Гладът като наркотик и храната като враг: Как убива анорексията?

22-годишна жена почина в Банско, боледувала от анорексия
12 юли 2018 10:15,
33

Млада жена почина от полиорганна недостатъчност, след като дълго време боледувала от анорексия. 22-годишната Жанет Маджарска беше открита мъртво на работното си място в 5-звезден хотел в Банско. Нейни колеги намерили безжизненото ѝ тяло в тоалетната.

За нея разказват, че била усмихната и работлива. Трагичният случай отново повдигна на дневен ред въпроса защо млади момичета гладуват до смърт.

Още по темата

"Това е зависимост. Гладът дори може да бъде сравнен с пристрастяването към наркотиците. Причините за отключването на анорексия при всички са строго индивидуални, но момичетата, страдащи от болеста, с които съм се срещала, винаги са били изключително амбициозни. Обединени са от едно - всички те имат мания за перфекционизъм, която пренасят в храненето си", коментира "Мис Свят-България" Вероника Стефанова.

Красавицата, която е преживяла анорексия, подчерта, че заболяването почти винаги се отключва през пубертета, когато момичетата започват да се оглеждат за външния си вид.

"Храната може да ни бъде враг единствено, ако имаме неправилна оценка и отношение към нея. Това от своя страна обаче се проявява вследствие на неправилната психопатология, дисфункционалната оценка на себе си като личност", посочи психологът Дафина Йотова.

По думите ѝ причинителите на анорексия могат да бъдат много различни - билогични, генетични, под въздействието на социалните модели на външния вид на хората, смятани за красиви. Възможно е обаче те да бъдат и комплексни, т.е. съвкупност от няколко от посочените неща.

Пред Bulgaria ON AIR психологът призова родителите да обръщат повече внимание на децата си, за да могат да бъдат взети превантивни мерки при съмнение прояви на коварната болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
16
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Анорексията е отвращение от храната и по -скоро е психическо състояние от колкото заболяване на телесна основа.Когато духът и тялото не са в хармонично сачитание страдат органите и съзнанието ни.Това е вид психическо разстройство.Не рядко, породено още в детска възраст от неправилна диета.А при възрастите от стремеж към съвършеност или от загриженост .
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8А тая 22 годишната умряла от полиорганна недостатъчност не е ли инвалит за теб?! Тук не говорим за хора с наднормено тегло, а за това че на младите девойки им се втълпява че като са с нормално тегло 55-65 кг.са дебели и грозни и ако не станат 45 кг.никой няма да ги иска. Ей в това е проблема.Нормалното е здравословно и красиво.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Много си зависи с какво мъже ходиш - ако са от типа " Митьо Пищова" да ще трябва да си 40 кг. - той такива харесва ;)))Ако обаче предпочиташ нормални, образовани и скромни момчетата там нещата са различни. Те по-скоро предпочитат добре оформени жени, които всичко си имат навсякъде и която си личи че се радва на живота и готви добре ;)))
8
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе мъжете са виновни че тая е ***.По-добре слаба жена отколкото 100-130 килограмов инвалид с болно сърце ,диабет и съсипани стави.Отделно как изглежда-като ***
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масовият спорт и най- вече училищният е крайно занемарен. Правят се големи зали и представителни обекти, а масов спорт няма. Спортната база в София е трагична и се експлоатира безумно и се краде. Ако децата имат достъпен спорт от училище нещата са различни и разходите за здраве ще спаднат рязко.
6
2
 
23
 
! Отговори
do Мъжете СА Виновни преди 5 години
Права си .. донякъде. НО може да се каже, че на мъжете чааак толкова не им пука как изглеждат жените. Истината е, че жените сами се сравняват една друга и се съревновават. Затова и истински приятелки няма. Има другарки за лафче. ПС: междодругото жена ми въпреки, че си е хетеро, ми е споделяла, че мъжете не и правят впечатление как изглеждат и смята жените за много по-красиви и ги заглежда. И когато се само-задоволява гледа жени, а не мъже
5
7
 
7
 
! Отговори
мъж преди 5 години
До Мъжете СА ВиновниОбичам дебели жени! Дай ми телефона си!
4
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това момиче няма ли родители? Колегите й не са ли забелязали, че е "живите мощи"? Просто на никого не му е пукало.
3
3
 
52
 
! Отговори
бивш студент преди 5 години
до коментар 1Лудите не знаят, че са луди. Простите хора не асимилират, че са прости....(за второто едва ли ще го асимилираш защото май и ти се причисляваш към този тип хора). Анорексията е психично състояние като болният не осъзнава болестта си докато не започне да припада от изтощение.С техните очи те виждат в себе си една лоена топка и се подават на глад.Алкохоликът,комарджията и наркоманът също не виждат проблемите си - виждат ги само околните. Така, че не се подигравай с тази страшна болест
2
41
 
20
 
! Отговори
Мъжете СА Виновни преди 5 години
Мъжете са виновни жените да сме болни на тема отслабване ,кг и визия.. Те с техните постоянни изисквания и скапани комплексарско-ганьовски комплекси,че трябва да са с кльощава жена ! Всички мъже,които познавам и с които съм била,винаги са държали на това!!! Майната им на добротата,възпитанието и интелигентността!
1
9
 
25
 
! Отговори
man преди 5 години
след като са перфекционистки, не виждат ли, че са ходещи скелети? Ходещ скелет не е секси.