Задава се краят на лева, готова ли е България?

Страната иска еврото и на хартия нищо не говори против това
14 юли 2018 13:49, Александър Попов
239
Задава се краят на лева, готова ли е България?
Снимка: Булфото, архив

България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как обаче страната да въведе еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са против въвеждането на еврото в България, пише "Дойче веле".

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) посочва, че България възнамерява да влезе едновременно в Механизма на обменните курсове ERM II и в Банковия съюз. ERM II, който е един вид преддверие към еврото, твърдо обвързва с еврото валутата на страната-кандидатка за влизане в еврозоната, като са възможни отклонения от най-много +/-15% от курса на еврото. Поне две години кандидатът трябва без особени сътресения да се справи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лева с еврото, не променя с нищо този срок, разяснява изданието.

Случаят с България се различава малко от предишните. Защото днес кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да са и част от Банковия съюз - задължително условие преди въвеждането на еврото. При предишни разширявания на еврозоната това не се е налагало, тъй като тогава Банковият съюз все още не съществуваше. Членството в него означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) в Брюксел ще засилят надзора над банковия сектор в България. НЦЦ посочва още, че България може да въведе еврото не по-рано от 2022 година.

Готова ли е България?

България иска еврото и на хартия нищо не говори против това: бюджетът на страната е балансиран, а държавният дълг е под 30% от БВП - един от най-ниските въобще в ЕС, пише по темата "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

България се справя добре и по отношение на инфлацията и дългосрочните лихви. С това България изпълнява тъй наречените критерии за конвергенция. Но, преди да бъде приета в еврозоната, тя ще трябва да докаже още нещо - налага се да издържи изпитанието, наречено Механизъм на обменните курсове. Според Европейската комисия (ЕК), България трябва да подобри своята производителност - отделно от изпълнението на критериите за членство в Банковия съюз. Той беше създаден след избухването на кризата с еврото и не е част от Договора от Маастрихт. Въпреки това България трябва да хармонизира националното си законодателство с европейските правила, което ще бъде подложено на проверка от ЕЦБ. Очаква се това да отнеме около една година, посочва изданието.

ЗЦ припомня и друго: че повече от 10 години след приемането си в ЕС България продължава да е най-бедната страна в Общността, която има и сериозен проблем с корупцията. Брутният продукт на глава от населението е около 7 хиляди евро. За сравнение: в Германия той е 42 хиляди евро, а в Люксембург - цели 103 хиляди евро.

Германците са раздвоени

Според изследване, проведено от социологическия институт Kantrar Emnid, цитирано от сайта wallstreet-online.de, 42% от германците подкрепят идеята в средносрочен план България да бъде приета във валутния съюз. В същото време 40% от анкетираните се обявяват против въвеждането на еврото в България, а 18 процента са посочили, че не могат да се решат. Най-голямо е одобрението за приемането на България в еврозоната сред избирателите на Левицата (59%) и на Социалдемократическата партия (57%). Най-слаба е подкрепата при избирателите на "Алтернатива за Германия" - 25 процента, и ХДС/ХСС - 35 процента.

Проучването е проведено по поръчка на списание "Фокус" в периода 10-11 юли 2018 година. За него са били интервюирани 1010 пълнолетни германци.


239
Още по темата: левеврозонаЕвро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО !!!!
214
4
 
10
 
! Отговори
-' преди 3 месеца
Nema krai na leva. Ima krai na evroto.
213
1
 
6
 
! Отговори
Azres преди 3 месеца
Ako nema bg referendum za evroto, ms i ns izgoreha...ste ima besilki...
212
2
 
22
 
! Отговори
РОБИ СЪС 500ЛВ ЗАПЛ преди 3 месеца
РОБИ СЪС 500ЛВ ЗАПЛАТИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ ОКРАЛИ ВСИЧКО И НИТО ЕДИН ОСЪДН ПОЛИТИК И ПЕНСИОНЕРИ СЪС 300ЛВ ТОВА СИ Е МАФИЯ
211
0
 
11
 
! Отговори
до 214 преди 3 месеца
Кого и защо заплашвате ? Човекът (коментар 200 ) е много прав. Мога само да потвърдя, че точно това се случи в Германия след смяната на добрата Дойче Марк с Еврото - стандарта се стопи почти на половина.
210
1
 
10
 
! Отговори
Тути преди 3 месеца
Задава се краят на лева, КУГА.ОТ КАДЯ НА КАДЯ ВЕ .От дек на дек а ве еей.
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
само някоя банка да не даде фира.че отиде отличникът с написаното домашно.
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ааа амо да питам 207
Та въпроса ми е кой е на власт последните 10 години,за един приятел питам де.
...

