Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?

Тръмп и останалите лидери в алианса искат да теглят в различни посоки
12 юли 2018 17:30, Елка Василева
100
Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?
Снимка: архив, Reuters

Когато лидерите на НАТО се срещнат в Брюксел тази седмица, всички погледи ще бъдат вперени в Доналд Тръмп и исканията му европейските държави да плащат повече за отбрана. Истината обаче е, че за да бъде запазен съюзът ефективен - или дори жив - ще е нужно много повече от намирането на допълнителни средства или успокояването на американския президент, пише Ройтерс.

В много отношения НАТО, която става на 70 догодина, намери ново предназначение и ефективност със завръщането на Русия като заплаха. Откакто Москва анексира Крим през 2014 г., организацията с 29 държави членки значително увеличи ученията и разполагането на военни по северния и източния си фланг. Въпреки оплакванията на Тръмп повечето държави членки са увеличили военните си разходи - независимо че малко от тях достигат целта да отделят най-малко два процента от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана.

В същото време обаче избирането на Тръмп причини криза от почти екзистенциален характер. Очакванията за срещата на върха в Брюксел рядко са били по-ниски - всъщност, лидерите на НАТО вероятно ще се радват на всичко, различно от катастрофа. В реч от миналата година президентът на САЩ ги разкритикува безпощадно и не потвърди изрично Член 5, клаузата за взаимна защита на алианса. След като търговските и други различия взеха връх миналия месец на срещата на Г-7 в Канада, мнозина очакват срещата на НАТО да е още по-злополучна.

Справянето с неблагоприятните дипломатически последици от това, което ще се случи през следващите няколко дни - включително срещата на Тръмп на 16 юли с руския президент Владимир Путин във Финландия - ще бъде важно, ако НАТО иска да предотврати задълбочаване на кризата. По тази причина настоява за инвестиции и сътрудничество във военната сфера с основните европейски държави, най-вече Германия. За да се защити наистина обаче, алиансът трябва да направи значително повече, за да изгради своята устойчивост, гъвкавост и способност да се справя с предвизвикателствата пред националната сигурност, по-сложни от всичко, за което първоначално е бил замислен.

Новината от края на миналата седмица, че британка е починала от излагане на същото нервнопаралитическо вещество, използвано при предполагаемия опит за убийство срещу бивш руски двоен агент в английския град Солсбъри, напомня точно колко неортодоксални могат да бъдат някои от тези заплахи. Също като кибератака или предполагаема намеса на Москва в избори, отравянето в Солсбъри не попада в категорията на конвенционално военно нападение, което би задействало клаузата за самоотбрана.

Все повече надделява мнението, че сега организацията се нуждае от "Член 5а", който държавите да могат да задействат, когато се изправят срещу такава нетрадиционна атака. Подобна стъпка би изпратила сигнал на Москва, че Западът сериозно се противопоставя на такива действия.

Финансовите санкции срещу свързани с Кремъл инвестиции в западните държави вече предлагат вариант за отговор за правителствата от НАТО. Засега тези действия са очевидно индивидуални и един по-координиран подход би донесъл ясни ползи.

Същото се отнася и за сътрудничеството в отбраната, по-специално командването и контрола. От 2014 г. насам НАТО свърши добра работа, координирайки редица големи учения и разполагания на сили, по-конкретно чрез изнесеното напред присъствие в балтийските страни и Полша, съставено предимно от американски, британски, френски, германски и канадски военни. Истината обаче е, че в случай на евентуална атака алиансът ще има нужда от много по-координирана командна структура от съществуващата в момента.

По време на Студената война върховният главнокомандващ на силите на съюзниците в Европа - който винаги е бил също шеф на Европейското командване на САЩ и американският офицер с най-висок ранг на континента - имаше много повече директна власт да командва войските на алианса. Впоследствие отделните държави успяха да изкопчат обратно много по-голямо право на вето върху това как се използват техните войници. При всеки евентуален конфликт това би могло да създаде хаос, а изграждането на по-централизирана командна структура би изпратила ясен сигнал на Москва, че НАТО възприема сериозно възпирането.

