НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника

Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел
12 юли 2018 07:00, Елка Василева
286
НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на започналата вчера среща на върха на алианса в Брюксел. Следва справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА.

Потвърдена клауза за взаимна защита

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

Разходи за отбрана

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

Русия

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

Украйна

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

Тероризъм

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии."

Старт на инициатива за готовност

"Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

Космос

"Признавайки, че космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

Подобрена командна структура

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

Мисия в Ирак

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."

Според ТАСС в съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение". Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство. В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянЗа ракетите Р-60, Р-73/74, РВВ-МД, AIM-9X, Питон - Скоростта може дори да бъде отрицателнаЗа всички ракети колкото по-висока е скоростта на носителя толкова по-голям начален импулс самолета предава на ракетата - толкова по-далече ракетата може да долети.
193
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетът трябва да бъде с 2 двигателя, както Миг-29. Ф-18 е подобен на Миг-29. Това трябва да бъде задължително условие и всякакви едномоторници да бъдат дисквалифицирани като несериозни и негодни за военна служба. Сакати самолети не ни трябват.
192
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Димитров - АКО МИГ-29 ИМАШЕ САМО 400000 ЛЕТАТЕЛНИ ЧАСА НАЩИТЕ ЩО НЕ ПАДАТ.....
191
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Димитров - TВА С ТИЯ 800 ЛЕТАТАТЕЛНИ ЧАСА НА F16 КЪДЕ ГО СЪНУВА ???ТАЯ ДОМАШНА БЕТОНОБЪРКАЧКА ПАДА ОЩЕ С ИЗЛИТАНЕТО ......
190
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Бобией уикипедист, на каква скорост се изстрелват, за бога, ракетите въздух - въздух? за бога, пробал ли си да стреляш с бордовото оръдие при мах2? читалищна работа.
189
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 202Ф/А-18 е прекрасен ударен самолет но посредствен изтребител.Флотът на САЩ го ползват и като изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха поради липса на алтернатива след пенсионира Ф-14 Томкетза бога макс скорост на ф-18 е 1900км/ч
188
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Димитровнема да стане, ал бънди ше подпише още един договор за 100 милиона братята ни да ни удължат живота на парните влакове.
187
3
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Живот в летателни часовеМИГ29 - 4 000 часаФ16 - 8 000 часа / С възможност за увеличение до 12 000 часаКУПУВАМ ЗА СКРАБ МИГ 29
186
2
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КУПУВАМ ЗА СКРАП F16 - 0,30СТ/КГ
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрахте ли, че нашите са пратили запитване до локхед мартин за оферта за закупуване на Ф18 Супер Хорнет. Най накрая добри новини ( Ф18СХ превъзхожда във всичко МИГ29, освен това има двойно по дълъг живот, и по евтино летателно време )
184
1
 
3
 
! Отговори
ген Патън преди 5 години
знач, унифицираното въоръжение при варшавския договор е "Да здравствует" , а при НАТО е "храниме американците". на най циментовите каскети да напомниме, че само руснаците делят разработките си на "наши" и "за експорт".
183
2
 
9
 
! Отговори
лъжаслед лъжа преди 5 години
"НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."-Тогава какво търси нато край границите на Русия,след обещанията към Горби,че нито на метър-1989г-няма да мръднат след падането на Стената?А как се тълкува чл.5,ако някоя натовска страна -например югоизточна-нападне друга?Столтенберг каза-конфликта м/у турция и гърция си е тяхна работа.Турция е важен партньор.Ето ви то чл.5
182
4
 
5
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
И накрая последна точка, всички натовски войници от редник до генерал да имат боекомплект от памперси и *** чико в случай че ни нападне руската мечка.
181
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
тоя дето днеска е "боби" го е напекла жегата от оняден. никво творчество.читалищна работа.
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла Северна Америка да се върне на Великобритания и Франция, а Южна Америка да се върне на Испания и Португалия. Това е справедливо и разни революционери, превратаджии и предатели са откъснали тези свещени земи от техните родни държави.
179
2
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КУПУВАМ ЗА СКРАП М16 И БМП "БРАДЛИ" - 0,36ЛВ/КГ
178
2
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КУПУВАМ ЗА СКРАП УСТАНОВКИ "ПЕЙТРИЪТ"(БЕЗ ВЪГЛИЩАТА В РАКЕТИТЕ) - 0,20ЛВ/КГ
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не иска ли Полша да върне на Германия Източна Прусия? Щата Тексас да се върне на Мексико? Косово да се върне на Сърбия? Много малко иска.
176
1
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КУПУВАМ ЗА СКРАП АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА - 0,10ЛВ/КГ
175
1
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До БобиБоби *** си като банкянската тиква!Като си нямаш понятие от радиотехника,не си мери малката п.... с големите!Повече няма какво да ти обяснявам.Един човек е по-добре да го нае... отколкото акъл да му дадеш!