НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника

Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел
12 юли 2018 07:00, Елка Василева
286
НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на започналата вчера среща на върха на алианса в Брюксел. Следва справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА.

Потвърдена клауза за взаимна защита

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

Разходи за отбрана

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

Русия

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

Украйна

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

Тероризъм

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии."

Старт на инициатива за готовност

"Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

Космос

"Признавайки, че космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

Подобрена командна структура

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

Мисия в Ирак

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."

Според ТАСС в съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение". Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство. В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО иска обща стандартизация каквато и е концепцията на НАТО. Това означава всички Европейски сили да ползват едни и същи муниций, платформи и прочие. За това имаш стандарт 5.56×45mm NATO, 9mm NATO. Така при взаимни военни дейстия (каквато и е концепцията) всички ползват едни и същи муницийй и платформи. Не Иван със руски 7.62мм а Джон със 5.56мм.
173
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 188Да колега това което казваш е вярно ако радара е от по-стар тип. Тоест не може оперативно(бързо мнооого бързо) да си променя честотите на излъчване. А Ако е оборудван с устройство за тъй наречената произволно скачаща вълна може и да не разбереш че противниковия радар работи.
172
1
 
1
 
! Отговори
До 184 преди 5 години
Абе умнико, спри да дърдориш умните си глупости.Каква можност те гони тебе?!?Заглушаване с мощност се практикуваш преди 20 години и повече.Сега с малка мощност но подходящо избран сигнал може да се заглуши предавател, дори и да има не мега а гига мощност.Твоята терория е за пълно подтискане на сигнала, но съвременните системи само го модифицират.Брай, аман от разбирачи.Пък и натъртва тука, сякаш наистина е специалист по негщо.Айде *** се образовай и после се напъвай с твоите глупости
171
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 186Хаиде умнико погледни какво предствлява П-8001бр радар Монолит с обсег 50км(ограничен е от хоризонта)1бр команден център6-8бр пускови установки с по 2 ракетиСу-24 засича на неговия хоризонт Доналд Кук и изпраща на П-800 - Х:***; У:***; Време Т:**:**:**Ракетата П-800 лети с крейсерска скорост над 2000км/ч или 600м/сако целта е на 500км ракетата ще достигне точката за 13 минМакс скорост на Доналд Кук е 60км/ч за това време ще се премести на 13 км което е нищо в открито мор
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малките държавици по периферията на Европа (най-вече източна и централна) служат едновремено и като буфер, и като плацдарм за "старите" Западно европейски държави и американските военни бази разположени там.Ако по една или друга причина се стигне до регионален сблъсък между страна членка на НАТО и РФ (например Естония и РФ) силно се съмнявам, че САЩ, Англия,Франция, Германия, Италия ще се намесят във пряк военен сблъсък с РФ, е разбира се ще помогнат с медийната си пропаганда и... туй-то!
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, ха ... нахалниците от НАТО се чудят как да ни бръкнат в джоба, за да могат после по-удобно и лесно да ни "подпалят чергата" - Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел.Това безсмислено хищно и алчно паразитно образувание, е завлядяло организма на Европа и смуче ли смуче... като я будалка, че и дава сигурност, а на практика обслужва Американските интереси и вкарва в конфликти и проблеми Европейския съюз.
168
2
 