Същият ефект би имало и засилването на по-широката отбранителна инфраструктура на континента. В процеса на подготовка преди срещата на върха на НАТО Великобритания намекна, че Германия трябва да укрепи мостовете си и да адаптира своята жп инфраструктура, за да се улесни придвижването на войски и бойна техника. Неотдавнашните учения на НАТО вече се фокусираха сериозно върху бързото придвижване на значителни групи войници и оръжие, и всяка действие, което улеснява този процес, отново би изпратило сигнал на Москва.

Предвид продължаващите опити на Русия за дезинформация и политическо манипулиране може би имало смисъл и да се създаде централен хъб за много по-последователни стратегически послания от алианса. НАТО вече разполага с център за усъвършенстване на способностите за стратегически комуникации в Латвия, но той по същество е по-скоро мозъчен тръст, отколкото единен център, координиращ останалите страни. Подобен орган би могъл да работил редом със съществуващите европейски и други усилия, и за проследяване, и за неутрализиране на действията на Русия, както и за координиране на комуникациите при учения или кризи по много по-осезаем начин.

В крайна сметка обаче, както доказа Тръмп, най-голямата опасност пред алианса се крие във вътрешната политика на неговите отделни страни членки. Ако Европа и Северна Америка не могат да постигнат политически консенсус и продължат да следват все по-ексцентрични политики и политици - със или без руско подмолно насърчаване - запазването на единството на алианса ще става все по-трудно.

Това, в много отношения, ще бъде най-важният тест тази седмица.

Фактът, че Тръмп и останалите лидери желаят да теглят в различни посоки, е безспорен. Въпросът обаче е дали въпреки това могат да намерят обща кауза, за да защитават система от припокриващи се ценности. Ако не могат, тогава НАТО ще се разпадне - и западните държави ще трябва да се изправят пред едно вече несигурно бъдеще, лишени от единния фронт и структура, която ги защитаваше в продължение на 70 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В този си вид НАТО носи ползи САМО за САЩ и вреди за Европа.А какво дава на нас НАТО?Ами само и единствено гаранции,че САЩ няма да ни бомбардират ако им скимне-нищо повече.Турската заплаха си остава точно толкова голяма,колкото и преди.Впрочем,още при влизането ни в НАТО САЩ категорично отказаха да дадат каквито и да е гаранции срещу турска агресия!Явно за тях сме съюзник трета категория(за пожертване).
23
16
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До пари на вятъраЗащо НАТО не защити Европа от нахлуващите бежанци,защо сега не помага по границите,за какво ние тази скъпа и тромава организация???...................................Парите не са на вятъра , акъла ти е на вятъра ! Ти да не си мислиш ,че НАТО е гранични войски или КПП ?!
22
0
 
11
 
! Отговори
Парата владее света! преди 5 години
Ако НАТО и Варшавският договор бяха дали своите бюджети за селскостопанска техника, инфраструктура, медицина, образование, култура, наука, здравеопазване и т.н. вместо за автомати, патрони, танкове, ядрени бомби, гаубици и т.н. Сега сигурно щяхме имаме летящи коли и най-вероятно щяхме да живеем по 150 години. А Африка щеше да е градината на света, а не пустинята.... Ама мечтите са безплатни...
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така въпроса не е точен.Първо избора на Тръмп е различен на избора с Путин.Двете системи са различни.НАТО НЕ МОЖЕЛИ , А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ И ДА СЕ РАЗШИРИ НА ИЗТОК.В Русия военно, политически, социално, финансово Е непредсказуема.
20
1
 
2
 
! Отговори
май даааа преди 5 години
До пари на вятъраДа лъже и създава напрежение за да съществува,НАТО има нужда от силна Русия.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да има НАТО,но не в този вид,предпочитам европейска армия,която да работи в полза на европейските интереси и граждани.НАТО често работи против собствените си граждани,които плащат от данъците си за НАТО.Естествено натовците ще измислят всякакви трикове и конфликти ,за да получават големи заплати и продължат да съществуват,но европейска армия е по-добрия вариант.Как натовците решиха проблема с бежанската вълна например?Никак!Е,за какво им плащат тогава?
18
0
 
