Задава се краят на лева, готова ли е България?

Страната иска еврото и на хартия нищо не говори против това
14 юли 2018 13:49, Александър Попов
239
Задава се краят на лева, готова ли е България?
Снимка: Булфото, архив

България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как обаче страната да въведе еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са против въвеждането на еврото в България, пише "Дойче веле".

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) посочва, че България възнамерява да влезе едновременно в Механизма на обменните курсове ERM II и в Банковия съюз. ERM II, който е един вид преддверие към еврото, твърдо обвързва с еврото валутата на страната-кандидатка за влизане в еврозоната, като са възможни отклонения от най-много +/-15% от курса на еврото. Поне две години кандидатът трябва без особени сътресения да се справи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лева с еврото, не променя с нищо този срок, разяснява изданието.

Случаят с България се различава малко от предишните. Защото днес кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да са и част от Банковия съюз - задължително условие преди въвеждането на еврото. При предишни разширявания на еврозоната това не се е налагало, тъй като тогава Банковият съюз все още не съществуваше. Членството в него означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) в Брюксел ще засилят надзора над банковия сектор в България. НЦЦ посочва още, че България може да въведе еврото не по-рано от 2022 година.

Готова ли е България?

България иска еврото и на хартия нищо не говори против това: бюджетът на страната е балансиран, а държавният дълг е под 30% от БВП - един от най-ниските въобще в ЕС, пише по темата "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

България се справя добре и по отношение на инфлацията и дългосрочните лихви. С това България изпълнява тъй наречените критерии за конвергенция. Но, преди да бъде приета в еврозоната, тя ще трябва да докаже още нещо - налага се да издържи изпитанието, наречено Механизъм на обменните курсове. Според Европейската комисия (ЕК), България трябва да подобри своята производителност - отделно от изпълнението на критериите за членство в Банковия съюз. Той беше създаден след избухването на кризата с еврото и не е част от Договора от Маастрихт. Въпреки това България трябва да хармонизира националното си законодателство с европейските правила, което ще бъде подложено на проверка от ЕЦБ. Очаква се това да отнеме около една година, посочва изданието.

ЗЦ припомня и друго: че повече от 10 години след приемането си в ЕС България продължава да е най-бедната страна в Общността, която има и сериозен проблем с корупцията. Брутният продукт на глава от населението е около 7 хиляди евро. За сравнение: в Германия той е 42 хиляди евро, а в Люксембург - цели 103 хиляди евро.

Германците са раздвоени

Според изследване, проведено от социологическия институт Kantrar Emnid, цитирано от сайта wallstreet-online.de, 42% от германците подкрепят идеята в средносрочен план България да бъде приета във валутния съюз. В същото време 40% от анкетираните се обявяват против въвеждането на еврото в България, а 18 процента са посочили, че не могат да се решат. Най-голямо е одобрението за приемането на България в еврозоната сред избирателите на Левицата (59%) и на Социалдемократическата партия (57%). Най-слаба е подкрепата при избирателите на "Алтернатива за Германия" - 25 процента, и ХДС/ХСС - 35 процента.

Проучването е проведено по поръчка на списание "Фокус" в периода 10-11 юли 2018 година. За него са били интервюирани 1010 пълнолетни германци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: левеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото постепенно убива слабите икономики в съюза поради следното. ЕЦБ сама решава кога и колко евро да печата (води си монетарна политика). Ако германската икономика е силна и е произвела повече продукция която се нуждае от повече пари в обращение, тези нови евра ще се погълнат от германската икономика, а ние ще изядем само инфлацията. По този механизъм обедня цяла южна Европа където има евро.
126
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам им никакво доверие! Имайки предвид, че бивши комунисти няма, то човек трябва да очаква всичко. Тези напъни не се случайни.
125
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 136Ще поканим бежанците да заселят България. Има много интелигентни бежанци които ще помогнат да се развие България.
124
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се че до тогава ще се разпадне ЕС . Това и Ванга го е предрекла ...И няма евро ...Да живее лева !!!!А и до тогава има два още варианта едното е че това правителство няма да е вечно .Овцете трети път няма да гласуват за тия ннекъдрници ..и последно вече да няма български народ ...или ще е почти унищожен или избягали още в чужбина !Господ си знае работата...
123
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се задава края на България,под 7 милиона сме и след 50 години няма кой да го ползва!
122
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 129Няма лошо да се държат спестявания за черни дни но всичките ти пари да седят на влог и на бала на дъщерята или на сина да ги похарчиш е нещо безмислено, което го правят повечето бълтари. Парите трябва да се инвестират в активи.
121
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да обезценят лева при сегашното положение, а батаците и вътрешният дълг висят, като Дамоклев меч.
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До К 123Научи се как се пише милиард, и тогава коментирай, ***.
119
6
 
25
 
! Отговори
герб преди 5 години
На бунтове българи. Еврото ще ни направи още по бедни и ще е от интереса само на тиквата и мафията около него
118
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кво евро??Луди ли сте ???Най бедната и корумпирана страна???Фастамагории..Дано никога не се случи !!Оправете държавата !!!Върнете ни младите хора от чужбина !!Създайте нормален живот в страната а не мизеруване !Това правете ...Кой ги измисля тия глупости ???Имате ли представа какво ще се случи с бедния народ??Явно Не!ДАНО НИКОГА НЕ НИ ОДОБРЯТ !!!!Какво му е на лева??.Като имаш левчета *** и си обмени евро ...Какво те бърка това ???Хората нямат пари за хляб ..тръгнали да се натискат за евро
117
1
 
17
 
! Отговори
Wc преди 5 години
Кой.кой.коя.открадна парите.на крадците май не им е ясно че гибелта на сиромаха ще им се стовари с двойна сила.алчноста на тези *** ще погуби света.
116
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе Аз се чудех защо бацето още от времето на финансовия гений хер флик постоянно натякваше че спестяванията на народа ни се увеличават неимоверно много и сложиха ддс на влоговете после дойде фалита на КТБ сега пък бързат да махнат фиксирания лев от МВФ и въвеждането на еврото това ни навежда на логиката че искат да ограбят спестяванията на хората при смяната лев с евро друга логика просто няма ние сме на първо място в Европа по корупция защо и е на Европа да ни пуска в Евро зоната
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай МаринЧе то Гърция е много по-добре от България. Няма лошо да станем Гърция 2
114
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кEС даде много неща, но определени хора откраднаха парите по програмите.
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОСТова не е кражба. Така се вижда нагледно колко е дле България. Ако заплата от 1000 лева стане 500 евро то минималната ще стане 250 евро. При такива данни ЕС може да задължи България да си промени политиката при плащане на заплати.
112
0
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
До сара.ако са ми останали левове след като сте поели еврото анусьт ти ще отхвьрли ли плащането
111
3
 
5
 
! Отговори
батко ви преди 5 години
Аз съм готов поне от две години, от тогава съм вдигнал двойно цените. Боли ме лева ли ще ги взема или в евро
110
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беПри условие че повечето ми разходи са в чуждестранните сайтове няма да съжелявам че сме приели еврото.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кКакво тябваше да ви се ДАДЕ? Е и ако бяхме взели тези инвестиции ти какво хващаш от цялата работа, че не ми е много ясно? Бат Бойко или Путин ще ти прати по пощата едно пликче ли?
108
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кДаде ми свободата да се развивам както и където искам. Даде ми правото на собсвен бизнес. На вас все нещо трябва да ви се дава нали? Ако може без да правите нищо както бяхте свикнали.