Задава се краят на лева, готова ли е България?

Страната иска еврото и на хартия нищо не говори против това
14 юли 2018 13:49, Александър Попов
239
Задава се краят на лева, готова ли е България?
Снимка: Булфото, архив

България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как обаче страната да въведе еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са против въвеждането на еврото в България, пише "Дойче веле".

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) посочва, че България възнамерява да влезе едновременно в Механизма на обменните курсове ERM II и в Банковия съюз. ERM II, който е един вид преддверие към еврото, твърдо обвързва с еврото валутата на страната-кандидатка за влизане в еврозоната, като са възможни отклонения от най-много +/-15% от курса на еврото. Поне две години кандидатът трябва без особени сътресения да се справи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лева с еврото, не променя с нищо този срок, разяснява изданието.

Случаят с България се различава малко от предишните. Защото днес кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да са и част от Банковия съюз - задължително условие преди въвеждането на еврото. При предишни разширявания на еврозоната това не се е налагало, тъй като тогава Банковият съюз все още не съществуваше. Членството в него означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) в Брюксел ще засилят надзора над банковия сектор в България. НЦЦ посочва още, че България може да въведе еврото не по-рано от 2022 година.

Готова ли е България?

България иска еврото и на хартия нищо не говори против това: бюджетът на страната е балансиран, а държавният дълг е под 30% от БВП - един от най-ниските въобще в ЕС, пише по темата "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

България се справя добре и по отношение на инфлацията и дългосрочните лихви. С това България изпълнява тъй наречените критерии за конвергенция. Но, преди да бъде приета в еврозоната, тя ще трябва да докаже още нещо - налага се да издържи изпитанието, наречено Механизъм на обменните курсове. Според Европейската комисия (ЕК), България трябва да подобри своята производителност - отделно от изпълнението на критериите за членство в Банковия съюз. Той беше създаден след избухването на кризата с еврото и не е част от Договора от Маастрихт. Въпреки това България трябва да хармонизира националното си законодателство с европейските правила, което ще бъде подложено на проверка от ЕЦБ. Очаква се това да отнеме около една година, посочва изданието.

ЗЦ припомня и друго: че повече от 10 години след приемането си в ЕС България продължава да е най-бедната страна в Общността, която има и сериозен проблем с корупцията. Брутният продукт на глава от населението е около 7 хиляди евро. За сравнение: в Германия той е 42 хиляди евро, а в Люксембург - цели 103 хиляди евро.

Германците са раздвоени

Според изследване, проведено от социологическия институт Kantrar Emnid, цитирано от сайта wallstreet-online.de, 42% от германците подкрепят идеята в средносрочен план България да бъде приета във валутния съюз. В същото време 40% от анкетираните се обявяват против въвеждането на еврото в България, а 18 процента са посочили, че не могат да се решат. Най-голямо е одобрението за приемането на България в еврозоната сред избирателите на Левицата (59%) и на Социалдемократическата партия (57%). Най-слаба е подкрепата при избирателите на "Алтернатива за Германия" - 25 процента, и ХДС/ХСС - 35 процента.

Проучването е проведено по поръчка на списание "Фокус" в периода 10-11 юли 2018 година. За него са били интервюирани 1010 пълнолетни германци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: левеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се краят на България, не просто на лева
146
1
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"всички пари в имоти"?..Е няма да ти вземат парите,но ще ти вземат имотите..."Не по врат,а по шия"..
145
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
та ако откриеш в Историята поне една ТОТАЛНА СТРУКТУРА,която да не се е разпаднала,ела и ми се обади!
144
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен-"Колко трябва да ти се обяснява, че и в соца . И СССР И ОНД И РУСИЯ ОТ 50години смалят това чудо ЕС А ТО СЕ РАЗШИРЯВА И РАЗШИРЯВА."...?!?!?! Какъв ЕС по време на "соца" те е подгонил бре ?!?!обаче нали и аз това казвам,но с други думи:--Вместо "а то се разширява,разширява" просто използвах другия,по-адекватен израз:--"Балона се надува,надува,надува...Надувайте момчета докато стане на парчета!...БУМ!"../ не зле да почетеш малко история....И ако открие епоне една ТОТАЛНА С
143
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички пари в имоти
142
7
 
