Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята

Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца
16 юли 2018 20:27,
172
Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята
Лайнерът Вилхелм Густлоф, Снимка: Pinterest

Потъването на Титаник може и да е една от най-известните и разказвани морски трагедии, познати на човечеството, но не е най-голямата.

Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г. При инцидента загиват 9 343 души, предимно бежанци. 5 хиляди от тях – деца.

Краят на Втората световна война наближавал. Съветските войски настъпвали все повече, а капитулацията на нацистка Германия била неизбежна. Хората започнали отчаяно да търсят спасение – да излязат от войната живи. Пътят към живота и свободата им минавал през морето. Никой не подозирал, че той води към Ада.

Над 10 000 души буквално са натъпкани в круизен кораб с капацитет под 2 000 пътници. Част от бегълците са нацисти, но повечето от хората бягали от тежкия режим. По-късно стават жертва и на морето.

Корабът е забелязан от съветската подводница малко след като напуска пристанището и го следва в продължение на два часа – когато навлиза навътре в Балтийско море и път за спасение няма. Дошло време на торпедата. Някои загинали още при ударите. Други скочили в паниката и се удавили. Германците успели да спасят само малко над хиляда души – толкова, колкото побирали спасителните лодки.

Потъването на Вилхелм Густлоф е най-ужасяващата и брутална морска трагедия в историята. Когато няколко съветски торпеда удрят плавателния съд, спасителните лодки се оказват напълно недостатъчни да поберат всички на кораба. В резултат над хиляди замръзват до смърт във водата. Освен германци, на кораба търсят спасение и граждани на Прусия, Литва, Латвия, Полша, Естония и Хърватия. Спасение, което така и не идва. Мечтата за по-добър живот потъва дълбоко в морето.

"Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели. Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите. Вината е ловец".

Покъртителната трагедия е запечатана в книгата "Сол при солта" на Рута Сепетис. Историята е разказана от името на четирима младежи, качили се на морския ковчег. Авторката научава за потъването на Вилхелм Густлох, когато разбира, че неин роднина е трябвало да бъде на кораба. Пътуването му се е отложило в последната секунда, а по-късно това спасява и живота му.

С помощта на издателя си в Полша, Сепетис успява да издири оцелели, за да им вземе интервю.

"Не можех да повярвам, че някой изобщо се е спасил", казва пред Time авторката.

Защо толкова малко се говори за тази история?

Според автора, нацисткия режим упорито се е опитал да скрие фактите за трагедията – не са искали никой да знае, че Германия губи войната. Някои от оцелелите по-късно дори се опитали да разкажат за ужаса на Вилхелм Густлоф, но по-късно били потърсени и предупредени "да не говорят за неща, които не са се случили".

Трагедията обаче е факт, а над 9 хиляди тела лежат на дъното на морето. Повечето от тях – деца и жени. С тях потъва и надеждата им за по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка: Pinterest......................хаха .................а Текста от къде краден?
54
14
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
*** сталин е виновен. Великият Хитлер трябваше да почисти Европа от комунизма. По-добре нацизъм, отколкото комунизъм.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега и за бомбардировките на Дрезден!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименKaкви холандци в Гданск(Полша), при това хиляди. При това защо да спасява тях, при положение, че те са врагове с Германия
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименKaкви холандци в Гданск(Полша), при това хиляди. При това защо да спасява тях, при положение, че те са врагове с Германия
50
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До АнонименСинедрионът пояснява: 20 милиона са германските жертви - руските са 50 милиона. Евреите водят войната за избиване на бялата раса, руснаците са повече и се налага по мащабно.
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТрагедия са 20-те милиона жертви, които даде СССР. Жени, деца, мъже.... Кораб с 9000 души е просто статистика------Те и 20-те милиона са също статистика, да не би да познаваш някой от тях ?
48
9
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ВТОРАТА световна война я започват приятелите Хитлер и Сталин, които през септември 1939 г. нападат полша от Запад и Изток. Хитлеристка Германия и СССР с пакта "***- Рибентроп" са имали цел- да си поделят Европа. На 28 септември 1939 г. фашисти и комунисти сключват "Договор за дружба" в град Брест, след което си спретват военен парад, в който рамо до рамо маршируват комунисти и фашисти.След това Хитлер напада Дания, Холандия, Белгия и Франция, а Сталин- Литва, Латвия, Естония и Финландия.
47
2
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.mnogo lainiano napisana statia !!! ..ia napishete neshto za stranata razpaliala nai-mnogo voini po sveta I parva izpolzvala iadreno orajie !!!....Togava naistina moje da se govori za nai-goliamata tragedia v choveshkata istoria !!!
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БонобоЕ чак пък румънец..Баща му е румънец. Майка му не, а той си роден в Одеса. И към онзи момент не е знаел какво превозва кораба. Потапяло се е всичко и от двете страни а той след няколко неуспешни плавания е бил нахъсан, най-сетне да "удари" нещо. И да имало е и кадети на кораба каращи начална подготовка. На практика юноши още.
45
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Нито дума имало ли евреи, - значи ясно, такова пътуване в последния момент струва пари, а и кой ги има и също от къде тръгва този кораб - нали все още е нацистката (национал освободителната) власт в Германия, - значи пак ясно. Упорито се повтаря - бежанци, - че нали сега е океан от бежанци, нямат никакви пари а кой им плаща скъпия път! Ми все тези, - всичко си е ясно! А за къде са пътували - Аржентина, Куала Ломпур? Мълчание кото виновен пубертет, - значи ясно и това, но САЩ не казват, гешефт!
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците успели да спасят само малко над хиляда души толкова, колкото побирали спасителните лодки.Спасили всички до 100 % капацитет на спасителните лодки.Немци...
43
11
 
0
 
! Отговори
Преподобен преди 5 години
Смърт ня рашъ от утре слагам снимка на жужо на тоалетната чиния,докато пикам ще го пръскам с евроурина,ръшъ не заслужава милост,затова ще пукне в кански,пиански мъки.Амин
42
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трагедия са 20-те милиона жертви, които даде СССР. Жени, деца, мъже.... Кораб с 9000 души е просто статистика.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле кви пасквили се пишат вече...Хитлеристите били бежанци през 1945 година?!А,що търсеха в Русия през 1941 година?Дала 22 милиона жертви през втората световна война!!
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртта на един човек е голяма трагедия, обаче смъртта на един милион е само статистика. По онова време е било война и руснаците вече са били дали много милиони жертви, както цивилни, така и военни. След преживените загуби, са били са настроени крайно зле към германците.
39
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От мечкоеби и азиятски въшляри какво да очакваш.Как не ви изклаха татарите, бялдд гнила!
38
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само руски уродд може да потопи граждански съд,и да свали пътнически самолет.
37
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кораб на смъртта най-голямата морска трагедия в историята"Грешка нямаше да имате ако използвахте същите епитети за бомбардировките на Хирошима и Нагазаки, при които загинаха над 300 000 невинни.
36
0
 
30
 
! Отговори
Интересно.. преди 5 години
..научаваме, че един кораб може да бъде "свален" от подводница...Поучително знание ;)