Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?

Тръмп и останалите лидери в алианса искат да теглят в различни посоки
12 юли 2018 17:30, Елка Василева
100
Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?
Снимка: архив, Reuters

Когато лидерите на НАТО се срещнат в Брюксел тази седмица, всички погледи ще бъдат вперени в Доналд Тръмп и исканията му европейските държави да плащат повече за отбрана. Истината обаче е, че за да бъде запазен съюзът ефективен - или дори жив - ще е нужно много повече от намирането на допълнителни средства или успокояването на американския президент, пише Ройтерс.

В много отношения НАТО, която става на 70 догодина, намери ново предназначение и ефективност със завръщането на Русия като заплаха. Откакто Москва анексира Крим през 2014 г., организацията с 29 държави членки значително увеличи ученията и разполагането на военни по северния и източния си фланг. Въпреки оплакванията на Тръмп повечето държави членки са увеличили военните си разходи - независимо че малко от тях достигат целта да отделят най-малко два процента от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана.

В същото време обаче избирането на Тръмп причини криза от почти екзистенциален характер. Очакванията за срещата на върха в Брюксел рядко са били по-ниски - всъщност, лидерите на НАТО вероятно ще се радват на всичко, различно от катастрофа. В реч от миналата година президентът на САЩ ги разкритикува безпощадно и не потвърди изрично Член 5, клаузата за взаимна защита на алианса. След като търговските и други различия взеха връх миналия месец на срещата на Г-7 в Канада, мнозина очакват срещата на НАТО да е още по-злополучна.

Справянето с неблагоприятните дипломатически последици от това, което ще се случи през следващите няколко дни - включително срещата на Тръмп на 16 юли с руския президент Владимир Путин във Финландия - ще бъде важно, ако НАТО иска да предотврати задълбочаване на кризата. По тази причина настоява за инвестиции и сътрудничество във военната сфера с основните европейски държави, най-вече Германия. За да се защити наистина обаче, алиансът трябва да направи значително повече, за да изгради своята устойчивост, гъвкавост и способност да се справя с предвизвикателствата пред националната сигурност, по-сложни от всичко, за което първоначално е бил замислен.

Новината от края на миналата седмица, че британка е починала от излагане на същото нервнопаралитическо вещество, използвано при предполагаемия опит за убийство срещу бивш руски двоен агент в английския град Солсбъри, напомня точно колко неортодоксални могат да бъдат някои от тези заплахи. Също като кибератака или предполагаема намеса на Москва в избори, отравянето в Солсбъри не попада в категорията на конвенционално военно нападение, което би задействало клаузата за самоотбрана.

Все повече надделява мнението, че сега организацията се нуждае от "Член 5а", който държавите да могат да задействат, когато се изправят срещу такава нетрадиционна атака. Подобна стъпка би изпратила сигнал на Москва, че Западът сериозно се противопоставя на такива действия.

Финансовите санкции срещу свързани с Кремъл инвестиции в западните държави вече предлагат вариант за отговор за правителствата от НАТО. Засега тези действия са очевидно индивидуални и един по-координиран подход би донесъл ясни ползи.

Същото се отнася и за сътрудничеството в отбраната, по-специално командването и контрола. От 2014 г. насам НАТО свърши добра работа, координирайки редица големи учения и разполагания на сили, по-конкретно чрез изнесеното напред присъствие в балтийските страни и Полша, съставено предимно от американски, британски, френски, германски и канадски военни. Истината обаче е, че в случай на евентуална атака алиансът ще има нужда от много по-координирана командна структура от съществуващата в момента.

По време на Студената война върховният главнокомандващ на силите на съюзниците в Европа - който винаги е бил също шеф на Европейското командване на САЩ и американският офицер с най-висок ранг на континента - имаше много повече директна власт да командва войските на алианса. Впоследствие отделните държави успяха да изкопчат обратно много по-голямо право на вето върху това как се използват техните войници. При всеки евентуален конфликт това би могло да създаде хаос, а изграждането на по-централизирана командна структура би изпратила ясен сигнал на Москва, че НАТО възприема сериозно възпирането.

Същият ефект би имало и засилването на по-широката отбранителна инфраструктура на континента. В процеса на подготовка преди срещата на върха на НАТО Великобритания намекна, че Германия трябва да укрепи мостовете си и да адаптира своята жп инфраструктура, за да се улесни придвижването на войски и бойна техника. Неотдавнашните учения на НАТО вече се фокусираха сериозно върху бързото придвижване на значителни групи войници и оръжие, и всяка действие, което улеснява този процес, отново би изпратило сигнал на Москва.

