Мерки на ЕС: Центрове за репатрация за мигрантите

Спешно трябва да се подпише споразумение с Мароко и Алжир
12 юли 2018 20:13, Екип на Dnes.bg
15
Мерки на ЕС: Центрове за репатрация за мигрантите
Снимка: Pixabay

ЕС обмисля създаването на центрове за репатрация, където ще бъдат затваряни мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени. Това съобщи австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикл, чиято страна в момента председателства ЕС.

"Ние трябва да направим ясно разграничение между миграция и убежище, между мигранти и бежанци", заяви министърът след неформалната сбирка на вътрешните министри от ЕС в Инсбрук днес.

"Само, ако успеем да осъщесвим практически връщанията, ще можем да върнем доверието на хората", добави германският министър Хорст Зеехофер, който настоява канцлерът Ангела Меркел да върне на граничните европейски държави отхвърлените кандидат-бежанци от Германия.

Според Кикл такива центрове "ще увеличат възможностите ни спрямо отхвърлените кандидати". Центровете ще бъдат от закрит тип и в тях хората, с отказани молби за ЕС ще бъдат държани, докато се организира връщането им.

Още по темата

Министрите говорили и за спешно подписване на споразумения за репатриране с държавите от Северна Африка, като Мароко и Алжир, които са източник за увеличаваща се миграция към ЕС.

Европейските лидери преди две седмици поръчаха на министрите си да ускорят връщанията на мигрантите, които нямат право на закрила в ЕС. В момента само около 36 на сто от решенията за репатриране се реализират, защото родните държави не приемат обратно гражданите си или пък защото те се укриват от властите.

Центровете за репатрация са нова идея, която идва след вече започналите дебати за създаване на изнесени извън Европа лагери, където икономическите мигранти да се пресяват от бежанците, и за създаването на контролирани центрове в държавите по европейските граници, в които мигрантите да бъдат държани, докато се прецени дали да бъдат приети или не.

Кикл съобщи, че има консенсус за засилване на контрола по външните граници, което гранични държави като България поставят като условие, за да започнат да приемат обратно мигранти.

Европейската комисия обещава да предложи до октомври ново законодателство, с което да увеличи петкратно състава на службата за брегова и гранична охрана ФРОНТЕКС до 10 000 служители, и да й даде нов мандат, да пази границите и да връща мигранти от там.

ЕС преговаря с агенциите на ООН за бежанците и за миграцията, по концепцията за центровете за дебаркация, които трябва да се създадат в околните държави и в тях да се връщат спасените в Средиземно море мигранти. Идеята на Брюксел е те да са по модел на сделката с Турция, благодарение, на която напливът към Гърция е намалял с 96% спрямо 2015 г.

"Споразумението с Турция работи добре. То работеше дори в трудните дни след неуспешния опит за преврат", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той обаче подчерта, че подобна сделка едва ли може да се направи с Либия – през която минават най-много нелегални имигранти, въпреки усилията, които ЕС полага за това. Ето защо Брюксел се е насочил към позиционирането на лагерите в Египет и в Нигер. ЕС разчита на своите членки да използват "дипломатически и икономически инструменти", за да ги склонят да ги приемат.

Кикл добави, че ще се използва политиката "на моркова и тоягата", като на такива държави се помогне да укрепят собствените си граници, за да не пропускат толкова мигранти и ще се настоява за сключване на споразумения за реадмисия.

За разлика от австрийския и от германския министър Хорст Зеехофер, които говориха след края на срещата в Инсбрук, Аврамопулос заяви, че миграционна криза в момента няма и че бройките са значително намалели от 1,8 млн души през 2015 г до 200 000 през миналата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Факть преди 5 години
Да бе аз съм некой си църен изфърлил съм си дакументите в некоя ряка и ше ме върнат!Къде?В Лапландия ли при Дед Мороз.Ахам в Италия че аз ше взема следващия влакь и ке се върнем обратно кой ше ме спре.В Африка никой лидер не ги иска тея щото са опасни никой нема ги приеме.С Европа е свършено.Благодаря на турците че си вършат работата.Макар че мигрантите избягват България което е добре.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гранични държави като България поставят като условие, за да започнат да приемат обратно мигрантиБоце пак пи будалка, че няма да ни ги харижат
11
0
 
8
 
! Отговори
Викате ги преди 5 години
После трошите пари да ги изгоните... Нещо никак не е наред тук.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натрапвате не тези пустинни камилари, а като ги бием и ритаме, ни наричате расисти. Защо папата и Ротшилд не си приемат мигранти по домовете, да видим дали ще са толкова гостоприемни след това? В ЕС царува двоен стандарт, лъжа, демагогия, бюрократщина и диктатура. Вън европейските кратуни и пустинните камилари!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал ДжемиловМъжки, Алла директно с тебе ли разговаря, та знаеш каква е и каква не е волята му?Такива дето говорят директно с Всевишния, си ги имаме и в християнството - колкото си щеш.Ама в специализираните лечебни заведения, се случва да настанят в една стая "пророк" на Алла и "пророк" на Иисус, така че ....
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе къде е сега това ООН да види това:"....защото родните държави не приемат обратно гражданите си или пък защото те се укриват от властите...."?То бива лицемерие, ама това вече бие всички рекорди : значи хиляди организации задължават ЕС да приема хора, които родните им държави не искат .
7
9
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До ЦиникНишто такова нама да става Зайчо волята на АЛЛА е друга ей
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо Европейски Съюз го прекръстети на Евро-арабско-африкански.вкарвайте камилите и минаваме на еко транспорт!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пари се потрошиха за да обикалят фрегати из Средиземно море за да спасяват "нещастните човешки същества". Добре да ги спасяват. Да откажеш помощ на човек в морето е престъпление. Но защо ги водеха в Европа а не ги връщаха там от където са тръгнали. Нямали някой да поеме някаква отговорност.
4
1
 
8
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 2Не че има и "екстрадАция", но и това си го изстрадахме, докато в публичното пространство колебливо се промъкна "екстрадицията".
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщат се към старите европейски идеи за концлагери. Приказките за свободно движение на хора и спасяване от диктаторски режими бяха само за излъчване по Дойче Веле, Свободна Европа и ББС Лондон. Трябват им диктатори, които да спират имигрантите и да са лошите, а Запада отново да бъде свободен да излъчва фалшива пропаганда и да бъде фалшиво гостоприемен.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С голямо извинение към сайта:Няма дума "репатрация". Казва се "репатриране" (repatriation), от думата патрия родина.А, "репатрация", както сте написали, трябва да идва от думата "патра", т.е. кривокрак.Има малка разлика. Ама, като сте тръгнали да "обогатявате" българския ...
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е зло което трява да се унищожи ако не изчезне ЕС като съюз европейските народи ще изчезнат.