29
 
! Отговори
ЕВРОТО преди 5 години
ЩЕ ЗАБИЕ ПОСЛЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ---ЧАКА НИ ГЛАД,ИЗЕРИЯ,ГРАБЕЖИ И ТОТАЛНО ИЗСЕЛВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ--ТОВА Е И ЦЕЛТА--ТУК ЩЕ Е ТУРСКО,РОМЕЙСКО,АРАБСКА ТЕРИТОРИЯ КОЯТО ЩЕ БЪДЕ РАЗПРЕДЕЛЕНА МЕЖДУ ТУРЦИ,ГЪРЦИ ,СЪРБИ И РУМЪНЦИ-ЧЕСТИТО...
141
4
 
21
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
До ГайбарчеТия дето ни управляват от 70 г. назад до сега са едни и същи. Всички до един, без значение как се казва партията която е на власт. Всички са деца на Коминтерна включително и ГЕРБ. В БГ преход нямаше, имаше трансформиране на политическата власт в икономическа. Втория етап беше отърваване от недоволните (изгониха най будните) и накрая следва доубиване на оцелелите чрез съдебната, социалната и здравната система. Накрая ще имаме аморфна оглупяла маса електорат, мечта за всеки политик.
140
2
 
14
 
! Отговори
пецата преди 5 години
зависи дали им излиза сметката на около 100те милиардера мутро-олигарха които са изедници на народа
139
4
 
19
 
! Отговори
баба куна оригинал преди 5 години
Минтета пари ще стане туй нещо еврото.И в градския нужник няма да ги приемат след десет години.
138
2
 
32
 
! Отговори
Проблем преди 5 години
... най-бедната страна в общността, като има и огромен проблем с корупцията.... 7000Е годишно на глава от населението...70% от работещите работят за до 700-900лв/месец, което прави около 350-450Е...и то се спукват от работа, с работни часове много повече отколкото би трябвало, без да им се плаща... Почти 40% са неработещи от цялото население...
137
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме готови, ама ЕС не е готов или по- скоро е готов с нови двойни стандарти и увъртане по килифарски.
136
0
 
7
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 5 години
До Анонимен 147 : Това е точка N 1 !!!! Погледни и прочети по-внимателно !
135
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 138Има много интелигентни бежанци които ще помогнат да се развие България....искаж да кажеш , че има много балами бежанци , които са готови да ти работят ангария така , че да се "развиеш" , натрупвайки бързо голям размер "пари - прим"
134
2
 
29
 
! Отговори
Гайбарче преди 5 години
След големата врътка на Костов през 1997-1998 г. когато ограбиха спестяванията на овцете с изкуствената чудовищна инфлация и последвалата девалвация на лева, сега следва втора серия на същото. ПочЕкайте и Ке видите господа демократически мечтатели. И в двата случая поръчителите са същите, а на *** (ГЕРБ, СДС и т.н.) които извършват фактическата врътка им се хвърля някаква смешна комисионна на фона на това което ще се прибере от остриганите овце. Прочетете как въведоха еврото у германско.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕ НА ЕВРОТОЗа да има народа трябва да има територия.
132
6
 
43
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 5 години
Да се направи допитване до народа !!! За да има държава трябва 1. Територия 2. Народ 3. Национална валута / пара / !!!! ЗАТРИВАТ НИ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА !!!! ТУК ИДВАТ ЕВРЕИ И БРАТОВЧЕДИТЕ ИМ -АРАБИ !!!!!
131
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се изнасяме докато не са приели еврото,евалата им правим,че ни предупреждават този път!!!
130
8
 
10
 
! Отговори
андрешко преди 5 години
До Анонимен142Ми дай та напраим тебе месия.Нашия народ сме АНДРЕШКОВЦИ ( и себе си слагам в някаква степен ). Андрешко очаква от държавата да го храни, да го пои, да му чисти, а той да тарикатства и скатава.Та така с работата за народа.
129
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От еврото има полза само Германия, дори франсетата обедняха след приемането на еврото.
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137Ще се появи нов месия и народа ще се подлъже да гласува. Новото правителство отново няма да работи за народа. Така, че кръга се върти и затова държавата е на дъното.