Предвид продължаващите опити на Русия за дезинформация и политическо манипулиране може би имало смисъл и да се създаде централен хъб за много по-последователни стратегически послания от алианса. НАТО вече разполага с център за усъвършенстване на способностите за стратегически комуникации в Латвия, но той по същество е по-скоро мозъчен тръст, отколкото единен център, координиращ останалите страни. Подобен орган би могъл да работил редом със съществуващите европейски и други усилия, и за проследяване, и за неутрализиране на действията на Русия, както и за координиране на комуникациите при учения или кризи по много по-осезаем начин.

В крайна сметка обаче, както доказа Тръмп, най-голямата опасност пред алианса се крие във вътрешната политика на неговите отделни страни членки. Ако Европа и Северна Америка не могат да постигнат политически консенсус и продължат да следват все по-ексцентрични политики и политици - със или без руско подмолно насърчаване - запазването на единството на алианса ще става все по-трудно.

Това, в много отношения, ще бъде най-важният тест тази седмица.

Фактът, че Тръмп и останалите лидери желаят да теглят в различни посоки, е безспорен. Въпросът обаче е дали въпреки това могат да намерят обща кауза, за да защитават система от припокриващи се ценности. Ако не могат, тогава НАТО ще се разпадне - и западните държави ще трябва да се изправят пред едно вече несигурно бъдеще, лишени от единния фронт и структура, която ги защитаваше в продължение на 70 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете за акциите на Гладио и НАТО и други подобни в интернет,ще видите,че те не обслужват нито европейските,нито американските интереси или граждани,напротив - работят срещу тях!Вижте примера с Гърция и черните полковници,загубата на гръцки територии,вижте и сега какво се случва!
63
1
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Не само че може, но НАТО няма да доживее до своята 80 годишнина. След предстоящото убийство на Тръмп в света ще настане хаос, а в САЩ терор който ще разпадне НАТО.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тайната армия се смята за отговорна за редица атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н., при които загиват и мирни граждани на страните, участващи и подкрепящи тайната структура.Акциите са разчетени така, че вината за извършените престъпления да бъде приписана на левите движения. Провеждат се под прякото ръководство на секретната комисия на НАТО.Последното известно документирано заседание на комисията е от 23 24 октомври 1990 г. в Брюксел.Ето линка - https://arhiv.marica.bg/%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BE%
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не щем НАТО,искаме европейска армия,с европейски лидери и никакви страни извън ЕС в тази организация.Смята се, че турската терористична организация Сивите вълци, чийто представител Али Агджа извърши покушението срещу папа Йоан Павел Втори, също е част от мрежата.Отделните клетки са действали самостоятелно, без да знаят за съществуването на другите, което е предпазило мрежата от разкритие в продължение на десетилетия.Тайната армия се смята за отговорна за редица атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н., при които загиват и мирни граждани на стра
60
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС има мноого по голяма нужда от НАТО, отколкото САЩ. Така, че да отварят кесиите и да плащат. Руската *** само чака да се разпадне НАТО и да посети някои малки европейски държави със своите известни зелени човечета без отличителни знаци. България е една от тях и от опит знаем по възрастните, че където е стъпил пияния мръсен руски ботуш всичко изпада в застой, заспива като спящата красавица за 100 години.
59
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 5 години
Нищо му няма нато колко е страх от путин дано да се разпадне скоро
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говори се,че Гладио е намесно и в сриването на кулите и в много други неща.С убийството на генерал Дьо Гол,Европа губи независимостта си.И днес се връщаме отново на идеите на генерал Дьо Гол - Европа на нациите,а не на бюрократите.
57
0
 
