Горанов в Брюксел: По-силна еврозона за по-силна Европа!

Еврошефството ни "разрязало възела" на банковите реформи
12 юли 2018 13:20,
19
Горанов в Брюксел: По-силна еврозона за по-силна Европа!
Снимка: архив Reuters

"Вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа", коментира пред Комисията по икономически въпроси към Европейския парламент българският финансов министър Владислав Горанов. Той отчете свършеното от България по отношение на председателството на Европейския съвет.

Горанов отхвърли коментарите на европейски депутати, че настояването България да влезе в банковия съюз е свързано със съмненията за стабилността на банковата система. Горанов беше категоричен, че стрес тестовете през 2016 година са показали,че банките у нас са стабилни. Оценка на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за цялостната финансова система също е била положителна.

Още по темата

В момента страната ни е в очакване на позицията дали трябва едновременно да стане член на банковия съюз и ERM II. Важното за София е да няма неформални аргументи срещу членството ни и да не сме третирани неравно, както се случва с Шенген, пише Investor.bg.

Горанов коментира още и предложението на Франция и Германия за реформи във валутния съюз с думите, че "то не е съвършено", но дава отговор на въпроси за бъдещето на еврозоната.

Българският финансов министър изказа резерви относно необходимостта от общ бюджет за еврозоната, но допълни, че като цяло България ще подкрепи предложението на двете големи икономики, които са се ангажирали с проблемите на валутния съюз.

Една от най-големите заслуги на България по време на председателството на Европейския съвет е било "разрязването на възела" на банковите реформи, отчете още Горанов пред депутатите от парламентарната комисия. Той посочи, че в началото на годината е имало спорове как точно да се подходи - първо да бъдат намалени рисковете или първо рисковете да бъдат споделени. С подкрепата на Франция и Германия този въпрос е решен, каза финансовият министър.

Горанов сподели още, че не е оптимист, че ЕС ще приеме Многогодишната финансова рамка (МФР) в рамките на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май 2019 година. Преговорите за бюджета на общността през следващия седемгодишен период (след 2020 година) започнаха по време на българското председателство на съюза.

Той не очаква и споразумение по отношение на данъчните досиета, особено за корпоративната данъчна основа и критикува практиката отделни държави да блокират решения, за да наложат свои мнения. Според Горанов широка данъчна основа с ниска ставка ще бъде добър стимул за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика и допълни, че в много страни има нужда от опростяване на данъчните системи.

Българският финансов министър отчете още работата на българското председателство по няколко досиета, сред които за косвеното данъчно облагане (минималната ставка на ДДС), подкрепата за малките и средните предприятия, цифровата икономика и т.н.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
На г-н Горанов освен комунистически лозунги нищо друго ли не идва на ум?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирания минимален доход (ГМД) към момента е 75лв.Това само ако имаш работа. Ако не можеш да намериш, никой не ти гарантира дори и стотинка доход.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости!Какво ти казаха ще допуснат ли България в еврозоната, или не?Обясни ли на европейците как ще се преборим с корупцията и защо твойте учители Пеевски и Боко с твоя помощ събориха КТБ?Казали им кога тримата ще бъдете осъдени от истински независим български съд за кражбите които извършвате?Деня в които влезете в затвора ще бъде денят в който България ще бъде приета в Шенген и еврозоната.Това казаха ли ви го или културно премълчаха?
13
2
 
13
 
! Отговори
финансов убиец преди 5 години
Еврозоната ще ликвидира лева.
12
2
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Това прасенце на фотото ше спасява европата мухахаха
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако продължава така да дебелее скоро ще заприлича на Борисов.Оядоха се и се забравиха.
10
1
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Гледам го тоя е направил бузи ! Явно е завиршил къщата за 2 000 000 ?...
9
2
 
14
 
! Отговори
Геш преди 5 години
Загрижил се горкия за Еврозоната и Европата С този жизнен стандарт има още дълго да обикаляте и душите като кебапчийски котараци тази Еврозона в която ако влезем има за отблокиране на едни 4 милиардчета които подпират валутния фонд и които чакат да бъдат окрадени както и до ден днешен ви казват ЧИБА от Шенген
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирания минимален доход (ГМД) към момента е 75лв. 2018 година.
7
3
 
14
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Добре, че хората в цивилизована Европа имат здрав разум - никакво евро в обозримото бъдеще няма да има в BG. Тоя го знае, ама малко пушилка и пиратки за да го забележат...
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Горанов отхвърли коментарите на европейски депутати, че настояването България да влезе в банковия съюз е свързано със съмненията за стабилността на банковата система."Естествено, целият европарламент греши, само гербавия *** е прав... :D
5
1
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
"Вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа"...То ние затова искаме да влезем в Еврозоната - да я подсилим ! Ха, ха, ха...Аз ще цитирам и една поговорка - българска ! "Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак !"
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейци, стягайте се в кръста! Длъжни сте да преживеете, да претърпите управлението на иди0тите!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите политици, нарочно искат тази прословута "еврозона", защото стъпка 1 е ERM2 при която валутата на кандидатстващата държава трябва да се поддържа във валутен коридор +/- 15% за период от 2г. и така елегантно да свалят ВАЛУТНИЯ БОРД. Затова е този целия напън!
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов, я се скрий да не изядеш шамарите! Никой не иска еврото да идва в бедната ни държава. Никой нормален не иска хляба да струва 1 евро, а млякото 3 евро, а заплатите да са ни по 250 евро. Само такива милионери като теб го искат.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак сте приготвили големия тиган а още нищо не сте хванали но все пак надеждата умира последна