Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?

Тръмп и останалите лидери в алианса искат да теглят в различни посоки
12 юли 2018 17:30, Елка Василева
100
Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?
Снимка: архив, Reuters

Когато лидерите на НАТО се срещнат в Брюксел тази седмица, всички погледи ще бъдат вперени в Доналд Тръмп и исканията му европейските държави да плащат повече за отбрана. Истината обаче е, че за да бъде запазен съюзът ефективен - или дори жив - ще е нужно много повече от намирането на допълнителни средства или успокояването на американския президент, пише Ройтерс.

В много отношения НАТО, която става на 70 догодина, намери ново предназначение и ефективност със завръщането на Русия като заплаха. Откакто Москва анексира Крим през 2014 г., организацията с 29 държави членки значително увеличи ученията и разполагането на военни по северния и източния си фланг. Въпреки оплакванията на Тръмп повечето държави членки са увеличили военните си разходи - независимо че малко от тях достигат целта да отделят най-малко два процента от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана.

В същото време обаче избирането на Тръмп причини криза от почти екзистенциален характер. Очакванията за срещата на върха в Брюксел рядко са били по-ниски - всъщност, лидерите на НАТО вероятно ще се радват на всичко, различно от катастрофа. В реч от миналата година президентът на САЩ ги разкритикува безпощадно и не потвърди изрично Член 5, клаузата за взаимна защита на алианса. След като търговските и други различия взеха връх миналия месец на срещата на Г-7 в Канада, мнозина очакват срещата на НАТО да е още по-злополучна.

Справянето с неблагоприятните дипломатически последици от това, което ще се случи през следващите няколко дни - включително срещата на Тръмп на 16 юли с руския президент Владимир Путин във Финландия - ще бъде важно, ако НАТО иска да предотврати задълбочаване на кризата. По тази причина настоява за инвестиции и сътрудничество във военната сфера с основните европейски държави, най-вече Германия. За да се защити наистина обаче, алиансът трябва да направи значително повече, за да изгради своята устойчивост, гъвкавост и способност да се справя с предвизвикателствата пред националната сигурност, по-сложни от всичко, за което първоначално е бил замислен.

Новината от края на миналата седмица, че британка е починала от излагане на същото нервнопаралитическо вещество, използвано при предполагаемия опит за убийство срещу бивш руски двоен агент в английския град Солсбъри, напомня точно колко неортодоксални могат да бъдат някои от тези заплахи. Също като кибератака или предполагаема намеса на Москва в избори, отравянето в Солсбъри не попада в категорията на конвенционално военно нападение, което би задействало клаузата за самоотбрана.

Все повече надделява мнението, че сега организацията се нуждае от "Член 5а", който държавите да могат да задействат, когато се изправят срещу такава нетрадиционна атака. Подобна стъпка би изпратила сигнал на Москва, че Западът сериозно се противопоставя на такива действия.

Финансовите санкции срещу свързани с Кремъл инвестиции в западните държави вече предлагат вариант за отговор за правителствата от НАТО. Засега тези действия са очевидно индивидуални и един по-координиран подход би донесъл ясни ползи.

Същото се отнася и за сътрудничеството в отбраната, по-специално командването и контрола. От 2014 г. насам НАТО свърши добра работа, координирайки редица големи учения и разполагания на сили, по-конкретно чрез изнесеното напред присъствие в балтийските страни и Полша, съставено предимно от американски, британски, френски, германски и канадски военни. Истината обаче е, че в случай на евентуална атака алиансът ще има нужда от много по-координирана командна структура от съществуващата в момента.

По време на Студената война върховният главнокомандващ на силите на съюзниците в Европа - който винаги е бил също шеф на Европейското командване на САЩ и американският офицер с най-висок ранг на континента - имаше много повече директна власт да командва войските на алианса. Впоследствие отделните държави успяха да изкопчат обратно много по-голямо право на вето върху това как се използват техните войници. При всеки евентуален конфликт това би могло да създаде хаос, а изграждането на по-централизирана командна структура би изпратила ясен сигнал на Москва, че НАТО възприема сериозно възпирането.

