилната психопатология, дисфункционалната оценка на себе си като личност", посочи психологът Дафина Йотова.

По думите ѝ причинителите на анорексия могат да бъдат много различни - билогични, генетични, под въздействието на социалните модели на външния вид на хората, смятани за красиви. Възможно е обаче те да бъдат и комплексни, т.е. съвкупност от няколко от посочените неща.

Пред Bulgaria ON AIR психологът призова родителите да обръщат повече внимание на децата си, за да могат да бъдат взети превантивни мерки при съмнение прояви на коварната болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стефчо 20Нали, от подобни селяшки мъдрости сме цъфнали. Вземи прочети преди да снасяш афоризми и нека никога не се случи в рода ти за да го изпиташ! Страшно е!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отслабва се със спорт (плуване, тичане, планински разходки и т.н.), а не с глад! Това, че не харесваме ***, не значи че харесваме закачалки за дрехи. Според природата най-красивото тяло е здравото - което боледува минимално. Ако видите, че "слабата" красавица слага прекалено сол и оцет в супата си (лъжици!), водете я на лекар, без да я питате. Анорексията е факт.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега са наред синоптичките,те приличат на коцлагеристки.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-честата причина е изнасилване като дете, след което момичето започва да мрази тялото си, да го наказва и да иска то да изчезне. Другата са задължения и изисквания, с които тя не може да се справи, чувство за загуба на контрол върху живота (имахме такива случаи в гимназията). Тайната им дава вид контрол, поне върху тялото си. Често има желание за смърт. Няма нищо общо с обикновените диети (те са само повод) или с презадоволеност. Не може да се хване без психически предпоставки.
27
0
 
3
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
До Анонимен 15 : ...Като точилка е.
26
4
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
До До Мъжете СА ВиновниИ аз обичам дебелани, дето за да и намериш оная работа трябва с брашно да ги поръсиш и да видиш от къде издиша. Дай ми телефона си, ще ти пръсна цвайтера!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апетитът идва с храненето
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва се с ограничаване на храната и в един момент съзнанието и организма НЕ МОГАТ да усвояват каквато и да е храна, което е съчетано и с липса на апетит. В един момент вече искат да се хранят и да напълнеят, но не могат. Вече са отключили анорексия. Много трябва да се внимава с диетите.
23
4
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Анорексия има където хората нямат борба за оцеляване. Това е болест на задоволените.На болните трябва да им се осигури недоимък съчетан с физически усилия за да си върнат радостта от храненето и живота. Понякога трябва да изгоните детето си от къщи и да се оправя и оцелява както може. Трудно е обаче е животоспъсяващо.
22
0
 
21
 
! Отговори
opS преди 5 години
Кой ги е излъгал ,че е секси и ,че мъжете обичат кокали не знам ,ама МОМИЧЕТА И ЖЕНИ ПОЧВАЙТЕ ДА ЯДЕТЕ ;)))))
21
0
 
12
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Анорексията е заболяване, точно както и бинорексията при момчетата, които все са слаби и искат още много мускули. Тъпчат се с *** и задължително трябва да са огромни и страшни.
20
7
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
От нямане какво да правят и от скука се изкелешиха младите. Ела да видиш ти анорексия едно време имаше ли според вас? Като я опънат младата булка цял ден на къра с една мотика,вечер цял самун хляб изяжда и за още пита. *** времена и *** нрави,изджендъри се младсежта от нищоправене-дявола като си нямал работа и си ..... децата!
19
0
 
10
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Малко се яде и малко се пие в тая държава!
18
0
 
15
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
"...причинителите на анорексия могат да бъдат много различни - билогични, генетични, под въздействието на социалните модели на външния вид на хората..."Главните причинители са родителите !!! Тая п.ростотия в главите на момичетата се формира рано и родителите могат да я елиминират, но...ги мързи, не им се занимава ! После реват ...
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анорексията е много коварно заболяване на психична основа. Може да се отключи от прекалена задоволеност от всичко, тоест както се казва, ако поискаш нещо го получаваш веднага - в един момент губиш интерес към всичко, не се сещаш да се храниш и не изпитваш глад. Може и от някакво негативно събитие, като несподелена любов, разочарование, загуба /смърт/ на близък човек и др. Трябва да се осъзнае състоянието и да се намери причина за желание за живот- влюбване например :)
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мъжете са виновни, а женските списания, инстаграм и други подобни медии, които налагат като красиви определен типаж, към който се стремят нестабилни психически момичета
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никол Станкулова е следващата жертва на анорексията, как ги допускат до екран изглежда отвратително.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анорексия Невроза стана популярно заболяване през 83-та година когато почина певицата Карън Карпентър - The Carpenters.От тогава са минали 35 години и вече се знае много за това заболяване. Сексът не помага по никакъв начин - гаранция. Такова заболяване изисква принудително задържане и лечение защото края е ясен. Бог да прости момичето и нека повечето родители/роднини/приятели почнат да забелязват симптомите на това заболяване.
13
8
 
13
 
! Отговори
ОооПааа преди 5 години
Сексът с половин жена е...като да дрънкаш с черпак в празна тенджера! Имаш си черпак с мерак, ама тараторът свършил...
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственика на хотела заминал в чужбина, а негова работничка починала случайно а?