Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?

Тръмп и останалите лидери в алианса искат да теглят в различни посоки
12 юли 2018 17:30, Елка Василева
100
Може ли НАТО да оцелее след Тръмп и Путин?
Снимка: архив, Reuters

Когато лидерите на НАТО се срещнат в Брюксел тази седмица, всички погледи ще бъдат вперени в Доналд Тръмп и исканията му европейските държави да плащат повече за отбрана. Истината обаче е, че за да бъде запазен съюзът ефективен - или дори жив - ще е нужно много повече от намирането на допълнителни средства или успокояването на американския президент, пише Ройтерс.

В много отношения НАТО, която става на 70 догодина, намери ново предназначение и ефективност със завръщането на Русия като заплаха. Откакто Москва анексира Крим през 2014 г., организацията с 29 държави членки значително увеличи ученията и разполагането на военни по северния и източния си фланг. Въпреки оплакванията на Тръмп повечето държави членки са увеличили военните си разходи - независимо че малко от тях достигат целта да отделят най-малко два процента от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана.

В същото време обаче избирането на Тръмп причини криза от почти екзистенциален характер. Очакванията за срещата на върха в Брюксел рядко са били по-ниски - всъщност, лидерите на НАТО вероятно ще се радват на всичко, различно от катастрофа. В реч от миналата година президентът на САЩ ги разкритикува безпощадно и не потвърди изрично Член 5, клаузата за взаимна защита на алианса. След като търговските и други различия взеха връх миналия месец на срещата на Г-7 в Канада, мнозина очакват срещата на НАТО да е още по-злополучна.

Справянето с неблагоприятните дипломатически последици от това, което ще се случи през следващите няколко дни - включително срещата на Тръмп на 16 юли с руския президент Владимир Путин във Финландия - ще бъде важно, ако НАТО иска да предотврати задълбочаване на кризата. По тази причина настоява за инвестиции и сътрудничество във военната сфера с основните европейски държави, най-вече Германия. За да се защити наистина обаче, алиансът трябва да направи значително повече, за да изгради своята устойчивост, гъвкавост и способност да се справя с предвизвикателствата пред националната сигурност, по-сложни от всичко, за което първоначално е бил замислен.

Новината от края на миналата седмица, че британка е починала от излагане на същото нервнопаралитическо вещество, използвано при предполагаемия опит за убийство срещу бивш руски двоен агент в английския град Солсбъри, напомня точно колко неортодоксални могат да бъдат някои от тези заплахи. Също като кибератака или предполагаема намеса на Москва в избори, отравянето в Солсбъри не попада в категорията на конвенционално военно нападение, което би задействало клаузата за самоотбрана.

Все повече надделява мнението, че сега организацията се нуждае от "Член 5а", който държавите да могат да задействат, когато се изправят срещу такава нетрадиционна атака. Подобна стъпка би изпратила сигнал на Москва, че Западът сериозно се противопоставя на такива действия.

Финансовите санкции срещу свързани с Кремъл инвестиции в западните държави вече предлагат вариант за отговор за правителствата от НАТО. Засега тези действия са очевидно индивидуални и един по-координиран подход би донесъл ясни ползи.

Същото се отнася и за сътрудничеството в отбраната, по-специално командването и контрола. От 2014 г. насам НАТО свърши добра работа, координирайки редица големи учения и разполагания на сили, по-конкретно чрез изнесеното напред присъствие в балтийските страни и Полша, съставено предимно от американски, британски, френски, германски и канадски военни. Истината обаче е, че в случай на евентуална атака алиансът ще има нужда от много по-координирана командна структура от съществуващата в момента.

По време на Студената война върховният главнокомандващ на силите на съюзниците в Европа - който винаги е бил също шеф на Европейското командване на САЩ и американският офицер с най-висок ранг на континента - имаше много повече директна власт да командва войските на алианса. Впоследствие отделните държави успяха да изкопчат обратно много по-голямо право на вето върху това как се използват техните войници. При всеки евентуален конфликт това би могло да създаде хаос, а изграждането на по-централизирана командна структура би изпратила ясен сигнал на Москва, че НАТО възприема сериозно възпирането.