Същият ефект би имало и засилването на по-широката отбранителна инфраструктура на континента. В процеса на подготовка преди срещата на върха на НАТО Великобритания намекна, че Германия трябва да укрепи мостовете си и да адаптира своята жп инфраструктура, за да се улесни придвижването на войски и бойна техника. Неотдавнашните учения на НАТО вече се фокусираха сериозно върху бързото придвижване на значителни групи войници и оръжие, и всяка действие, което улеснява този процес, отново би изпратило сигнал на Москва.

Предвид продължаващите опити на Русия за дезинформация и политическо манипулиране може би имало смисъл и да се създаде централен хъб за много по-последователни стратегически послания от алианса. НАТО вече разполага с център за усъвършенстване на способностите за стратегически комуникации в Латвия, но той по същество е по-скоро мозъчен тръст, отколкото единен център, координиращ останалите страни. Подобен орган би могъл да работил редом със съществуващите европейски и други усилия, и за проследяване, и за неутрализиране на действията на Русия, както и за координиране на комуникациите при учения или кризи по много по-осезаем начин.

В крайна сметка обаче, както доказа Тръмп, най-голямата опасност пред алианса се крие във вътрешната политика на неговите отделни страни членки. Ако Европа и Северна Америка не могат да постигнат политически консенсус и продължат да следват все по-ексцентрични политики и политици - със или без руско подмолно насърчаване - запазването на единството на алианса ще става все по-трудно.

Това, в много отношения, ще бъде най-важният тест тази седмица.

Фактът, че Тръмп и останалите лидери желаят да теглят в различни посоки, е безспорен. Въпросът обаче е дали въпреки това могат да намерят обща кауза, за да защитават система от припокриващи се ценности. Ако не могат, тогава НАТО ще се разпадне - и западните държави ще трябва да се изправят пред едно вече несигурно бъдеще, лишени от единния фронт и структура, която ги защитаваше в продължение на 70 години.
 

/БТА/
 


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези организации са създадени от нацисти и работят срещу гражданите си и срещу държавите си,трябва да се създаде една нова европейска армия само под ЕС и единствено от ЕС държави,а всичките кадри наследници на нацистите и нацистки организации да се премахнат.
NATO's Secret Armies (2009)
https://youtube/watch?v=k83L3I6Z35w
72
0
 
6
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 8 месеца
Ятака браво,молодец.Точно това пропагандираме и ние другарите на народните маси.С такива като теб България ще пребъде под крилото на братска Русия и дай боже пак СССР.Палци горе!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Стигнах до извода, че политиката е твърде сериозна материя, за да бъде оставена на политиците"
Шарл де Гол
70
1
 
7
 
! Отговори
ятака преди 8 месеца
До 5 години най много ЕС и НАТо ще се разднат, прогнилят западен капитализъм ще крахне и Путин ще възстанови доброто старо братско СССР!
Руския език ще стане отново задължителен в училище и децата ни гордо ще носят червени пионерски връзки на организирани манифистации!
Демокрация и благоденствие на обществото ще ми искате! *** в мъки свободомислещи нехранимайковци, дните ви са преброени!
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прочетете за акциите на Гладио и НАТО и други подобни в интернет,ще видите,че те не обслужват нито европейските,нито американските интереси или граждани,напротив - работят срещу тях!
Вижте примера с Гърция и черните полковници,загубата на гръцки територии,вижте и сега какво се случва!
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От политическа гледна точка НАТО е в руини.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо и е на Европа армия. кой ще я напада, какво има в Европа? Да не би Азия, Африка, Южна Америка да са тръгнали да си правят армии?
66
1
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Не само че може, но НАТО няма да доживее до своята 80 годишнина. След предстоящото убийство на Тръмп в света ще настане хаос, а в САЩ терор който ще разпадне НАТО.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На кой му пука вече за НАТО, ако иска да оцелява, ако иска да се разпада.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тайната армия се смята за отговорна за редица атентати, политически
убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н., при които загиват и
мирни граждани на страните, участващи и подкрепящи тайната структура.
Акциите са „разчетени” така, че вината за извършените престъпления да
бъде приписана на левите движения. Провеждат се под прякото ръководство
на секретната комисия на НАТО.
Последното известно документирано заседание на комисията е от 23 – 24 октомври 1990 г. в Брюксел.
Ето линка - https://arhiv.marica.bg/%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BE%
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не щем НАТО,искаме европейска армия,с европейски лидери и никакви страни извън ЕС в тази организация.
Смята се, че турската терористична организация „Сивите вълци”, чийто
представител Али Агджа извърши покушението срещу папа Йоан Павел Втори,
също е част от мрежата.
Отделните клетки са действали самостоятелно, без да знаят за
съществуването на другите, което е предпазило мрежата от разкритие в
продължение на десетилетия.
Тайната армия се смята за отговорна за редица атентати, политически
убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н., при които загиват и
мирни граждани на стра
62
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС има мноого по голяма нужда от НАТО, отколкото САЩ. Така, че да отварят кесиите и да плащат. Руската *** само чака да се разпадне НАТО и да посети някои малки европейски държави със своите известни зелени човечета без отличителни знаци. България е една от тях и от опит знаем по възрастните, че където е стъпил пияния мръсен руски ботуш всичко изпада в застой, заспива като спящата красавица за 100 години.
61
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 8 месеца
Нищо му няма нато колко е страх от путин дано да се разпадне скоро
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Говори се,че Гладио е намесно и в сриването на кулите и в много други неща.
С убийството на генерал Дьо Гол,Европа губи независимостта си.И днес се връщаме отново на идеите на генерал Дьо Гол - Европа на нациите,а не на бюрократите.
59
0
 