3
 
! Отговори
от уикипедия преди 5 години
По-известни акции, приписвани на ГладиоВоенния преврат от в 1967 г., довел на власт в Гърция Черните полковници.Опити за покушение срещу френския президент Шарл дьо Гол.Четирите бомбени взрива през декември 1969 г. на пиаца Фонтана в Милано и в Рим(общо в Италия в такива атентати от 1969 до 1984 загиват над 200 души и са ранените над 600)Приписва се намеса на мрежата в убийството на Алдо Моро сложило край на т.н. исторически компромис за поделяне на властта, сключен между Християндемокра
56
8
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАз съм за европейска армия,а ти си говори каквото искаш,не виждам полза от НАТО,те не работят в интерес на Европа,нито защитават европейсите граждани............................Това вече е нещо друго! Аз също съм за европейска армия която да работи в синхрон с НАТО ! Но дори и европейска армия да имаме без пари няма да стане нищо , трябва да се отделят пари, а както виждам бай *** рубладжията не иска да отделя дори и 2 % , а когато хранехме СССР *** рубладжията отделяше 12 %
55
1
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Нещата са прости.САЩ просто печата долари (докато кулата външен дълг още не се е срутила) и с тях купува собственото си оръжие,което е 90% от натовското.А ние,Европейците-ще плащаме с кръв и пот за същото,американско оръжие.Е,в замяна САЩ ще ни пази от себе си.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияАз съм за европейска армия,а ти си говори каквото искаш,не виждам полза от НАТО,те не работят в интерес на Европа,нито защитават европейсите граждани.
53
1
 
14
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Тази статия е пример за извратено мислене и лицемерна и лъжлива представа за задачите на НАТО.НАТО е създадено за да обслужва интересите на САЩ,както и това да бъде опонент на Варшавският договор.От това сега произлизат най-различни конфликти на интереси в самото НАТО.НАТО сега обявява Русия за най-голямата заплаха,ерго трябва да се готвим за война с Русия!?Но войните в Афганистан,Ирак,Либия и Сирия показаха за какво става дума!Нищо лично,просто интереси на големия американски бизнес!
52
6
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАми тогава за какво европейците им плащаме,ако не са полезни за европейските държави?Щом им плащат,ще работят,просто е.Дали е бежанска криза или нещо друго,няма значение,трябва да си изработят заплатите.................Виждал съм много глупави българи ,но ти чупиш *** ! Все едно да кажеш ,че лекар трябва да започне да мие тоалетните в болницата за да си изработи заплатата ! Пак ще ти го напиш ,но с големи букви и дано този път разбереш - НАТО НЕ Е ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ И КПП
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияДа те питам например с какво НАТО допринесе в кървавата военна хунта в Гърция?Имах съученик в гимназията,чийто родители бяха избягали от този ужас и нацизъм.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте сладуриии! Муцинка на теб, муцинка и на теб! Аз съм Готие Дестенай, мъжката съпруга на люксембургския премиер Ксавие Бетел. Искам да ви кажа, че тук на гей парада в централата на НАТО сме се събрали топ коафьори, дизайнери и няколко срамуващи се от нестрандартната си сексуалност униформени момчета, но като цяло обстановката е просто шик! Объждаме как да се противопоставим на руските грубовати мъжаги и стигнахме до единодушие, че трябва да вдигнем бюджета за конфекция и бюти процедури.
49
1
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
През 90-те в България имаше едни такива фирми, дето те пазят срещу заплащане, въпреки, че ти не искаш да те пазят. И като ги питаш от какво те пазят, ти казват, че те пазят от едни такива - същите като тях, ама по-лоши. И, ако им кажеш, че не искаш да им плащаш за да те пазят, първо ти вдигат цените, а после идват с бухалките и те пребиват.Та и тази международна охрана ми звучи по подобен начин. За сега сме само на нивото с повишаване на цените - от 2 на 4%...
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияАми тогава за какво европейците им плащаме,ако не са полезни за европейските държави?Щом им плащат,ще работят,просто е.Дали е бежанска криза или нещо друго,няма значение,трябва да си изработят заплатите и пазят населението,което им плаща,вместо да работят срещу населението и се чудят какви трикове да измислят,за да си запазят местата и дебелите заплати,без да вършат нищо.Да не говорим,че вършат много неща против гражданите,които ги хранят.
47
1
 
10
 
! Отговори
бостанско плашило преди 5 години
Голямата трагедия на Доналд Тръмп е, че вече никой не го е страх от него! Оръжията му се оказаха пълен ***. От 103 ракети в Сирия, 71 бяха свалени, 10 паднаха без да се взривят. Санкциите му бият предимно по интересите на васалите му. Освен да лъже, друго не му остана. И да плаши гаргите.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин няма шанс срешу успешното европредседателство.
45
8
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименИ какво правят тези търтеи с високи заплати?Какво?Щом с една бежанска криза не отидоха да се справят?За какво им плащат?.....................Абе девойко млада , не разбираш от военна музика ! НАТО не е гранична полиция или КПП ! Този алианс е създаден за съвсем други неща ,които не ги разбираш ! Не стига ,че и 2 % не отделяте за НАТО , а сте и нагли НАТО да ви пазил границите от бежанци ?!