Турски печат: Тръмп пренебрегна другите, говори с Ердоган

Много го обичам, казал американският за турския президент
13 юли 2018 11:00, Елка Василева
65
Турски печат: Тръмп пренебрегна другите, говори с Ердоган
Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел и разговорите покрай нея са сред водещите теми на турския печат тази сутрин.

В. "Йени шафак" пише за "криза на доверието" и "противопоставяне" между САЩ и Европа. Според изданието разговорът, който проведоха на крак президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган преди "семейната снимка" от срещата на върха, е предизвикал засилен интерес, а "Ню Йорк таймс" е коментирал, че "Тръмп е пренебрегнал западните си съюзници, за да разговаря със силния лидер на Турция".

В. "Ватан" поставя акцент върху разговора на Ердоган с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и "напрегнатата атмосфера", в която той е преминал. Вестникът посочва, че турският президент е бил подразнен от оплакване на премиера на Гърция пред НАТО. Жалбата била по повод двамата задържани в Турция гръцки военни, които Ципрас нарекъл "заложници". "А кой е този, който дава убежище на превратаджии?", попитал в отговор Ердоган.

Двамата гърци се намират в затвор в турския град Одрин от март, когато както твърдят, неволно пресекли границата и влезли в Турция. Гърция същевременно отказва да върне на Турция осем турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция.

"Нашите войници, пресекли по грешка границата, са заложници в Турция. Нека ги освободят и да затворят тази рана на НАТО", призовал Ципрас, цитиран от "Ватан".

Ердоган обаче заявил пред гръцкия премиер, че осемте военни, избягали от Турция непосредствено след преврата на борда на военен хеликоптер, се радват на "ВИП охрана" в Гърция. Турският лидер е настоял те да бъдат предадени на турското правосъдие.

"Миллиет" посочва, че разговорът между лидерите на двете съседки е продължил два часа и че Ципрас е бил "скастрен" заради ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация).

Вестникът отбелязва още, че Ердоган е отхвърлил покана на френския президент Еманюел Макрон да гледат заедно финалния мач от Мондиала между отборите на Франция и Хърватия. Турският президент е отхвърлил предложението с думите "Имам много работа", отбелязва "Миллиет", цитиран от БТА.

Според проправителствения "Акшам" Ердоган е получил поздравления от световните лидери на срещата на върха на Алианса за избирането му за първия президент от новата президентска система на управление в Турция. Ердоган беше "име, с което всички лидери - от САЩ до Франция и от Италия до Украйна - искаха да разговарят", отбелязва изданието.

След като дълго си приказвали в първия ден от срещата, разделяйки се с Ердоган, Тръмп отбелязал пред хората около себе си: "Много го обичам", твърди още турският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
Ьонал преди 5 години
виждамИе,виждамИе!!!
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да се обичат като и двамата са на един акъл...И двамата са по изцепките...
11
17
 
16
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Виждати ли виждати ли какво става зайковци
10
11
 
18
 
! Отговори
Бау преди 5 години
На един акъл са, за това се обичат. Диктатори с малки пи*ки.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не го харесва но всички се съобразяват с него, що е то ?
8
1
 
6
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
До zeus New York Time sigorno e Turski axmak
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горчиво! Ами като се обичат, да се вземат младите!
6
29
 
18
 
! Отговори
Всички сте тъ-пи преди 5 години
Вие нищо не разбирате а Тръмп познава добре Историята на Османска Империя имам предвид оригиналната щото ние четем пренаписаната от Комунизмъ
5
6
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
турският печат ама кои вярва на него минал покраи него и толкоз на никои невярваите всичко е власт и пари всеки гледа да надхитри другия в тарапаната ще гоотнесе наи слабия и глупав
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите им треперят мартинките да не би Турция да падне в руската сфера на влияние... Сега ще и мправят четки, но ще бъде ли достатъчно ?
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вестникът отбелязва още, че Ердоган е отхвърлил покана на френския президент Еманюел Макрон да гледат заедно финалния мач от Мондиала между отборите на Франция и Хърватия. Турският президент е отхвърлил предложението с думите "Имам много работа""АХАХАХАаххахаХАХАХА АХАХ АХАХ ХА
2
9
 
35
 
! Отговори
2023 преди 5 години
Нормално САЩ и Турция са най големите донори на НАТО. С пилота ли трябваше да си говори Тръмп?
1
9
 
37
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Ясно е, че турската преса няма как да напише нещо лошо за султана, същата работа са нашите медии и Борисов ;)