Ердоган слага ръка и върху Централната банка

Той обаче само отлага неизбежното фиаско
13 юли 2018 13:30, Елка Василева
103
Ердоган слага ръка и върху Централната банка
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Отсега нататък Ердоган ще има по-силно влияние върху Централната банка. А новият финансов министър на Турция е негов зет. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на институциите", казват експерти.

В понеделник турската лира преживя два удара. И то в рамките на няколко часа. Първо тя понижи стойността си с 3,5%, след като Ердоган изненадващо назначи своя зет за бъдещ министър на финансите, пише Дойче веле.

Същевременно стана ясно, че бившият вицепремиер Мехмет Шимшек, който минава за пазарно ориентирана личност, вече няма да е член на правителството. "В новото правителство на Ердоган не се виждат пазарно ориентирани сили. Вместо това в кабинета цари шуробаджанащина. А това е лош сигнал", казва валутната експертка от "Комерцбанк" Антие Префке.

Инвеститорите са загрижени

Назначаването на зетя на Ердоган за финансов министър е израз и на ясно изразената воля на президента да постави под своя контрол една досега независима институция - Централната банка на Турция. Още преди няколко дни Ердоган заяви, че в бъдеще иска да оказва по-голямо влияние върху Централната банка. А само няколко часа след като положи клетва като президент, подписа декрет, съгласно който държавният глава еднолично ще назначава председателя и зам.-председателя на Централната банка.

"Ето, че опасенията, които се надигнаха след неуспешния опит за преврат, сега стават реалност", казва икономистът от "Юниън Инвестмънт" Маурисио Варгас. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на турските институции, а това развитие плаши инвеститорите на капиталовите пазари", добавя експертът.

Инвеститорите в турския пазар за ценни книжа дръпнаха аварийната спирачка и курсовете на акциите тръгнаха стремглаво надолу. И турската лира отдавна се бори с един сериозен проблем: тя загуби значително от стойността си спрямо другите валути.

Сега в обменните бюра човек трябва да плати 5,70 турски лири за едно евро. Само преди година обменният курс беше 4 към 1. А през 2013 година хората плащаха по 2,50 турски лири за едно евро. Затова и много предприемачи са изправени пред сериозни проблеми. Слабата турска лира усложнява ситуацията на много фирми, които имат дългове в чужда валута. Много от тях понастоящем се опитват да преструктурират дълговете си.

Турското население също страда: слабата турска лира оскъпява вноса в Турция, което от своя страна води до покачване на цените. Инфлацията в страната галопира. През юни тя достигна 15%. И турците го забелязват по изтънелия си портфейл.

Отлагането на проблема не е решение

При подобна ситуация би трябвало Централната банка да се намеси категорично. И тя го стори. През юни банката повиши лихвите от 16,5% на 17,75%. Тези наложителни мерки на икономистите обаче са трън в очите на Ердоган. Той иска ниски лихви, за да поддържа свиващата се икономика. Затова турският президент обяви намеренията си за по-силно влияние върху Централната банка и вече предприема първи стъпки, за да затвърди това свое влияние.

Наблюдателите смятат, че независимо от силното си влияние върху Централната банка Ердоган само отлага неизбежното фиаско. Проблемите, които ще станат видими много скоро, ще бъдат много по-големи от сегашните, казват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
???? преди 5 години
До гошоПримитивна е твоята злоба. И като чета коментарите: направо сте готови да хващате "Калашников" или М16 и да се лепвате... То май това е целта, че много ресурси отиват на вятъра...
48
2
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
До 999Ти тука се изказваш за тия неща така както дявола чете евангилието! Няма да навлизам в икономически спорове с тебе и мисля, че имаш някаква икономическа подготовка за да знаеш, че това което казваш няма как да продължи вечно, особено ако чуждата валута, като внос секне в Турция! А това може да стане ако чуждестранните инвеститори се уплашат! Но има и нещо друго и то е, че доста по компетентни от тебе и мене икономисти казват, че нещата отиват на към коня у ряката! Така, че ...
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кучетата си лаят кервана си върви, там където се е управлявало със здрава ръка там държавите днес са силни. 3апада напредъка му не се дължи на капитализъма, а на монархията и църквата най-вече, някога църквата възпита морални обществар а не като днешните *** гейове еврохомосексуалисти.
46
0
 
11
 
! Отговори
Дикто1 преди 5 години
Както се казва: Каквото и да ти говорят винаги става дума за пари. И в Турция и в България владетелите говорят за това, че им пука за хората, но истината е че се интересуват само от пари. А хората са наивни от както са започнали да имат вождове и владетели. И овцете се радват на овчарите...
45
4
 
