Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята

Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца
16 юли 2018 20:27,
172
Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята
Лайнерът Вилхелм Густлоф, Снимка: Pinterest

Потъването на Титаник може и да е една от най-известните и разказвани морски трагедии, познати на човечеството, но не е най-голямата.

Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г. При инцидента загиват 9 343 души, предимно бежанци. 5 хиляди от тях – деца.

Краят на Втората световна война наближавал. Съветските войски настъпвали все повече, а капитулацията на нацистка Германия била неизбежна. Хората започнали отчаяно да търсят спасение – да излязат от войната живи. Пътят към живота и свободата им минавал през морето. Никой не подозирал, че той води към Ада.

Над 10 000 души буквално са натъпкани в круизен кораб с капацитет под 2 000 пътници. Част от бегълците са нацисти, но повечето от хората бягали от тежкия режим. По-късно стават жертва и на морето.

Корабът е забелязан от съветската подводница малко след като напуска пристанището и го следва в продължение на два часа – когато навлиза навътре в Балтийско море и път за спасение няма. Дошло време на торпедата. Някои загинали още при ударите. Други скочили в паниката и се удавили. Германците успели да спасят само малко над хиляда души – толкова, колкото побирали спасителните лодки.

Потъването на Вилхелм Густлоф е най-ужасяващата и брутална морска трагедия в историята. Когато няколко съветски торпеда удрят плавателния съд, спасителните лодки се оказват напълно недостатъчни да поберат всички на кораба. В резултат над хиляди замръзват до смърт във водата. Освен германци, на кораба търсят спасение и граждани на Прусия, Литва, Латвия, Полша, Естония и Хърватия. Спасение, което така и не идва. Мечтата за по-добър живот потъва дълбоко в морето.

"Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели. Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите. Вината е ловец".

Покъртителната трагедия е запечатана в книгата "Сол при солта" на Рута Сепетис. Историята е разказана от името на четирима младежи, качили се на морския ковчег. Авторката научава за потъването на Вилхелм Густлох, когато разбира, че неин роднина е трябвало да бъде на кораба. Пътуването му се е отложило в последната секунда, а по-късно това спасява и живота му.

С помощта на издателя си в Полша, Сепетис успява да издири оцелели, за да им вземе интервю.

"Не можех да повярвам, че някой изобщо се е спасил", казва пред Time авторката.

Защо толкова малко се говори за тази история?

Според автора, нацисткия режим упорито се е опитал да скрие фактите за трагедията – не са искали никой да знае, че Германия губи войната. Някои от оцелелите по-късно дори се опитали да разкажат за ужаса на Вилхелм Густлоф, но по-късно били потърсени и предупредени "да не говорят за неща, които не са се случили".

Трагедията обаче е факт, а над 9 хиляди тела лежат на дъното на морето. Повечето от тях – деца и жени. С тях потъва и надеждата им за по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
11
 
35
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Да жертвите са много,но някъде прочетох ,че вермахта често използувал кораби под флага на Червения кръст за евакуация на военни подразделения.Няма как след като някой е избил ,изгорил,разстрелял,смазал с веригите на танковете,15 милиона жени,деца,възрастни хора ,по различно отношение.
114
1
 
40
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
"Морският лайнер Вилхелм Густлоф е СВАЛЕН от съветска подводница на 30 януари 1945 г. "На каква височина е бил кораба ?
113
5
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Как да се определи разстрелът от нападателите на безпомощни и ранени български летци излезли от боя какъвто е случаят с разстреляния във въздуха от тях поручик Иван Бонев и преследване по улиците, и разстрели на българското население с бордовите картечници от снижилите се максимално американски изтребители на един малък град като Дупница на 4 януари 1944 г., когато загиват 80 души
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоЯвно си шизофреник!Какво ще ми даваш Хитлер за пример бе, НАЛИ (УЖ) НЕ СТЕ КАТО НЕГО?
111
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и други трагични и несправедливи случаи, които са се случвали в човешката история. За жалост, на 17.07.1918 г - в Ипатиевата къща ( Екатеринбург, Царска Русия) се извърши едно велико в злото си злодеяние и престъпление: болшевиките, по заповед на убиеца Лелин , убиват невинни хора - последното Руско Императорско Семейство - цар Николай Втори, съпругата му и техните 5 деца, сред които е и Престолонаследникът - Алексей.
110
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездарният драматург удобно не споменава, че въпросният кораб е превозвал битите остатъци от група армии "Център", натоварили се в него в Кьонингсберг малко преди да стане Калининград.Точно за "сваляне" си е бил.
109
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да свалиш кораб, освен ако не е космически, можеш само да го потопиш, моля ви драги журналисти, научете този така красив и сложен български език!
108
5
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Война е.
107
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да спорим, по големи диваци от руснаците няма.
106
2
 
44
 
! Отговори
k преди 5 години
при варварската бомбардировка на Дрезден от САЩ и Англия загиват около 120 000 цивилни !!!при варварската бомбардировка на София от САЩ загиват 5000 души !!!по това време в София няма НИТО ЕДИН немски войник !!!
105
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе от кога кораб се сваля бе ? Кораб може да се потопи, а самолет да се свали егати неграмотните журналисти.
104
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във военно положение оцеляват само съобразителните. Всички други стават за пушечно месо. Дядо ми който е участвал във втората световна е оцелял благодарение на съобразителноста си и малка доза късмет. От неговата рота са оцеля ли само двама. А това за сваленият кораб може да го напише само някой който си няма напредстава че кораба не лети а плава. Как ли са го свали ли руснаците идея си нямам.
103
30
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Нацистите не са избивали мирни граждани.Избивали са съветски партизани и терористи, които са престъпници по всички военновременни закони. Във време на война законът защитава само цивилни и униформени военни, всичко останало - ватенки и *** с ППШ и ДШК се явяват престъпници извън закона. Бесят се и се разстрелват така, както се трепят дървениците и ***.
102
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ноември месец 1941 г е потопен от немски самолети кораба "Армения" който също е превозвал бежанци. Няма точна цифра на жертвите но се говори за около 10000. Кораба е потънал за 4 минути. 1945 от английската авиация е потопен германския кораб "Кап Аркона" Жертвите са около 5000 основно затворници от Източна Европа от евакуирани концлагери Вилхем Густлов е само пореден в списъка
101
4
 
14
 
! Отговори
До сатонато преди 5 години
Абе, ***... А по силата на каква "конвенция" нацистите са избили няколко десетки милиона мирни съветски граждани! Отговори бе, смърд.л... Нали били "подписали" Женевската или нам квартал си? Знаеш колко си без мозък? Осъзнаваш ли го?
100
3
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Сата НАТО А американо-английските бомбени килими, нощем, върху градове със спящо мирно население, според Женевската конвенция ли бяха?
99
3
 
14
 
! Отговори
бай Пешо преди 5 години
... на война е така - първо стреляш, после мислиш (ако имаш време)А този нескопосен пасквил тук е пълна отврат (може и да е поръчков)
98
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г.Четохдотук,защото ненаучната фантактика е ....непознат,и труден за възприемане жанр.Та така,другари Джурналисти.
97
4
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Скоро гледах репортаж за Войната и се оказва че когато дошла победата ,руснаците отворили вратите на концентрационните лагери и ги напълнили с германци - над 140 хил. като повечето завършили живота си в Сибир.
96
2
 
6
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 5 години
Пишете това без да знаете, че една от първите заповеди на Хитлер непосредствено преди нахлуването в СССР отменя действието на немското марсиално законодателство на съветска територия...Нормално лъ.гане от един бивш партиен и настоящ пребоядисан секретар.