Същият ефект би имало и засилването на по-широката отбранителна инфраструктура на континента. В процеса на подготовка преди срещата на върха на НАТО Великобритания намекна, че Германия трябва да укрепи мостовете си и да адаптира своята жп инфраструктура, за да се улесни придвижването на войски и бойна техника. Неотдавнашните учения на НАТО вече се фокусираха сериозно върху бързото придвижване на значителни групи войници и оръжие, и всяка действие, което улеснява този процес, отново би изпратило сигнал на Москва.

Предвид продължаващите опити на Русия за дезинформация и политическо манипулиране може би имало смисъл и да се създаде централен хъб за много по-последователни стратегически послания от алианса. НАТО вече разполага с център за усъвършенстване на способностите за стратегически комуникации в Латвия, но той по същество е по-скоро мозъчен тръст, отколкото единен център, координиращ останалите страни. Подобен орган би могъл да работил редом със съществуващите европейски и други усилия, и за проследяване, и за неутрализиране на действията на Русия, както и за координиране на комуникациите при учения или кризи по много по-осезаем начин.

В крайна сметка обаче, както доказа Тръмп, най-голямата опасност пред алианса се крие във вътрешната политика на неговите отделни страни членки. Ако Европа и Северна Америка не могат да постигнат политически консенсус и продължат да следват все по-ексцентрични политики и политици - със или без руско подмолно насърчаване - запазването на единството на алианса ще става все по-трудно.

Това, в много отношения, ще бъде най-важният тест тази седмица.

Фактът, че Тръмп и останалите лидери желаят да теглят в различни посоки, е безспорен. Въпросът обаче е дали въпреки това могат да намерят обща кауза, за да защитават система от припокриващи се ценности. Ако не могат, тогава НАТО ще се разпадне - и западните държави ще трябва да се изправят пред едно вече несигурно бъдеще, лишени от единния фронт и структура, която ги защитаваше в продължение на 70 години.
 

/БТА/
 


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
НАТО е отживелица, трябваше да се разпадне преди 25 години. Време е за единна европейска армия. Аз лично не вижда враг в лицето на русия, по скоро на турция или вътрешен конфликт с нелибералните мюсюлмани. Идват тука иискат да не спазват законите, а да си живеят според корана. е за такива трябва да има смъртно наказание! САЩ още си мислят че са империя и може да командват, там им е проблема, залязват като строя им. Скоро ще си имат въптрешни проблеми.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Изгърбич Задвратян
Подгърбич Навръткян, има много видове татари - кримски, ногайски, казански (2% от които се определят като "булгари"), литовски и т.н. Кримските татари са разбити от армията на княз Потьомкин и Екатерина Велика с указ включва Крим в състава на Российская империя. Татарите, които османците приемат в нашите земи, са безчинствали у нас както после само черкезите са правили! Сталин ги бил преселил в Казахстан. Правилно е направил - повечето са били на страната на хитлеристите!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека всички, които реват за "руската анексия на Крим" прочетат:

"Новые подтверждения: США готовились поставить в Крыму флот НАТО"

Чети народе, просвещавай се!

Интересно е!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
Tiq gluposti deto gi pishesh vqrvash li im ????
Az mnogo dobre si spomlqm kakvo beshe edno vreme i kakvo e sega. Sega e edna kochina v BG
89
1
 
0
 
! Отговори
Владо Вр преди 8 месеца
То, че ще оцелее, ще оцелее! Ама защо?
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тръмп ще го ликвидира НАТо, ама най-напред ще изсмуче всички излишни милиарди на членките, за да изпълни поръчката на Военно-промишление компликс на сАЩ
87
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
До 8О-ГОДИШНА

боби, уикипедиста на баба, сащ и нато не заплашват на пресконференции с ракети. крим е на кримските коренни жители, които в русия наричат татари, така, както наричат хората с българско самосъзнание. ако нато не беше било милошевич, щеше да се наложи ние да ги биеме, щото според него територията ни до софия е исконна сръбска земя. имат бази навсякъде, а русия има 100 милиарда дефицит в момента на приемането на бюджета си и у нас лукойл и овергаз вдигнаха цените. кой, е агресора?
86
1
 