3
 
! Отговори
от уикипедия преди 8 месеца
По-известни акции, приписвани на Гладио
Военния преврат от в 1967 г., довел на власт в Гърция „Черните полковници“.
Опити за покушение срещу френския президент Шарл дьо Гол.
Четирите бомбени взрива през декември 1969 г. на пиаца Фонтана в Милано и в Рим(общо в Италия в такива атентати от 1969 до 1984 загиват над 200 души и са ранените над 600)
Приписва се намеса на мрежата в убийството на Алдо Моро сложило край на т.н. „исторически компромис“ за поделяне на властта, сключен между Християндемокра
58
8
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 8 месеца
До Анонимен

Аз съм за европейска армия,а ти си говори каквото искаш,не виждам полза от НАТО,те не работят в интерес на Европа,нито защитават европейсите граждани
............................

Това вече е нещо друго! Аз също съм за европейска армия която да работи в синхрон с НАТО ! Но дори и европейска армия да имаме без пари няма да стане нищо , трябва да се отделят пари, а както виждам бай Ганьо рубладжията не иска да отделя дори и 2 % , а когато хранехме СССР Ганьо рубладжията отделяше 12 %
57
1
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 8 месеца
Нещата са прости.
САЩ просто печата долари (докато кулата външен дълг още не се е срутила) и с тях купува собственото си оръжие,което е 90% от натовското.
А ние,Европейците-ще плащаме с кръв и пот за същото,американско оръжие.
Е,в замяна САЩ ще ни пази от себе си.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До привет от Германия

Аз съм за европейска армия,а ти си говори каквото искаш,не виждам полза от НАТО,те не работят в интерес на Европа,нито защитават европейсите граждани.
55
1
 
14
 
! Отговори
не може да бъде преди 8 месеца
Тази статия е пример за извратено мислене и лицемерна и лъжлива представа за задачите на НАТО.НАТО е създадено за да обслужва интересите на САЩ,както и това да бъде опонент на Варшавският договор.От това сега произлизат най-различни конфликти на интереси в самото НАТО.НАТО сега обявява Русия за най-голямата заплаха,ерго трябва да се готвим за война с Русия!?Но войните в Афганистан,Ирак,Либия и Сирия показаха за какво става дума!Нищо лично,просто интереси на големия американски бизнес!
54
6
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 8 месеца
До Анонимен

Ами тогава за какво европейците им плащаме,ако не са полезни за европейските държави?Щом им плащат,ще работят,просто е.Дали е бежанска криза или нещо друго,няма значение,трябва да си изработят заплатите
.................

Виждал съм много глупави българи ,но ти чупиш тъпомера !
Все едно да кажеш ,че лекар трябва да започне да мие тоалетните в болницата за да си изработи заплатата ! Пак ще ти го напиш ,но с големи букви и дано този път разбереш - НАТО НЕ Е ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ И КПП