8
 
! Отговори
пари на вятъра преди 5 години
Защо НАТО не защити Европа от нахлуващите бежанци,защо сега не помага по границите,за какво ние тази скъпа и тромава организация???
17
1
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Стига сте заблуждавали хората с този Тръмп бе ! Тръмп да не всемогъщ ?! Конгресът на САЩ има механизми чрез които може да го отстрани когато Тръмп стане неудобен и вреден ! Американският конгрес да не го помислихте за турски меджлис ,който е безсилен пред Ердоган и по никакъв начин не може да го свали от власт ! Америка не е турска *** и никой няма еднолична власт !
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че им е Русия под ръка. Направо късмет.Иначе няма да има за какво да крънкат пари. А това е най-важното.
15
0
 
14
 
! Отговори
никаква полза преди 5 години
НАТО харчи огромни средства за да дразни Русия и да лъже хората за някаква заплаха но няма спечелена мисия....
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо на първо, Тръмп не само вметна, че трябвало да си увеличим бюджета в рамките на НАТО на 2%, ами и след това трябвало да го вдигнем на 4% от БВП. Би трябвало да ви е ясно, че става въпрос за милиарди годишен разход от държавния бюдет... В МИРНО ВРЕМЕ! Отделно от това трябвало да си разкараме цялото съветско въоръжение и да го заменим с ново, където цифрата на милиардите лети здраво нагоре. Говорим си за абсурдни цифри, които меко казано обезсмислят членството в такава организация.
13
12
 
2
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Демокрацията затова е жива, защото един човек не може да и надделее. Тръмп само плямпа, но нищо не решава. Путин решава, защото там няма демокрация. НАТО ще оцелее, Тръмп ще залезе , а Путин ще бъде проклет...........
12
0
 
15
 
! Отговори
факт преди 5 години
НАТО съществува в нарушение на ДОБСЕ,който регламентира закриването на военните блокове,изтока ги закри но запада не!
11
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До баба марааз па си мислех че като членка на оста ни върнаха част от добруджа, и ако не беха съвместните усилия на гошо тарабата и тито, да си имаме и излаз на бяло море. айде по полека с заключенията че ше разтегнеш
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мараНяма да живееш в мир до 2050г света ще е 10 млрд човека ще има войни за вода не за петрол и бензин.
9
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименонанимен, нато е съюз на страните -победителки в 2 св. война. държави като наща целта им е да имат бази, за да прибира некой комисион за екскурзиите на натовските войници, да се правят че отчитат дейност да им дават пари за крадене и да се надяват като турците, че хилядите подменени самолети на големите братя ще ни бъдат дадени, за да се возиме(съответно ще бъдат изписани пари, като все едно сме ги купили нови). ние, не сме нато. балканците сме еничари.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?"Като чух исканията на Тръмп за вноските ни в НАТО- първо да ги вдигнем на 1 милиард годишно, после на 2 милиарда, както и да си изхвърлим цялото въоръжение (щото било съветско) и да пръснем още няколко стотин милиарда за ново, май е по-добре НАТО да не оцелее. Нека да разгледаме проекта "Обща европейска армия" и да разгледаме възможностите за въоръжаване с оръжия европейско производство.
7
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
не забравяите че бяхме вкарани в нато и ес без референдум което е фатално такапрез 1939 ни вкараха в оста рим берлин токио резултатьт го знаете 111 000 кв кми 7 милиона и сега ще искаме обещетения това няма да стане никога не желая да умирам заради печалбите на впк на сащ на мен русия не ми е враг искамда живея в мир и дружба с всички
6
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО ще стане много по мощно.След Тръмп.И след Путин.
5
9
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
предполагам няма нужда да се припомнят десетките фейлове при изстрелване на с400, оня *** дето запали огън в бтр-82 за да се сгрее и направи на пърленка чисто нова машина, танковете т-90 затънали до люковете в кал, щото кемафа отишъл за бира, и разбира се, подводната част на военнокосмическите сили със су-30 и миг 29 палубни версии в състава си. не е ясно кой ще оцелява.