6
 
! Отговори
8О-ГОДИШНА преди 8 месеца
Само болни мозъци като ЦВ Цветанов може да виждат РУСИЯ като агресор . Крим е руски и е подарен от един *** на Украйна , след като УКРАЙНА загърби РУСИЯ , ПОДАРЪКЪТ СЕ ВЗИМА . АГРЕСОРИ СА НАТО И САЩ - ТЕ С ЛЪЖА НАПАДНАХА ИРАК , ПОСЛЕ АФГАНИСТАН , ЛИБИЯ , ЮГОСЛАВИЯ, ТЕ ИМАТ ВОЕННИ БАЗИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА , ТЕ СА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО І ПРОКЛЕТИ ДА СА І
85
3
 
8
 
! Отговори
Тракториста преди 8 месеца
Тая терорестична организация НАТО е крайно време да се разпадне тая всички ни е ясно както на нас така и на педалите от ЕС и НАТО че една еврнтуална война ще бъде края на света просто това в момента е изнудване на окупираните даржави първо бяха два процента сега 4 това си е чисто обиржийство
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека да харчат колкото се може повече пари, за учения, за заплати, за американско ожръжие. Специално Германия трябва да бъде издоена до капка, за да се развива американската икономика.
83
7
 
3
 
! Отговори
РАСТЕ НО НЕ СТАРЕЕ преди 8 месеца
НАТО потвърди
готовността си да приеме Грузия в алианса, съобщи генералният секретар
на организацията Столтенберг.От никого не търсим позволение да се
присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна
задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското
общество. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко преди
срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от
алианса в Брюксел
82
4
 
12
 
! Отговори
Ятака преди 8 месеца
Единствената сила която е в състояние да гарантира мир, благоденствие и просперитет на света е великата и могъща братска Русия, начело с всевишния благовеен грижьовен баща и покровител на страдащите от жалките западни отрепки братски народи - Другаря Путин!
нека пребъде неговото светло дело и ни огрее добротат и спредливоста му!
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как може да сте толкова тъъп сайт,антиевропейски, антибългарски,лизaчи на руски зaдници!
Нато да не е ссср, че да се изпари, това е най-силният военен съюз.
80
2
 
3
 
! Отговори
Деса Радева преди 8 месеца
Корни и моя не иска да мърда оттам.Казвам му хайде бе,връщай се в майка България,станах президентша.А той ми се хили по телефона и каза нещо от рода ай ем вери хапи ин Ню Йорк.Фак оф.Не знам какво означава,но сигурно е добре мамо прибирам се скоро,целувки.
79
2
 
6
 
! Отговори
Кака Корни преди 8 месеца
Скоро и аз моя Рафаелчо си го прибирам от Щатите и го пращам във велика Русия.Нищо,че последния път като му го казах ме напсува по телефона.Мисля,че скоро ще го вразумя.Палци горе.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
някой можели да каже какво е направило нато до сега и кого е защитило , аз знам че нападна сърбия и ирак суверенни държави, а различни коалиции от нато си позволяват и волни самостоятелни атаки например като в сирия , но не знам коя държава е защитило , моля който знае да каже тук
77
3
 
7
 
! Отговори
Ташунко Арменков преди 8 месеца
Руснаците никога не са нападали някого. Това което стана в Крим беше дело на проруски сепаратисти с георгиевски ленти.
76
2
 
5
 
! Отговори
kukla преди 8 месеца
Аз се чудя какво прави това НАТО и от кого ме пази. Руснаците били страшни. Ами тълпите от либийци и афганистанци не са страшни. Те може спокойно с подкрепата на НАТО-вските ръководители да влизат в Европа. Аферим, високи цели има това НАТО.
75
4
 
0
 
! Отговори
Радио Ереван преди 8 месеца
Македония влиза в НАТО
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отново дадоха храна на съветските хибриди...