Ердоган слага ръка и върху Централната банка

Той обаче само отлага неизбежното фиаско
13 юли 2018 13:30, Елка Василева
103
Ердоган слага ръка и върху Централната банка
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Отсега нататък Ердоган ще има по-силно влияние върху Централната банка. А новият финансов министър на Турция е негов зет. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на институциите", казват експерти.

В понеделник турската лира преживя два удара. И то в рамките на няколко часа. Първо тя понижи стойността си с 3,5%, след като Ердоган изненадващо назначи своя зет за бъдещ министър на финансите, пише Дойче веле.

Същевременно стана ясно, че бившият вицепремиер Мехмет Шимшек, който минава за пазарно ориентирана личност, вече няма да е член на правителството. "В новото правителство на Ердоган не се виждат пазарно ориентирани сили. Вместо това в кабинета цари шуробаджанащина. А това е лош сигнал", казва валутната експертка от "Комерцбанк" Антие Префке.

Инвеститорите са загрижени

Назначаването на зетя на Ердоган за финансов министър е израз и на ясно изразената воля на президента да постави под своя контрол една досега независима институция - Централната банка на Турция. Още преди няколко дни Ердоган заяви, че в бъдеще иска да оказва по-голямо влияние върху Централната банка. А само няколко часа след като положи клетва като президент, подписа декрет, съгласно който държавният глава еднолично ще назначава председателя и зам.-председателя на Централната банка.

"Ето, че опасенията, които се надигнаха след неуспешния опит за преврат, сега стават реалност", казва икономистът от "Юниън Инвестмънт" Маурисио Варгас. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на турските институции, а това развитие плаши инвеститорите на капиталовите пазари", добавя експертът.

Инвеститорите в турския пазар за ценни книжа дръпнаха аварийната спирачка и курсовете на акциите тръгнаха стремглаво надолу. И турската лира отдавна се бори с един сериозен проблем: тя загуби значително от стойността си спрямо другите валути.

Сега в обменните бюра човек трябва да плати 5,70 турски лири за едно евро. Само преди година обменният курс беше 4 към 1. А през 2013 година хората плащаха по 2,50 турски лири за едно евро. Затова и много предприемачи са изправени пред сериозни проблеми. Слабата турска лира усложнява ситуацията на много фирми, които имат дългове в чужда валута. Много от тях понастоящем се опитват да преструктурират дълговете си.

Турското население също страда: слабата турска лира оскъпява вноса в Турция, което от своя страна води до покачване на цените. Инфлацията в страната галопира. През юни тя достигна 15%. И турците го забелязват по изтънелия си портфейл.

Отлагането на проблема не е решение

При подобна ситуация би трябвало Централната банка да се намеси категорично. И тя го стори. През юни банката повиши лихвите от 16,5% на 17,75%. Тези наложителни мерки на икономистите обаче са трън в очите на Ердоган. Той иска ниски лихви, за да поддържа свиващата се икономика. Затова турският президент обяви намеренията си за по-силно влияние върху Централната банка и вече предприема първи стъпки, за да затвърди това свое влияние.

Наблюдателите смятат, че независимо от силното си влияние върху Централната банка Ердоган само отлага неизбежното фиаско. Проблемите, които ще станат видими много скоро, ще бъдат много по-големи от сегашните, казват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
генерел майор преди 5 години
Такааа, такааа, всичко върви по сценарии....Путин си знае работата!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да им е за сефте хиперинфлация в Турция!
27
0
 
1
 
! Отговори
prokurora преди 5 години
До АнонименЕ ти направи сравнение ! хахахаха
26
1
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
20 г. га ядоха кюфтета и ниски лихви им беше добре. Натрупаха огромен външен дълг и сега хиперинфлация.Вие прочетохте ли статията? В нея се пише, че благодарение на политиката която води Ердоган, се появата инфлация, а не че са "яли кюфтета и ниски лихви"!
25
1
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Виждано е многократно какво един диктатор прави с "държавата" си! След него стотици години трева не никне! Лошото само е, че за да се свали един диктатор в някои сличай много кръв се лее! *** ако е вярно, че те си гласуваха за него, в което мнооого се съмнявам, то значи ще си берат гайлето сега!
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло в Турция нещата все повече се закучват, помня някъде 2005 година като въведоха новата турска лира курса и беше около 1 евро, сега 6 лири за евро, по това време стандарта в Турция беше доста по-висок от тоя в България сега може да се каже че е индентичен даже в София и Пловдив определено е по-добър живота, а ние както знаем хич не се развиваме по най-добрия за европа начин
23
6
 
7
 
! Отговори
Интелект преди 5 години
До Анонимен110 % си прав но тук има хора които се облагодетелстват ... На какво основание бяха продадени Български банки и чуждестранни оперират в БГ? Български банки може да са кореспондентски на чуждите но не и директно да оперират в БГ На нас са ни необходими не повече от 5-6 банки ... дори те са много. Сега като въведат еврото ще се подредят нещата ... държавата ще бъде закрита и народа ще избяга където му видят очите.
22
1
 
20
 
! Отговори
Божо преди 5 години
Диктаторите винаги тръгват в името на народа , но накрая трябва със сила да ги откачат от вимето на народа !!!
21
18
 
8
 
! Отговори
1453 преди 5 години
подобни статии са целенасочени, и целят единственно да навредят на имиджа на една съседна държава.Интересно дали Антие Префке е написала два реда в някой блог за факта, че зетя на тръмп е назначен като негов съветник, по външната политика и еврейските въпроси.Берат Албайрак беше министър на енергетиката в предното правителстово неговите успехи с енергетиката днес са факт. То е министър на финансите не заради това че е зет, а заради това че се доказа като истински професионалист
20
3
 
25
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Турското население също страдаНяма какво да ги съжаляваме турците, нали правеха няколкомилионен митинг в подкрепа на Ердоган!
19
3
 
4
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Както казах, нещата в Турция се затягат...
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото на Запада ,че до време е прекалено демократичен към сатрапи като Ердоган .Да си спомним Садам,Кадафи ,даже и Милошевич със срещите му със западни лидери ,начело с Клинтън!Всичко това се тълкува погрешно от диктаторите които си мислят ,че са на прав път и още повече се самозабравят ,докато не започнат да падат бомби на държавите им!
17
1
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Би било интересно по-какъв начин Антие Префке е казала думата "шуробаджанащина"!?
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на външния отдел на Дойче Веле всичко за ердоган знаем За охрана НА ОХРАНАТА на НС не НИ трябва и да знаем.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
над 16% лихва ашкулсум :))) ама аз съм казал кой се е хванал с кремъслките разбойници далече не е стигнал
14
2
 
19
 
! Отговори
... преди 5 години
Какви инвеститори?В момента всичко читаво и с малко поне мозък бяга от Турция като от чума.17 процента лихва,15 процента инфлация на месец...Бангладеш,здравей!
13
1
 
20
 
! Отговори
Оф преди 5 години
Кой каквото сам си направи-никой не може да му го направи.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 Каква власт има старши съветника на Тръмп?Никаква ,заповедите му към администрацията нямат някаква правна сила.Всички лидери имат съветници ,но решенията ги взимат Президентите и Премиерите ,те не могат да са тесни специалисти по всичко.
11
0
 
17
 
! Отговори
True преди 5 години
Всеки роднина-везир!
10
0
 
23
 
! Отговори
Е преди 5 години
Така е...най-кадърните хора от 85 милиона са...родата.Все пак алъш-вериша с бежанци,органи,петрол трябва да се следи изкъсо.