НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника

Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел
12 юли 2018 07:00, Елка Василева
286
НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на започналата вчера среща на върха на алианса в Брюксел. Следва справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА.

Потвърдена клауза за взаимна защита

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

Разходи за отбрана

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

Русия

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

Украйна

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

Тероризъм

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии."

Старт на инициатива за готовност

"Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

Космос

"Признавайки, че космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

Подобрена командна структура

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

Мисия в Ирак

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."

Според ТАСС в съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение". Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство. В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По официални статистически данни броят на бездомниците в САЩ пред декември 2017 г. е 853,742 човека, като 96,500 от тях са в Ню Йорк и 55,200 в Лос Анжелис.
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сан Франциско съобщават за солиден чувал с екскременти с тегло 10 кг., който някой е изхвърлил на улицата. Подозират се бездомниците или жителите с изключена канализация - такива в града са хиляди. Коментара на градските власти: "Купчини екскременти на улицата стават обичайно нещо, но тук имаме не съвсем типичен обем".
152
10
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
А бе вие в Северозапада май още живете през 1923. Русия изостава от Щатите с около 60 години във всички сфери, особено в авиацията. От Европа изоставането им е с около 30 години. Тия глупости за свалените томахавки са хибриден бул-шит от колхозните ***, същия като измислиците за Доналд Кук, дето уж някакъв руски таралясник прелетял наблизо и му заглушил системите. Руснаците нямат дори елементна база в електрониката, да не говорим за продукти и системи.
151
6
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До ИСТИНАТА Чудя се, защо целия свят копира, краде, купува и воюва с Калашник, а не с Щурмгевир или с МР....Така също са се чудили американците, как ктреля ППШ, като е елементарен по устройство спрямо Томпсъна, но има и по-голяма скорострелност, и по-голяма далекобойност, даже еденична стрелба има.Надявам се, знаеш, какво е ППШ.
150
4
 
6
 
! Отговори
питам преди 5 години
Мен пък ми е интересно ако една държава член на НАТО нападне друга държава член на НАТО ... ка прайм тугаз?!ОТАН-а меси ли се или гледа сеир?
149
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За оръжията, от СССР-евтини са, точни сано имат голям недостатък-ако имат електроника-не стрелят по руснаци. Справка-107-те ракети, свръх модерни,свалени от тях 72 или 73, с техника още от Варшавския договор, оператори на която са били 20-25 годишни сириичета...Една единствена установка е била ударена в Сирия, но тя е била в походно положение, не в бойно, тоест, не е била готова да стреля...И да, сега ще трябва да направите още една дупка на колана, ще купуваме американска скраб.
148
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ - истински ръст на БВП не е фиксиран от 2007 г. Значи трябва да се освободим от старите руски оръжия и системи и да дадем едно рамо на икономиката на братята американци които ни освободиха от руската окупация и ни донесоха свобода, демокрация, тоалетна хартия и банани.
147
4
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До ИСТИНАТА Да, така е.Първия прототип на Калашника е сниман от лош съветски шпионин, направо от чертожните дъски на фабриката на Шмайзер, в град Зул. Докато Шмайзер кротко си е спял у тях. И е направен по негови чертежи, още докато Хуго не е бил пленен и откаран в Тула.Нали така? Истината, знаеш ли коя година е гръмнал прототипа на Калашника за пръв път? И къде е бил Шмайзер по това време? Виждал ли си на снимка прототипа? А щамповането и щанцоването били ли са силната страна на Шмайзер?
146
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или иначе казано: Плащайте луди пари на краварите, щото те си нямат.. нищо, че печатницата на пари е в тях..
145
8
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ИСТИНАТА"КАЛАШНИКОВ Е КРАДЕН ОТ ХУГО ШМАЙЗЕР"ХАЙДЕ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ С ПРОСТИ ДУМИ ДОКАЖИ ЧЕ ТОВА Е ТАКАИдеята за Щурмова карабина/Автомат е измислена от НЕМЦИТЕ(не от Шмайзер а от Вермахта) това е ФАКТ но АК-47 първия каклашник няма нищо общо с ШмайзерИ МОЛЯ И НАСТОЯВАМ АКО НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИШ ОПОРНИТЕ СИ КЛЕЧКИ НЕ ПУСКАЙ СПАМ ВЪВ ФОРУМА
144
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са не само европейски, но и световните шампион по смъртност. На първо място сме в света сред 230 страни. Далеч след България са Сирия (където има война), Афганистан, Лесото, Свазиленд (където 25% от жителите са болни от СПИН).
143
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе смотани рубладжии, за хвалба ли е това че пехотата в източна Европа ще бъде изгорена на място и какви оръжия за масово унищожение прави империята на злото Московията!Защо не се похвалите за това как живее обикновените руснаци, за това колко са богати, как пътуват свободно по света, как имат валута която се търси по целия свят, как произвеждат качествени стоки за потребление от хората търсени в целия свят , как имат свобода на словото. С това се похвалете а не как ще изгорите всички!За тов
142
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Висши военни от 18 държави от НАТО, както и от Израел, проведоха първата и най-голяма международна конференция под надслов "Перспективите пред транссексуалните военни", искайки подкрепата на САЩ за разрешаване на кастрацията сред военния персонал и войниците в държавите членки на НАТО..."
141
10
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
КАЛАШНИКОВ Е КРАДЕН ОТ ХУГО ШМАЙЗЕР
140
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ как ще накарате бедняци като нас да дават десетки милиарди за превъоръжаване със западни оръжия ми е много интересно...-----------Ми ще видиш как, лесно ще стане, демократично, с мнозинство. Демокрацията е най-съвършената система защото никой не е измислил по-добра.
139
5
 
13
 
! Отговори
Тръмпо преди 5 години
"НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника"Да се разбира - ще купуваме американско оръжие, да има работа за хората в Америка и печалби за военно-промишления картел.
138
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО вече се превръща в магистална труженичка, чудят се от къде да си намерят клиетни.
137
7
 
9
 
! Отговори
Н преди 5 години
КОЙГИ ПИТА УКР ФАШИСТИ ЗА КРИМ ТОЙ Е РУСКИ И ЖИВЕЯТ РУСНАЦИ УКР ФАШИСТИ ИСКАТ САМО ВОЙНА
136
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицемерието направо се излива...И как ще накарате бедняци като нас да дават десетки милиарди за превъоръжаване със западни оръжия ми е много интересно...Това горе са някакви декларации без грам връзка с реалността.
135
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До бг 143Айдее ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ - Руското оръжие е крадено ...Калашника е създаен от Михаил Калашников и това ще ти го каже всеки оръжеен експерт по света освен опорно клечков като теб.