14
 
! Отговори
???? преди 5 години
Защо толкова злоба!? Това няма да се отрази никак добре и на България. В живота ми съм срещал не много турци (те колко са турци и ние колко сме пра-българи... е отделна тема), но голяма част от тях са работливи, разбрани... имало е и долни, нагли... ама то, като че ли сред нас няма. Глупаво е да се радвате, че съседна страна е заплашена от упадък, защото това ще рефлектира и върху нас. Дано само война да няма...
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, най-логично е да спрат да купуват евраки и долари щото се оскъпявят спрямо лирата, но овцете ще направят точно обратното и ще тръгнат да купуват долари и евро и така сами ще се затрият от пишман икономисти. Колко е една японска йена спрямо лирата защо японеца не отива да купува изгнили долари, защо фалирахте при Виденов ами вие сами си обезценихте парите бе *** Ердоган има власт и може да спре обмена.
43
7
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Турските курорти се пръскат от туристи. Ходете и вижте как се прави бизнес, а не като нашите мутри.. Видят 2-3 пияници от Русия и се мислят за голямата работа. Комшиите са пред нас поне с 15 години, няма какво да се самозалъгваме.
42
14
 
13
 
! Отговори
999 преди 5 години
ТУРЦИЯ ОТБЕЛЯЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ ОТ 7,4%.ЕДИН ОТ ФАКТОРИТЕ Е ИЗНОСА , ВЕРОЯТНО ПОРАДИ НИСКИЯ КУРС НА ЛИРАТА , ПО ЕВТИННО И НАМИРА ПО ЛЕСНО ПАЗАР ! ДРУГ ФАКТОР В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ НА РЪСТА Е - ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ!ВЪПРОС - ПРИ ТАЗИ ИНФЛАЦИЯ,КАК ТУРЦИТЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА КУПУВАТ ? ОТГОВОР : В ТУРЦИЯ ИМА ИНФЛАЦИЯ,ИМА ПАРАЛЕЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ СПРЯМО ИНФЛАЦИЯ ! ТОЕСТ "ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ:" МИНИМАЛНАТА Е 1800 ЛИРИ,НО ЕДИН ХИГИЕНИСТ В МОМЕНТА ВЗЕМА 4000!ДА ИМ Е ЧЕСТИТА ИНФЛАЦИЯТА!
41
6
 
6
 
! Отговори
фортекс преди 5 години
Ниската лира е номера на китайката....Инвестициите гърмят евтина работна ръка на една крачка от застаряваща Европа е мечта за бизнеса....
40
3
 
5
 
! Отговори
Ачко преди 5 години
До АнгелТова автоматично ще докара в България 20 милиона кюрди и 10 милиона други бежанци от Турция за която жадуваш лошо.....Но матрала е зле кво да обяснявам....
39
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробваха с тоягата не стана, сега ще пробват и с моркова,твърде вероятно пак да не стане.Турците са преживели не една хипер инфлация и знаят как да се справят.
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бленуванията за възстановяване на Османската империя, халифата и някаква си ислямска демокрация няма да докарат Турция до нищо добро!
37
2
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Турците в периода 2000-2004 преживяха Хипер инфлация и фалит .2005 си деноминираха парите като премахнаха 5 нули.Сега са се запътили точно на там.Историята се повтаря!!!
36
16
 
4
 
! Отговори
999 преди 5 години
АТАКА -НЕМСКИЯ РАБОТОДАТЕЛ ИЗПРАТИЛ НОВ МАТЕРИАЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КОНСУМАТОР!ЯЖТЕ И ПОВРЪЩАЙТЕ ВЪРХУ ТУРЦИЯ!АЙДЕ С ВАШАТА ЗАВИСТ,ЗЛОБА И НЕНАВИСТ ИСКАМ ДА СЕ ЧУВСТВАМ ЖИВ И ЧЕ ЖИВЕЯ!ДАВАЙ БЪЛГАРИНО - ТИ СИ НА ХОД !СИПВАЙ БРАТЧЕ,НА ТУРСКИЯ НАРОД,НА ЕРДОГАН !ДАаааЙ ТИ СИ!ПЛЮЙ ПО НЕГО!П.С.За информация на немските медии,ръководещи българските - вчера в изявление пред турските медии,зетя и шефа на турската "СЪКРОВИЩНИЦА" заяви че,с нови закони Банката става още по независима!Ю на СПЕКУЛАЦИИТЕ!
35
12
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Фалита им е неизбежен.Икономическите бомби хвърлени от Запада са безпощадни.Жадувам да видя Виденова зима в Турция,гражданска войн и разцепване.Това е най-справедливото нещо което може да им се случи!
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега е въпрос на време ротшилд да му види сметката
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време за евтина почивка в Турция или внос на стоки и услуги от там. И това ако не е добре за нас здраве му кажи.
32
8
 
3
 
! Отговори
1453 преди 5 години
До Анонимен 272005 1 евор бешс 2 лири, а през 2000г. инфлацията беше 80% смешниксега е 12% аре у лево
31
6
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Средно ниво на интелигентност (IQ) на гражданите:Япония: 105Италия: 102САЩ: 98България: 93Турция: 90Какво ми ги хвалите Турците, нито една европейска страна не е с по ниско
30
2
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
*** ако е вярно, че те си гласуваха за него, в което мнооого се съмнявам, то значи ще си берат гайлето сега!Има много челмосани лалугери, които живеят още в 17-18 век и те искрено вярват, че Ердоган ги води към добро!