веднага ти отговарям : баМките !
207
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 200 ако те открием кой си тежко ти е....
206
3
 
39
 
! Отговори
Ха-де преди 3 месеца
Края на лева незнам, ама края на България се вижда вече... Закривай
205
20
 
7
 
! Отговори
Жеков преди 3 месеца
Нямам доверие на българските управници, така че по-добре евро, отколкото лев! На лева сме му яли попарата през 97ма.
204
6
 
17
 
! Отговори
БГ преди 3 месеца
До Ааа амо да питам
Не за 10,не за 30 а от 1944 до 2018 са едни и същи ***.Те са които сеят смърт в България.Смениха си козините,но не нравът.Долната БКП е на власт до днес.До преди 1 седмица бях на посещение в БГ.След 30 г.се надявах,че ще има някакви промени за да се върна в Родината си.ТЯ РОДИНАТА вече не съществува.Днес е по-лошо от 1979.
203
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще сменяме парите, български за истински :)
202
5
 
21
 
! Отговори
МИРО: преди 3 месеца
Братя Българи,не слушайте нигога тези алчни твари-политицте,а мислете повече за,вас!!!Не заменяте никога ВАШЕТО ЗА ЧУЖДО!!! ИМА ЛИ СМЕТКА И ПОЛЗА ОТ ТОВА!!! ЛЪЖАТ НИ ТЕЗИ ДОЛНИ МОШЕНИЦИ!!! ИЗГУБИМ ЛИ НЕЩО,НАЗАД НЕ СЕ ВРЪЩА, ПОМНЕТЕ ИМАТЕ ГО ОПИТА! НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ПО ЕДНА КУХА, ПРОСТА ТИКВА!!! ТЯ НЕ СЕ НАЯДЕ НА ПАРИ!!!ДА ПОДКРЕПИМ ВСИКИ ХОРАТА ОТ ЯМБОЛСКО!!!ЗАЩО БЕЗПРИЧИННО ИМ ИЗКЛАХА ЖИВОТНИТЕ, ПОМИНЪКА!!!?
201
3
 
29
 
! Отговори
комитата преди 3 месеца
за да иска еврото трябва референдум а такъв няма да им азащото знаят какъв щ е резултата-всички държави са в лоща финансова ситуация в момента без Германия -ние сме донорчета и с приемането на еврото без икономически потенциал сме обречении.Сега сме във валутен борд и се крепим след това е ясно...
200
5
 
28
 
! Отговори
к преди 3 месеца
всичките ни продажни твари наричани политици,
със странно единодушие решиха да забият последния пирон в кожчега на тази бедна и жалка дъжава - България

и сега ли булгарско овчо племе ще седиш и ще гледаш как ти прерязват гърлото !?
199
7
 
22
 
! Отговори
еврейския заговор преди 3 месеца
или новия световен ред, това са контролираните от еврейските кланове централни банки

сатанинското племе печата хартии без покритие и с тези хартии отнема от хората каквото си поиска
докато балъците вярват че печатаните от евреите хартиики имат стоиност и дават благата на труда си срещу тези хартиики евреите ще правят каквото си поискат !

да приемем еврото означава да си нахлузим еврейския хомот завинаги !!!
198
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми работете бе, ама българина иска само да получава и да завижда на другите, които са постигнали нещо.
197
3
 
28
 
! Отговори
Ааа амо да питам преди 3 месеца
Цитат:ЗЦ припомня и друго: че повече от 10 години след приемането си в ЕС България продължава да е най-бедната страна в Общността, която има и сериозен проблем с корупцията.
Та въпроса ми е кой е на власт последните 10 години,за един приятел питам де.
196
20
 
5
 
! Отговори
Добре че изчезвате преди 3 месеца
Не вярвах , че ще успеем с тези политици , но ние растем въпреки тях.Силата на глобалната икономика ни спаси и дори ще ни позволи да изхвърлиме червените олигарси от пазара у нас.Само още пет до десет години в ЕС ни трябват и всичко ще се оправи.