12
 
! Отговори
НА ТО ЗИ ДАЙ преди 5 години
Военен алианс,параван срещу руска и терористична заплаха...ХА-Хъ?Структурата съществува, заради ПАЗАРНИ ИНТЕРЕСИ.Голямото парсо е производство и продажба на оръжие на един овълчен пазар(срещу по-евтините и ефективни оръжия на Русия,Китай).Сега е време, подобно на времето на трансформацията на социализма-тогава се отвориха пазари за стоките на запада.Единствено чрез подмяна руското оръжие в армиите на бивши членки на Варшавския договор,може да живнат икономики пред колапс.Комисионерски рай !
167
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 179Казах Индия и Китай - Границата Китай РФ е определена с договор вече повече от 10 години мисляДо Анонимен 184Прочети моя пост 173 номер там в прав текст казвам че Су-24 е заглушил системите на Доналд Кук е Журналистическа измислицаМалко физика кораб като Доналд Кук има 4 генератора по 15 мегавата и два такива резервни Все пак има радари които виждат спътници на ниска орбита и прочиеСу-24 цялата му електрическа мощност да е максимум 1 МегаватС 1МВ как ще заглушиш 60МВ ???
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без САЩ НЯМА НАТО.Военния бюджет на САЩ е 610 милиарда на година, равно на тези на Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Великобритания и Япония взети ЗАЕДНО. Ако САЩ излезне от НАТО, за да се конкурира Европа като военна сила трябва да направят бюджета за армията 5% от БВП, което не знам как ще стане щом ГЕРМАНИЯ в момента едва дава 1% от БВП
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПламенИнтересно, сега ще трябва да сменим и Калашниците с М16, и Макаровия. Военните заводи и търговци увиснаха, като спуснат забрана за производство и продажба на руски лиценз въоръжение. Започват фалитите.Ха ха, и какво ни пречи да произвеждаме различно оръжие от това, което ползваме в армията бе баламурник?За клона на Арсенал в Лас Вегас не знаеш ли?Явно не знаеш де.
164
3
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
By the way твърде много се разчита на този член 5. Защото там се задължава всяка държава да помогне но никъде не пише КАК и с КОЛКО техника. За кво ми е НАТО ако САЩ , ако руснаците примерно нападнат БГ и примерно САЩ изпратят 4 самолета ФЪ, Великобритания 1 рота свързочници , а Франция - 2 катера. За кво?
163
3
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Тръмп ще бъде преизбран, колкото и много хора да ***. Защото добре си играе играта. Той отлично знае, че НАТО без ЗАЩ се обезмисля. Така то ще остане блокЧЕ без нито една супер-сила (Франция, Великобритания НЕ са супер сили). За Канада дори не ми се пише. Досега всички само цоцаха а САЩ плащаше сметката. Нормално беше да им писне на оная работа. Всъщност Тръмп казва нещо просто - всеки според възможностите -4 % от на ВСЕКИ БВП-то. Справедливо е.
162
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобии последно погледни Гугъл Мапс - ще видиш че границата между Китай и Индия не е определена до край - за бога те са съперници както военно така и кономическиА така! Китайчетата все пак ще вземат Сибир.
161
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо Тръммп им показа откъде изгрява слънцето!Европейските политически лидери и баш комисарчетата от ЕК в Брюксел на думи го вадеха голям, а се оказа, че у гащите им се крие едно ... "ню-ню".Сега не им остава нищо друго, освен да изчакат Две Години, докато изтече президентския мандат на Тръмп и да се молят да не бъде преизбран.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 149Бъэдете сигурни, че утре ще ни накарат да купуваме и униформите за армията сиИ как ще стане като у нас се шият техните униформи бе ***?Мой съученик беше на две мисии в Афганистан.От него го знам.Или да вярвам на теб?
159
0
 
6
 
! Отговори
Един от друго място преди 5 години
До Един от СеверозападаЗащото Келешника е най-евтин, е за това!Как си представяш араби и африканци да купуват Хеклер и Кох или Зиг за 3000 $ ?
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 156И как ще накарате бедняци като нас да дават десетки милиарди за превъоръжаване със западни оръжия ми е много интересно...Валутния резерв на България е 47 милиарда.Бългаха ни ухапала.Може да се превъоръжим и да купим две ескадрили Ф35, но братска Русия не позволява.
157
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 168Су-24 заглушил системите на Доналд Кук - ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ИЗМИСЛИЦАОфицерите от Доналд Кук се на *** ха защото П-800 може да порази Доналд Кук на всякъде в Черно море ако има целеуказване а Су-24 носят такава апаратураПП обсега на П-800 е 600км - От Крим до Босфора
156
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 168Да ти развенчая илюзиите1. преди около 10 години РФ чрез подставени лица закупи старите заводи на ИНТЕЛ ... и започна да произвежда Елбрус процесори2. горе долу тогава КРЕТ закупи НЕЛЕГАЛНО заводи за елементи (транзистори диоди) по програмата за импортозаместване - и почна да бълва изделия3. Когато Доналд Кук доплава до КРИМ там РФ развърна П-800 ОНИКС комплексКук бързо бързо се скри зад хоризонтаСу-24 долетяхаСу-24 може зад хоризонта да целеуказва на П-800Кук ОТНОВО БЕШЕ НА МУШКА
155
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 164Абе какъв БВП на краварията те гони бе? Че те в този БВП си включват всички финансови "услуги", тоест, фалшификациите, които правят на борсата с търговията с хартийки!ТИЯ НЯМАТ ВЕЧЕ НИЩО МАТЕРИАЛНО! Ха-ха...даже производителите на моторите, "гордостта" на конярите - харли-то.....и то избяга в еуропката!!! ТИЯ НИЩО МАТЕРИАЛНО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ....приличат на нас....търговийка, услуги..........не БВП, а дрън-дрън...........Той затова и тръмпчо се появи, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ТАКА!!!